Pravico imaš vedeti

Danes naš svet praznuje prav poseben dan - Svetovni dan pravice vedeti.

28. 11. 2008

Zakaj je ta dan zate tako poseben, se sprašuješ? Ker te v vsakdanjem življenju obdaja vse več laži, zaradi česar tvoja 'pravica vedeti' sploh ni več tako samo po sebi umevna. Če bi bila, potem zagotovo ne bi potrebovali svetovnega dne!

Šele nekaj let

Dan pravice vedeti 'praznujemo' od leta 2002. Takrat so se v Budimpešti sestale organizacije civilne družbe iz različnih držav in se združile v organizacijo FOIA Network ter določile 28. september kot svetovni dan pravice vedeti, kar pomeni, da imaš pravico do informacij javnega značaja.

Ker imaš pravico (iz)vedeti 1:

Zakaj so, po mnenju Svetovne zdravstvene organizacije, antibiotiki največja grožnja človeštvu? Če bi rada vedela, pridi jutri ob 11. uri na predavanje Sanje Lončar v kinodvorano Planeta Tuš v Kranju. Vstop je prost!

Ker imaš pravico (iz)vedeti 2:

Ker imaš pravico vedeti, kako kozmetika vpliva na zdravje, preberi intervju z Margaret Weeds. Najdeš ga tukaj.

Ker imaš pravico (iz)vedeti 3:

Zagotovo imaš pravico vedeti, kaj se dogaja na področju dokazil glede škodljivosti gensko spremenjene hrane in pomanjkljivem sistemu izdajanja dovoljenj za njihovo uporabo. Več najdeš tukaj.

Ker imaš pravico (iz)vedeti 4:

V kakšnem domu bo tvoje življenje bolj zdravo? Ne veš? Potem imaš jutri priložnost obiskati 2. dan Ekoloških vasi, ki bo potekal v znamenju gradnje naravnega doma. Od 9. do 20. ure pridi v Vita center Naklo – dodatne informacije dobiš na www.ekovas.si.

Ker imaš pravico (iz)vedeti 5:

Danes je ravno pravi dan za pogum, zato začni spraševati o vsem, kar te zanima, in odkrivati zamolčana dejstva. Bodi radovedna in sprašuj, pa ne samo danes ali jutri, pač pa celo življenje!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri