Prava beseda za pravi trenutek

Čudežnih stavkov, ki bi rešili 'resne situacije', res ni. Navajamo pa nekaj namigov in pravil, ki ti bodo pomagali, da boš bolje ocenila nastalo situacijo in se suvereno odzvala.

12. 9. 2014

Tolažba ob skrbeh, bolezni in žalovanju

Ko prijateljica nenadoma ostane brez dela, kolegica težko zboli ali pa umre nekdo od njenih bližnjih, je tvoje sočutje še posebej zaželeno.

Dobro je vedeti: nihče ne pričakuje od tebe, da veliko govoriš. Prav nasprotno. Najbolje je, da se omejiš na najbolj nujne besede in jasno izraziš, da si na voljo za poslušanje, saj boš s tem prizadeti osebi še najbolj pomagala. Izogibaj se banalnim besedam (enkrat bo spet) in nikar ne zagotavljaj, da veš, kako se prizadeta oseba počuti – s tem boš banalizirala njeno žalost.

Prijateljski nasveti

Vedno, ko obiščeš svojo prijateljico, njen 5-letni sin ždi v svoji sobi in strmi v televizijo. Seveda, zagotovo veš, da ima prijateljica veliko skrbi, toda kljub temu …

Počakaj na sproščen trenutek in ji opiši svoja opažanja, brez očitkov (sploh se ne brigaš za svojega sina) in brez citiranja tretje osebe (že Petra je rekla). Povprašaj po vzrokih za tako vedenje – ali sinu dovoli, da je toliko pred televizijo. Z izkazovanjem zanimanja za problematiko bo pogovor konstruktiven.

Neprijetni nasveti

Ali se tvoja kolegica ali znanka zelo poti? Nasvet, ki velja za vse kritične pripombe: ne okoliši predolgo.

Pogovorita se na štiri oči. Ponazori – imam te rada kot človeka, zato bi ti rada nekaj povedala. S tem boš pokazala, da ne gre za simpatijo ali antipatijo. Odpovej se razlagam (ob petkih je še posebej opazno), saj je tema za tvojega sogovornika že tako ali tako neprijetna.

Postavljanje meja

Odnosi s starši, ki se preveč vmešavajo, so pogosto še posebej težki.

Svoje želje izrazi jasno, brez napadanja in jih oblikuj z lastne perspektive. Torej namesto: "Obnašata se čisto nemogoče!" raje reci "Vajino ravnanje me moti". Če te bosta starša napadala nazaj, ne popuščaj: "Lahko, da tudi vama kaj ne ustreza, toda o tem se lahko pogovorimo drugič. Danes bi želela razčistiti to temo."

prijateljstvo

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri