Pravi odpadek v pravi zabojnik

V omarah v kuhinji, kopalnici in dnevni sobi se pogosto skriva mnogo stvari: staro jedilno olje, zdravila s pretečenim rokom uporabe, poškodovane zgoščenke …

15. 2. 2010

Preberi, kako se pravilno znebiš določene vrste odpadkov.

1 Mobilni aparati

So zelo nevarni odpadki, saj poleg plastike in kovine vsebujejo tudi veliko število nevarnih snovi v majhnih količinah. Prodajalci in mobilni operaterji vzamejo stare telefone nazaj ter jih posredujejo predelovalcem elektronskih odpadkov. To recimo omogoča Simobil. Za to zeleno dejanje pa prejmeš še darilce.

2 Jedilno olje

Staro jedilno olje ali maščoba nikakor ne spadata v odtok. Jedilno olje zbiraj v večji embalaži in ga, ko se napolni, oddaj v zbirnih centrih. Manjše količine lahko oddaš tudi med rednim zbiranjem nevarnih odpadkov.

3 Žarnice

Sicer so iz stekla, a le deloma. Zato ne spadajo v zabojnik za steklo, temveč v zabojnik za navadne odpadke.

4 Zgoščenke

Ne vsebujejo škodljivih snovi, zato jih lahko odvržeš v zabojnike za navadne odpadke ali pa poiščeš zbiralnice za recikliranje.

5 Baterije

Spadajo med posebne odpadke in jih je treba odvreči v posebne zabojnike ali pa oddati v tehničnih trgovinah.

Za baterije, ki so nevaren odpadek, velja, da jih ne smeš odvreči v smeti in da jih mora prodajalec prevzeti in uničiti na svoje stroške. Tovrstne baterije lahko oddaš premični zbiralnici za nevarne odpadke.

6 Očala

Nekega dne odslužijo prav vsaka očala. Toda kam z okvirjem? V gospodinjske odpadke. Poskusiš lahko tudi pri optikih, ki jih lahko darujejo tistim, ki jih potrebujejo, a nimajo denarja zanje.

7 Zdravila

Zdravila spadajo med nevarne odpadke in jih ne smeš odlagati v navadne zabojnike. Oddaš jih lahko v zbirnih centrih ali pa v premične zbiralnice nevarnih odpadkov.

8 Osebni računalniki, tiskalniki, prenosniki

Kot elektronaprave spadajo med posebne odpadke. Kartuše za tiskalnike se lahko tudi reciklirajo.

9 Energetsko varčne sijalke

Tudi te spadajo med elektroodpadke, vsebujejo pa strupeno živo srebro. Odnesti jih moraš do posebnih zbiralnic. Še pred nakupom pa se pri trgovcu pozanimaj, ali jih po dotrajanosti mogoče vzame tudi nazaj.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri