Potresi: Strah in trepet!

V zadnjih mesecih smo v medijih zasledili več novic o potresih po svetu. Še posebno odmevna sta bila potres na Haitiju (7. stopnja) in v Čilu (celo 8.8 stopnje po richterju).

19. 3. 2010

Kaj povzroča potrese?

Potrese povzročajo nenadni premiki tektonskih plošč ali blokov ob prelomu zemeljske skorje. Ob tem se sprosti ogromno energije, posledica tega pa so potresni (seizmični) valovi, zaradi česar se tla stresejo. Dogaja se namreč, da ko se dve tektonski plošči oziroma bloka podrgneta drug ob drugega, se za malenkost dotakneta in ne zdrsita drug mimo drugega. Tektonska bloka ob stalnem gibanju pritiskata drug ob drugega, kar ustvarja določeno napetost.

Ko se nabere preveč napetosti, eden od blokov oziroma plošč poči ali se zlomi, tedaj nastane potres. Med potresom in še zatem se tektonski plošči ali bloka premikata in to gibanje se nadaljuje, dokler zopet ne nastane skupno stičišče. Mesto, kjer se je blok oziroma plošča prelomila, se imenuje središče potresa.

A kaj dejansko pomeni določena stopnja potresa, izražena po richterjevi lestvici?

Richterjeva potresna lestvica

Richterjeva potresna lestvica se uporablja za merjenje magnitude ob potresu. Ta lestvica s posamezno številko opredeli količino seizmične energije, ki se sprosti ob potresu.

Razvil jo je Charles Richter, zato ima po njem tudi ime, skupaj z Benom Gutenbergom, in sicer davnega leta 1935.

Merjenje stopenj po tej lestvici se konča pri približno 6,8. Čeprav se richterjeva potresna lestvica še vedno pogosto uporablja, je tudi verjetno najbolj znana, jo strokovnjaki vse bolj nadomeščajo z drugimi lestvicami, po katerih dobijo na splošno podobne rezultate.

Vrednost magnitude ustreza logaritmu amplitude najmočnejšega vala, ki ga posebne naprave, imenovane seizmografi, zaznajo ob potresu.

Tabela vrednosti

Po richterjevi lestvici in spremljajočih potresnih učinkov

Do 3,4

Potresni učinki: Blag potres, zaznajo ga le naprave.
Pogostnost potresa: Približno 800 tisoč na leto

Od 3,5 do 4,2

Potresni učinki: Blag potres, ki se ga rahlo čuti, zelo redko tudi povzroči kakšno škodo.
Pogostnost potresa: Približno 30 tisoč na leto

Od 4,3 do 4,8

Potresni učinki: Potres, ki že opazneje pretrese predmete v hiši, slišati je tresenje, na primer oken, vendar ne povzroči prav hude škode.
Pogostnost potresa: Približno 5 tisoč na leto.

Od 4,9 do 5,4

Potresni učinki: Zmeren potres, ki ga lahko vsi čutijo, lahko povzroči večjo škodo na območjih s slabše grajenimi objekti, čuti se ga na manjšem območju. Pri dobro grajenih objektih pa je opazna le manjša škoda.
Pogostnost potresa: Približno 1500 na leto

Od 5,5 do 6,1

Potresni učinki: Močan potres, ki lahko prizadene večje območje, škoda je opazna na stavbah, omet odpada ipd., škoda je še posebno opazna na urbanih območjih.
Pogostnost potresa: Približno 500 na leto

Od 6,2 do 6,9

Potresni učinki: Zelo močan potres, ki povzroči zelo veliko škodo na večjem območju, močno so prizadete tudi zgradbe.
Pogostnost potresa: Približno 100 na leto

Od 7 do 7,3

Potresni učinki: Izredno močan potres, ki povzroči zelo veliko škodo na zelo velikem območju, zgradbe, mostovi ipd. se lahko porušijo.
Pogostnost potresa: Manj kot 20 na leto

Od 7,4 do 7,9

Potresni učinki: Izredno močan potres, ki ima uničujočo moč na zelo velikem območju, večina zgradb se zruši.
Pogostnost potresa: Manj kot 5 na leto

Nad 8

Potresni učinki: Uničujoč potres, ki povzroči ogromno škodo.
Pogostnost potresa: 1 na 5 do 10 let

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri