Pravila uspešnega študija

Študijsko obdobje se je začelo in kmalu boš spoznala, da je za uspešno krmarjenje med fakulteto in zabavami treba poznati nekaj preprostih pravil.

3. 10. 2008

1. pravilo:

Naj obvelja poštena delitev – malo žura, malo učenja!

Res je, da so pred teboj nore študentske zabave, med drugim brucovanje in ponočevanja med tednom, a kljub široki ponudbi zabav ohrani trezno glavo. Potrebovala jo boš za to, da se boš tudi med predavanji naučila kaj koristnega.

Predlog: Določi dneve v tednu, ko si boste s prijateljicami dale duška in se znorele na plesiščih. Ostale dni pa nameni učenju in občasnemu (ne celodnevnemu) kofetkanju, srečanje na kavi naj ti služi kot kratek premor med učenjem.

2. pravilo:

Na predavanja bom hodila s 'trezno' glavo!

Nihče ti ne bo očital, če se boš med tednom odpravila na zabavo in se v svojo posteljo vrnila v zgodnjih jutranjih urah, ko ljudje že odhajajo v službe, vendar, če te že čez dve uri čaka pomembno predavanje, na katerem ne smeš manjkati, je prav, da se zaveš odgovornosti! Že dan prej pomisli na študijske obveznosti, kajti prav je, da od vsakega predavanja odneseš največ kar se le da, zato pa moraš imeti bistre misli.

Predlog: Na nočno zabavo se odpravi takrat, ko naslednji dan na urniku ne boš imela zgodnjih predavanj – tako se boš lahko naspala in odpočila od nočnega pohajkovanja.

3. pravilo:

Literaturo se bom trudila predelovati sproti!

Prvi izpiti so še daleč, si misliš, a verjetno te bo že kmalu doletel kakšen kolokvij. Da ne boš razočarano ugotovila, da ti je zmanjkalo časa za predelovanje literature (debelih knjig namreč ne moreš predelati čez noč), začni snov predelovati že danes.

Predlog: Če boš snov predelala sproti in s tem tudi sledila predavanjem, boš izpite opravila veliko lažje. Zato si v študijskem gradivu delaj poudarke in podčrtuj pomembne stavke – definicije, teorije, naštevanje značilnosti …

4. pravilo:

Svoje znanje bom nadgrajevala tudi z dodatno literaturo!

Ker boš na fakulteti začela predelovati študijsko literaturo polno neznanih besed, je prav, da na tvoji mizi svoje mesto najde slovar tujk, ki ti bo pomagal pri razumevanju učne snovi.

Predlog: Slovarju tujk in obvezni študijski literaturi lahko dodaš tudi kotiček z dodatno literaturo, ki jo je predlagal profesor – pomagala ti bo pri poglabljanju znanja.

5. pravilo:

Držala se bom učnega načrta!

Da se boš lažje lotila predelave študijskega gradiva, si naredi učni načrt. V prvem mesecu študija ti bo postalo jasno, kaj bodo profesorji na izpitih in kolokvijih zahtevali od tebe, koliko seminarskih nalog moraš napisati in koliko ustnih nastopov pripraviti do določenega datuma. Na osnovi tega si pripravi načrt, kdaj boš opravila vse te obveznosti.

Predlog: Za ustne nastope se prijavi na zgodnje termine, seminarske naloge napiši čim prej … tako se boš prej rešila obveznosti in imela več časa za učenje za izpite.

6. pravilo:

Boj za ocene ni pomemben, pomemben je boj za znanje!

Če si iz osnovne in srednje šole vajena odličij, jih na fakulteti nikar ne pričakuj. Navsezadnje ni tako pomembno, s kakšno oceno narediš izpit – bolj kot to je pomembno, da se čim več naučiš.

Predlog: Ko se učiš za izpit, ne razmišljaj o oceni, ki bi jo rada imela, ampak se potrudi in vsrkaj vse znanje, kar ga premore študijska literatura. Tako boš naredila največ dobrega zase, na koncu pa prejela tudi odlično oceno.