Potuj okolju prijazno

Si med tistimi, ki skrb za Zemljo in njene prebivalce odnesejo s seboj na počitnice? Odlično – to pomeni, da ravnaš po načelih zelenega turizma.

25. 6. 2010

Čedalje več se govori o podnebnih spremembah, ki si jih je človeštvo na glavo nakopalo z neodgovornim odnosom do okolja. Zato - nekaj desetletij prepozno, pa vendarle - ekologija postaja naša vsakdanja rutina, ki počasi, a vztrajno spreminja tudi turizem. Ni pa pomembna le skrb za naravo, temveč tudi za ljudi, ki so del okolja.

Šteje prav vsak posameznik

Morda se niti ne zavedaš, koliko lahko sama prispevaš k čistejšemu okolju ter lepšemu in boljšemu življenju ljudi, ki jih srečaš na poti. Verjemi, veliko – učinek pa bo še večji, ko bo nekoliko bolj odgovorno začela potovati večina turistov. Ljubljančanka Ana Horvat, popotnica, ki je obiskala že vse kontinente in v zadnjem času potuje le še z mislijo na naš planet, zamisli za svoja zelena potovanja črpa iz kampanje Green Passport, ki deluje pod okriljem Programa Združenih narodov za okolje in spletne strani mednarodne svetovalne skupine za okoljske rešitve EC3, ki podpira program Green Globe. Zaupala nam je, da največ lahko narediš na potovanju, precej pa že tudi, preden odideš od doma in ko se vrneš.

“Vsekakor se vedno, ne glede na destinacijo, letni čas ali finančni okvir, da potovati zeleno.”

Te zanima, kako?

Preden se odpraviš na pot

“Ko izbiram destinacijo, informacije iščem na spletu in v knijigah, ki si jih izposodim v knjižnici, nikakor ne v tiskanih katalogih,” pravi popotnica in dodaja, da natisne le najpomembnejše podatke, kot so telefonske številke, ki jih bo morda potrebovala v primeru težav, in naslovi kampov ali hotelov, kjer ima namen prespati.

“Če se le da, izberem ponudnike nastanitev, ki dajo kaj na varovanje okolja in poslujejo družbeno odgovorno: koristijo obnovljive vire energije, ločujejo odpadke, za izpiranje kotličkov uporabljajo deževnico, zagovarjajo varčno razsvetljavo ...”

Takšni sta recimo hotelski verigi Novotel Hotels in Ibis Hotel.

Prevozna sredstva so velik onesnaževalec, a izbereš lahko tisto, ki najmanj obremenjuje okolje.

“Še pred odhodom se je pametno pozanimati, kako je v državi, kamor potuješ, urejen javni prevoz, da lahko glede na to sestaviš svoj načrt potovanja.”

Tudi letala so daleč od okolju prijaznih, a negativen vpliv lahko morda vsaj za malenkost zmanjšaš:

“Navadila sem se, da s seboj vzamem malo prtljage. Bolj ko je naloženo letalo, več goriva pokuri in ustvari več škodljivih plinov,” zagotavlja sogovornica, ki tudi kozmetiko spravi v manjšo embalažo in uporablja samo ekološko razgradljiva mila ter šampone.

Ana v času svojega potovanja poskrbi tudi za domače okolje:

“Preden se odpravim do­godivščinam naproti, iz vtičnic izklopim vse naprave: računalnik, televizor, radio, pralni in pomivalni stroj, opekač kruha, električni štedilnik ... če odhajam za dlje časa, pa celo hladilnik.”

Na poti

“Sem zagovornica počitnic z nahrbtnikom in šotorom, a kjerkoli prespim (tudi v hotelu ali hostlu), vprašam, kakšna je njihova eko politika in kako lahko pripomorem k varovanju okolja.”

V kampih tako ločuje odpadke in v kopalnicah ugaša luči, v hotelih pa prosi, da ji v času bivanja ne zamenjajo brisač in posteljnine ter s tem zmanjša porabo vode. In čeprav bi ji zvečer prijala dolga prha, se stušira hitro.

“Marsikje zaradi takšnih kapric turistov brez vode ostane cela vas,” opozarja.

Po njenih besedah so mimo tudi običajne razglednice, zato s potovanj pošilja le elektronske. Najljubšo fotografijo s svojega digitalnega fotoaparata prenese na računalnik in jo pripne v e-pošto, s tem pa prihrani papir, denar za znamko in vse negativne vplive na okolje, ki bi nastali pri transportu razglednic.

Ne more pa se upreti spominkom, a je previdna pri izbiri.

“Za spominke, ki so narejeni na primer iz koral, slonjega okla, krokodilje kože in podobnega, je moral nekdo grdo poseči v okolje, zato jih ne kupujem. To so v mnogo državah tudi zaščitene vrste in prinašajo precejšnje možnosti za težave na meji.”

Eno od glavnih načel odgovornega popotnika mora biti tudi spoštovanje ljudi, zato se pozanimaj, kakšne so navade domačinov glede oblačenja, prehranjevanja in življenja sploh, ter poskrbi, da ne boš preveč izstopala.

“Najbolje se je čim bolj zliti z lokalno kulturo, saj se lahko izogneš mnogo neprijetnim situacijam,” je prepričana Ana.

Za vodene izlete se dogovarja z domačimi ponudniki, saj jim s tem namenja sredstva za razvoj. Ravna se po njihovih pravilih, zlasti ko gredo na primer opazovat živali, v narodni park, na snorkljanje ali potapljanje. Tudi prehranjuje se v lokalnih restavracijah, ki ponujajo tipične jedi.

“To je eden najpreprostejših načinov, da stopim v stik z domačini in pobliže spoznam njihovo kulturo, pa še podprem neposredno njih, in ne recimo svetovnih prehrambenih gigantov.”

Lokalno pridelana hrana je tudi prijaznejša do okolja, saj je ni treba prevažati v tisoče kilometrov oddaljene kraje z velikimi onesnaževalci – tovornjaki.

Ko se vrneš domov

Če so te nasveti naše sogovornice prepričali, da boš tudi sama začela potovati zeleno, ne pozabi, da lahko deluješ v prid okolju prijaznega turizma tudi, ko se vrneš.

Si ti je zazdelo, da bi hotelirji ali drugi turistični delavci, ki si jih obiskala, lahko za dobrobit Zemlje naredili še kaj več? Pošlji jim e-pošto in predlagaj nekaj izboljšav, ki si jih opazila drugje ali pa jih poznaš iz domačega okolja. Svoje prijatelje in sodelavce (ja, tudi službena potovanja so lahko v zelenem odtenku) pa poskusi navdušiti, da tudi oni na potovanjih začnejo misliti na okolje. Seznani jih z načeli in svoje izkušnje objavi na popotniških forumih.

Zeleni, trajnostni ali ekoturizem?

Zagotovo si že slišala za te izraze, a morda ne veš točno, kaj pomenijo. Razlago smo dobili na Slovenski turistični organizaciji.

Izraz zeleni turizem se zadnje čase uporablja kot sinonom za trajnostne oblike turizma.

Trajnostni turizem združuje okolijski, družbeni, gospodarski in podnebni vidik turističnega razvoja. S tem zadovoljuje potrebe turistov in hkrati tudi destinacij, kamor potujejo, ter varuje in izboljšuje priložnosti za prihodnji razvoj.

Ekoturizem pomeni potovanja v naravna, občutljiva, pristna, umaknjena in po navadi varovana območja oziroma obliko turizma, ki odgovorno varuje naravo in spodbuja blaginjo lokalnega prebivalstva.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri