Potuj poceni

Če si si vedno želela na lastne oči slišati, videti in kako drugače izkusiti velemestni vrvež, potem je prav zdaj, v času počasnega okrevanja od recesije, najbolj ugoden čas, da se tja tudi odpraviš.

9. 7. 2011

Na izbiro ti ponujamo nekaj cenovno najbolj ugodnih velemestnih potepanj.

Poceni in zabavna potepanja te čakajo tako v Evropi kot drugod po svetu. Poleg tega pa boš deželam, ki so močneje čutile gospodarsko krizo, tako tudi ti pomagala, da se čim prej postavijo na noge.

Nenavadni Reykyavik

Recesijsko dejstvo: Majhna dežela na severu Evrope je konec predlanskega leta skoraj bankrotirala in s tem državo pahnila v gospodarsko krizo, kakršne ne pomnijo. Posledično je vrednost islandske krone strmo padla: če bi leta 2007 za evro dobila 98 islandskih kron, bi jih zdaj dobila kar 298!

Zastonj ogledi: Reykyavik je po svoji majhnosti zelo podoben Ljubljani, zato ti ne bo treba zapravljati denarja za mestni prevoz. Tvojo pozornost bo gotovo pritegnila nenavadna reykyaviška cerkev Hallgrimskirkja, katere zunanjost združuje tradicionalni in abstraktni slog. Sprehodi se tudi po tamkajšnjih botaničnih vrtovih, kjer boš lahko občudovala mnogo avtohtonih islandskih vrst rož in drugih rastlin. Če se boš v mestu mudila v sredo, je to pravi dan za obisk Narodnega muzeja, ki je tisti dan zastonj, drugače pa boš morala zanj plačati 600 kron, kar je trenutno 2 evra.

Super ugodno: Če še nisi jedla jastoga, si ga zdaj za ugodno ceno lahko privoščiš v eni izmed tamkajšnjih restavracij. In, pozor: parfumi in kozmetični izdelki so v islandskih trgovinah za tretjino cenejši kot pri nas. (Vir: Moje finance, december 2008.)

Privošči si: Geotermalne toplice Modra laguna ti ponujajo edinstveno namakanje sredi polja lave v termalni vodi, ki izvira v globokih islandskih vrelcih. Medtem ko se boš sproščala v 36 do 39 stopinj topli vodi, lahko gledaš mrzle in zasnežene vrhove bližnjih gora, ki bodo tvojo izkušnjo naredili še bolj pravljično. Za obisk v treh različnih notranjih in zunanjih jacuzzijih in treh različnih savnah boš
odštela 2.900 kron ali pičlih deset evrov.

Poceni do tja: Tudi v tem primeru velja, da vse poceni zračne poti vodijo skozi London. Zato se na ljubljanskem letališču najprej vkrcaj na Easyjet, ki te bo popeljal do letališča London Stansted, od tam pa vožnjo nadaljuj z islandskim poceni letalskim prevoznikom Iceland Express.

Kraljevski Madrid

Recesijsko dejstvo: Španiji je od osemdesetih let naprej največ dobička prinesla gradbena industrija in posledična vrednost nepremičnin. Sodeč po tišini na gradbiščih v okolici Madrida in treh milijonih nezaposlenih je tudi Španijo z njeno prestolnico gospodarska kriza močno prizadela. Posledični padec cen zato privablja več turistov.

Zastonj ogledi: Na prostornem madridskem trgu Plaza Mayor se vedno kaj dogaja, zato se tja odpravi predvsem v večernih urah, ko se po popoldanskem počitku (siesti) skoraj vsi Madridčani, tako stari kot mladi, odpravijo ven na večerjo. Neogotska katedrala La Almudena te bo presenetila z mešanico abstraktnega in tradicionalnega sloga, park del Buen Retiro, ki je za slavnim madridskim muzejem Prado, pa ponuja osvežilen sprehod med cvetočim in dišečim grmovjem.

Super ugodno: Če se v Madrid odpravljaš z večjo družbo, se vam namesto hotelske sobe zelo splača najeti kar stanovanje, v katerem se boste prijetno namestili in plačali manj, kot bi za hotel.

Privošči si: Tudi če nisi zaprisežena ljubiteljica umetnin, boš v madridskih muzejih Prado in Thyessen Bornemisza izredno uživala v družbi največjih evropskih slikarskih mojstrovin. Če boš na tesnem z denarjem, se v Prado odpravi v nedeljo, ko je vstop v muzej zastonj, če pa bi raje uživala v bolj intimni atmosferi, se v muzeje za 9 evrov odpravi zgodaj zjutraj, ko te bo motilo veliko manj turistov.

Poceni do tja: Nemški nizkocenovni prevoznik Airberlin te bo v Madrid popeljal iz Gradca.

Pravljični Istanbul

Recesijsko dejstvo: Turčija je bila za slovenske in druge turiste finančno vedno ugodna počitniška destinacija, v času recesije pa sploh. Ker je zunaj evroobmočja, je še posebej idealna za vse turiste, ki prihajajo iz ‘evrskega prostora’, torej tudi za nas. O tem priča tudi statistika: v letu 2008 so v Istanbulu zabeležili največje število turistov, in sicer 7,5 milijona.

Zastonj ogledi: Prevzelo te bo že samo mesto, ki je s svojim vzhodnjaškim pridihom res nekaj posebnega. Sprehodi se po Grand Bazaarju, tržnici, ki je duša tega mesta. Od zunaj lahko občuduješ modro mošejo in njene prelepe mozaike ter Haghio Sophio oziroma Cerkev svete Sofije, ki je danes muzej. Tudi obisk v njej si lahko privoščiš, saj stane le 1,5 evra.

Super ugodno: Na istanbulskih tržnicah se kar tare poceni eksotičnih dišav, mazil, začimb, tepihov in usnjenih izdelkov, med katerimi boš zagotovo našla tudi nekaj zase. Namig: zakaj ne bi že zdaj poskrbela za božična darilca in svoje domače na primer presenetila s turškimi usnjenimi copati?

Privošči si: Obisk v slavni turški kopeli Cemberlitay Hamam blizu Sultanahmeta, ki je zaradi belega marmorja prava paša za oči, bo prebudil tvoje telo. Za savno boš odštela 30 turških lir, kar je približno 15 evrov. Če se ti bo zahotelo še masaže, boš morala plačati nekaj več.

Poceni do tja: Za povratno vozovnico od Milanskega letališča Orio al Serio do Istanbula boš pri italijanskem nizkocenovnem prevozniku MyAir odštela že manj kot 200 evrov. New York, New York

Recesijsko dejstvo: Skupaj s padcem ameriškega gospodarstva je padel tudi ameriški dolar, s tem pa tudi cene, tudi v New Yorku, ki je bilo še pred nekaj leti eno najdražjih mest na svetu. Nič čudnega, da stari pregovor pravi, da moraš v New Yorku plačati dvajset dolarjev samo zato, da odpreš domača vhodna vrata. No, v času recesije se je spremenilo tudi to, zato izkoristi super ugoden čas za super ugodno potovanje.

Zastonj ogledi: New York je pravi konglomerat kultur, značajev, običajev, nravi, stilov in še marsičesa drugega. Če se boš usedla na klopco v Washington Square Parku in opazovala nenavadno parado mimoidočih, boš bogatejša za dragoceno izkušnjo. Drugače pa se odpravi na slavni Times Square, se prepusti utripu mesta, ko se ti bo zahotelo bolj zelene izkušnje, pa v Central Park, kjer si privošči piknik na travi. Od daleč lahko občuduješ Kip svobode in veliko drugega.

Super ugodno: Ker si tudi ti tako kul kot mladi Newyorčani, se tudi ti za konec tedna odpravi v mladinski center na Mulberry Street, kjer se dogaja The Market NYC. Tam te bodo navdušili neodvisni modni oblikovalci z res poceni izdelki.

Privošči si: V času recesije je glasba še boljša kot sicer, zato vsaj en večer preživi v enem izmed lokalov z živo glasbo. Najbolj avtentičnim melodijam boš lahko prisluhnila v Otto’s Shrunken Head, kjer ti zaradi žive glasbe nikoli ne bo treba plačati več za pijačo.

Namig: pojdi do konca in si naroči koktajl Patty’s Poison, ki vsebuje rum s sedmimi različnimi eksotičnimi sadeži. Če ti bolj ustreza poezija, se odpravi v Bowery Poetry Club, kjer ti bodo družbo delali intelektualci in umetniki.

Poceni do tja: Letalske vozovnice še nikoli niso bile tako ugodne. Najbolje bo, da obiščeš katero izmed agencij, ki se ukvarja z letalskimi rezervacijami, in skupaj z agentom najdeta najbolj primerno ceno, ki si jo pripravljena plačati.

Besedilo: Marta Pirnar Tittle, fotografija: Smagpictures.com/Ala Myagpix