Pozabljena ženska narava – prebudi jo!

To soboto praznujemo dan žena oziroma praznik žensk. Morda je to čas, da se zamisliš in vprašaš, kdo je pravzaprav ženska, kaj so njene značilnosti.

Pozabljena ženska narava – prebudi jo! (foto: profimedia) profimedia
7. 3. 2014

Na tem mestu nimam v mislih le fizične pojave, torej telo, temveč govorim o tem, kaj je ženska narava. Kako je videti tisto, kar nosi vsaka ženska v sebi, kako se torej to izrazi in izraža ... če se sploh.

Namreč danes je ženska narava velikokrat zamolčana, potlačena in skrbno spravljena, saj njene lastnosti v današnji družbi niso ravno zaželene in ženska, ki izraža te lastnosti, je velikokrat označena kot šibka, nesposobna in si ne zasluži spoštovanja.

Hitrost je danes tista, ki prevladuje v naših življenjih. Razvoj tehnologije gre v to smer in naša dejanja prav tako:

  • Vedno in povsod se je treba takoj odločiti, da kaj ne zamudiš ali pa da te kdo ne prehiti, kajti tisti, ki si vzame čas, da razmisli in začuti, kaj je dobro zanj v tistem trenutku, je počasnež in nesposobnež,
  • nimaš časa čakati, pa čeprav to pomeni, da moraš zaradi tega potem popravljati napake, ki si jih naredila v naglici in v resnici porabila več časa,
  • vzeti si čas za svojega najbljižjega in se z njim pogovoriti o dnevu, ki je za njim, brez da zraven stalno gledaš na telefon, ali imaš že kakšno novo e-sporočilo, se ti zdi nepredstavljivo (»Kaj pa če ravno takrat dobim pomembno e-pošto!«)
  • ne znaš zares poslušati svoje prijateljice, ki je v stiski, ker zraven stalno razmišljaš »Ampak jaz...«
  • seznam se seveda nadaljuje praktično v nedogled.

Lastnosti, kot so nežnost, milina, sočutje in ljubezen so nekako »out« in vsi delamo kot roboti – hitimo, stvarem ne pustimo, da se razvijejo, velikokrat prehitevamo še sami sebe, smo nepotrpežljivi in neizprosni, tako do sebe kot do drugih.

Ženska, ki deluje na tak način, težko živi. Počuti se nesrečno, ni zadovoljna z življenjem, ki ga živi. Zakaj? Zato, ker dela v nasprotju s svojo naravo. Nežnost, milina, sočutje in ljubezen so ženske lastnosti in vsaka ženska jih nosi v sebi, ne glede na to, ali jih v resnici tudi živi. Ko se rodi punčka, prinese s seboj na svet vse te lastnosti. Kako se bodo razvijale, je odvisno od tega, kakšno bo njeno življenje – ali ji bo omogočeno te lastnosti tudi izražati ali ne.

Mogoče bo odraščala v družini, kjer se bo morala že zelo kmalu zavarovati pred nasiljem (fizičnim ali čustvenim) in bo svojo »žensko« skrila v sebi in se na tak način zavarovala. Lahko pa bo obdana z ljubečimi odnosi in bo tudi sama razvijala to pri sebi – odrasla bo v zrelo žensko, ki je nežna, sposobna ljubiti z vsem srcem, sočutna, poleg tega pa potrpežljiva in vztrajna. To je njena notranja moč, ki ji pomaga premagovati različne izzive in preizkušnje na življenjski poti.

Tako v dobi odraščanja in prve ljubezni, kot kasneje kot odrasla ženska, ki se spušča v nov odnos,  potrebuješ trdnost in vero vase, da ohranjaš sebe, hkrati pa se prilagajaš novim okoliščinam. Z nežnostjo in toplino boš lahko napolnila svoj dom, v katerem bosta s partnerjem enkrat ustvarila družino. Potrpežljivost in vztrajnost sta lastnosti, ki ti bosta pomagali, ko postaneš mati, pa tudi sicer v življenju, da boš lahko sledila svojemu notranjemu občutku. In nenazadnje sočutje in ljubezen, s katerim se boš partnerju popolnoma predala in mu pokazala pot do srca.

To je ženska. To je tvoja pot. To je tvoje življenje.

Tinkara Filač, zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri