Potovanje v preteklost

To nedeljo se lahko podaš v zgodovino in si v Predjami ogledaš dvanajsti Erazmov viteški turnir. Prireditev bo večslojna – namenjena plemstvu, tlačanom in otrokom. Hm, kam spadaš ti?

20. 7. 2007

Visok obisk

Za Predjamce in okoličane bo ta nedelja nekaj posebnega, saj se bo časovni stroj zavrtel v preteklost. Grad bo obiskal Erazem Predjamski s svojim spremstvom – letos bo zbral cvet vitezov iz Italije, Srbije in Slovenije, na turnir pa vabi vse prijatelje iz bližnjih in daljnih dežel.

Skok v 16. stoletje

Srednjeveški dogodek je postal eden od uveljavljenih načinov, kako pričarati nekdanje življenje v gradu in ob njem, saj se bodo poleg osrednjega turnirja v Predjami odvijale tudi grajske motivacijske ali zabavne pustolovščine za manjše skupine. Na turnirskem prostoru se bodo srčni vitezi lokostrelci, mečevalci in konjeniki postavljali s spretnostmi bojevanja. Vitezi mečevalci se bodo s svojo opremo in nekdanjim načinom življenja predstavljali v viteškem taboru, ki bo na ogled ves dan.

Značilnost Erazmovega viteškega turnirja je, da je zasnovan na znanju, zapiskih in ilustracijah iz 16. stoletja ali tistih, ki o tem stoletju pričajo. Ta čas so izbrali zato, ker je Predjamski grad, kakršnega vidimo danes, dobil podobo v letu 1583, ko je bil dograjen vhodni renesančni stolp.

Osrednji liki na prireditvi bodo:

  • Erazem Predjamski, najslavnejši prebivalec gradu,
  • vojskovodja in Erazmov prijatelj Andrej Baumkirchner, ki je Dunaj rešil pred Turki,
  • škof Piccolomini, poznejši papež Pij II., ki je posvetil cerkvico v Predjami,
  • poseben letošnji gost, slavni udeleženec številnih viteških turnirjev – Gašper Lamberger.

Največ za zvesto publiko

Najbolj zvesta publika Erazmovega viteškega turnirja so najmlajši, ki jim bo letos namenjenega več prostora – otroci bodo imeli na posebno urejenem prostoru za grajsko kaščo ustvarjalne delavnice in svoje igre. Zabavali jih bodo čarodej, glumači in godci. Na ogled bo lutkovna igra, bolj marljivi pa si bodo lutke lahko izdelali tudi sami.

Zanimive bodo mini viteške igre, ki se bodo zaradi izjemnega zanimanja v preteklih letih odvijale na več lokacijah hkrati. Otroci bodo lahko snemali zlati prstan, zabadali Rolanda, sekali turške glave, se urili z meči, loki in kopji ali pa se vključili v šolo pažev in grajskih gospodičen. Na različnih prizoriščih bodo ves dan prisotni liki tedanjega časa, rokodelski mojstri pa bodo prikazovali stare obrti. Najbolj spretni si bodo lahko tudi sami izdelali priročen spominček.

Kmečka veselica in pojedina

Na loki pri grajskem mlinu bo kmečka veselica – gauda, kjer se bo jedlo in pilo, tekmovalo in zabavalo na način nižjih slojev. Posebnost turnirja bo bogata srednjeveška pojedina, ki vključuje jedi, pripravljene po izvirnih srednjeveških receptih in servirane na način, ki je bil v veljavi pred pol tisočletja.

Živahno pa bo predvsem na trgu pri Erazmovi lipi, kjer se bo različnim izvajalcem letos pridružila tudi atraktivna trebušna plesalka.