Potovanje v prejšnja življenja

Ali sploh obstaja kdo na svetu, ki ga ne zanima, kaj se bo z njim zgodilo po smrti? Bom za vedno izginila v nič ali pa se bom preselila v kakšno drugo dimenzijo?

26. 8. 2004

Do danes še nihče ni potrdil niti ovrgel nauka o reinkarnaciji. Prepričanje o tem, da živimo le eno življenje, je zato še vedno enako resnično kot tisto, da živimo več življenj.

Staša, 33: “Za reinkarnacijo sem prvič slišala v poznih najstniških letih. Ideja, da sem pred tem življenjem že živela, mi je bila takoj zelo blizu in začuda tudi še kako verjetna. Verjetno sem idejo o več življenjih toliko lažje sprejela, ker sem do takrat že občasno sanjala nenavadno žive sanje, in danes sem prepričana, da je šlo za spomine iz mojih prejšnjih življenj.”

Tatjana, 25: “V zadnjih nekaj letih sem prebrala kar nekaj knjig o tem in našla veliko dejstev, ki sem jih začutila kot resnična, pa tudi veliko podatkov, ki sem jih sčasoma zavrgla kot neumnosti. Ideja o več življenjih se mi zdi izredno zanimiva, zato bom, ko se bom opogumila, poskusila tudi regresijo. Lastna izkušnja, po mojem mnenju, še vedno najbolj prepriča.”

Raziskovanja

To zanimivo vprašanje je pritegnilo pozornost več psihologov, psihiatrov in drugih znanstvenikov. Med njimi ima posebno mesto ameriški psihiater Ian Stevenson, ki je z raziskavami reinkarnacije začel že leta 1960. Takrat je prvič slišal za primer spontanega spominjanja prejšnjega življenja nekega dečka iz Sri Lanke.

Govorice, da naj bi se deček živo spominjal svojega prejšnjega življenja, je profesor preveril. Odpotoval je na Sri Lanko, kjer je temeljito preveril dečkove trditve, spoznal njegovo družino in življenjske razmere ter poiskal ljudi, za katere je deček trdil, da jih je poznal v svojem prejšnjem življenju. Njegov prvi primer je bil, kot vse kaže, dovolj prepričljiv, da je profesor naslednjih 40 let posvetil prav tovrstnim raziskovanjem.

V svoji bogati karieri je raziskal okoli 3000 podobnih primerov, jih raziskal s povsem znanstvenimi metodami in napisal nekaj odmevnih knjig. Stevenson še vedno veliko potuje po vsem svetu, kjer raziskuje nove primere spontanega spominjanja prejšnjih življenj pri otrocih, vrsto let je že vodja psihiatričnega oddelka na Univerzi v Virginiji, trenutno pa na tej univerzi vodi tudi oddelek za študije osebnosti.

Po štirih desetletjih intervjujev z otroki in njihovimi družinami je profesorjev sklep naslednji: “Za večino primerov, ki sem jih raziskoval, se reinkarnacija ni izkazala kot edini možni vzrok za takšne spomine, zato pa se je v nekaterih, najmočnejših primerih te vrste, izkazala kot edina mogoča razlaga!” Čeprav so spomini kot mešanica dejstev in fantazije lahko in pogosto tudi so sporno jabolko resnih znanstvenih raziskovanj, pa so na osebni ravni nadvse dragoceni.

Lastni spomini iz prejšnjih življenj vam namreč lahko pomagajo pri temeljitem samospoznavanju in vam prav lahko pomagajo pozdraviti nekatere kronične težave, ki jih na videz brez razloga izkušate v tem življenju.

Prepričajte se sami

Če se boste raziskovanja svojih prejšnjih življenj lotili sami, zadržite pri tem nekaj zdrave razdalje. Vedite, da je le malo verjetno, da ste bili nekoč v preteklosti Aleksander Veliki, Kleopatra, Napoleon ali eden od faraonov. Je pa zelo verjetno, in za to imate kar 50 odstotkov možnosti, da ste bili drugega spola kot zdaj in da ste v življenju počeli nekaj povsem drugega, kot počnete danes.

In naj vam nikar ne vzame poguma, če ugotovite, da v svojih prejšnjih življenjih niste živeli najbolj zglednega življenja. Vedite, da smo si v tem enaki, in da smo se prav iz negativnih izkušenj še največ naučili.

Simon, 28: “Pri nekem jasnovidcu me je skoraj kap. Če sem že živel, sem pričakoval, da sem bil v kakšnem od prejšnjih življenj veliki vojskovodja ali indijanski bojevnik. Težko sem se sprijaznil z idejo, kaj vse sem počel, pa tudi pretrpel v svojih prejšnjih življenjih. Vse smo že bili! Posiljevali smo in bili smo posiljeni, ubijali smo in bili smo ubiti, varali smo in bili smo prevarani … In večina teh prejšnjih življenj je bila precej bolj dolgočasna, kot sem si predstavljal. Pa vendar … zanimivo!”

Če reinkarnacija dejansko obstaja, je njen namen potovanje iz obličja v obličje in spoznavanje življenja z njegovih različnih zornih kotov. Tako postajamo popolnejša in zrelejša bitja, kot če bi nas izbrusila le ena družbena sredina in eno samo življenje.

Možnih je več poti

Redki posamezniki se svojih prejšnjih življenj kar spominjajo. Precej pogosta so taka spontana spominjanja pri otrocih, ki praviloma takšne ‘fantazije’ do 8. leta skoraj povsem pozabijo. Medtem ko nekateri odlomke iz svojih prejšnjih življenj sanjajo, se drugi do teh spominov prikopljejo z raznimi meditacijskimi in drugimi tehnikami, s katerimi se prestavijo v drugačna stanja zavesti, ta a posledično odpirajo tudi vrata do tovrstnih spominov.

Najpogosteje se ljudje svojih prejšnjih življenj lotijo s pomočjo tretje osebe: jasnovidca, ki naj bi jim o tem poročal, izkušenega regresoterapevta, ki jih bo varno spravil v stanje, podobno hipnozi. Pri regresiji, tako kot pri hipnozi, ne tvegate neljubih posledic, če postopek vodi usposobljena oseba. Nikar pa se ne pustite voditi za nos posameznikom, ki so nekje le nekaj malega prebrali o poteku tehnike in jo preizkusili na znancu ali dveh.

Za svoj denar si privoščite le izkušenega regresoterapevta. Svoja prejšnja življenja pa vendarle lahko odkrivate tudi povsem sami. Vse, kar bi radi vedeli, je konec koncev shranjeno v vas, v vašem nezavednem.

Metode odmeva

Najbolj enostavna, izredno učinkovita in najcenejša je metoda odmeva. Vsak lahko odkrije sledi svojih prejšnjih življenj že s tem, da posveti nekaj svojega časa opazovanju problemov, ki se mu v življenju ponavljajo, razpoloženja, navad, talentov in odnosov z drugimi ljudmi. Enako pomembno je po tej metodi raziskati tudi: kaj radi jeste, kako se najraje oblačite, kako se izražate in še tisoč drugih malenkosti. Pri tem naj vas vodi intuicija, notranji odmev.

1. Države in mesta

Vzemite v roke seznam držav sveta in se za nekaj trenutkov pri vsaki ustavite. Zaprite oči in prisluhnite, kaj vam govori notranjost. Ime dežele, mesta, vasi … Tako boste ločili države, ki imajo v vas prijeten ali neprijeten odmev, v katerih ste torej nekoč dobro ali slabo živeli, v primeru, da ob imenu države ne začutite ničesar, najverjetneje v teh pač še nikoli niste bili.

Manja, 29: “Spomnim se, da sem nekoč v osnovni šoli med učno uro zemljepisa listala Atlas sveta. Brez pretiranega zanimanja, dokler se mi pogled ni zaustavil na državi, na kateri je pisalo, da je Egipt. Nek nenavaden, izredno prijeten občutek me je prevzel in od takrat naprej me je zanimalo vse, kar je bilo kje napisano o zgodovini te veličastne države. Dve desetletji kasneje sem govorila z nekim jasnovidcem, ki mi je povedal, da je življenje v starodavnem Egiptu ena tistih inkarnacij, ki ima še vedno močan vpliv na moje sedanje življenje. No, v to ne dvomim!”

2. Ljube in neljube osebe

Ste miroljubna oseba, pa se vendarle vsakodnevno prepirate s svojim partnerjem zaradi malenkosti. Stalno vam očita iste stvari, vi pa njemu odgovarjate na isti način. Jan Erik Sigdell, znan regresoterapevt, ki je skozi prejšnja življenja vodil na tisoče ljudi, je prepričan, da okoli 95 odstotkov zakonov ni sklenjenih iz ljubezni, temveč na podlagi nerešenih računov iz prejšnjih življenj.

Morda ste bili za osebo, ki pred vami besni, nekoč otrok ali eden od staršev, morda je bil on nekoč vaša žena, pa vas še danes muči zaradi prevare ali neke druge bolečine, ki ste mu jo nekoč zadali. Pozorni bodite na vse malenkosti v obnašanju in govoru, ko ste v stiku z določeno osebo.

3. Stvari, s katerimi se obkrožamo

Predmeti, ki jih zbirate okoli sebe ali tisti, ki jih imate radi, prav tako odzvanjajo izkušnje vaših prejšnjih življenj. Vas privlači kitajska umetnost? Zbirate neobičajne kamne z različnih koncev sveta, vojne medalje, žličke iz različnih zgodovinskih obdobij, slike bojnih ladij, afriške maske, perzijske preproge, srednjeveški denar, stare radio sprejemnike, prazne škatle cigaret ali papirnate robčke? Vas od nekdaj navdušujejo srednjeveš ki oklepi ali pa v svoji sobi redno prižigate indijske dišeče paličice?

4. Talenti – znanja iz prejšnjih življenj

Tudi poklici, ki ste jih nekoč opravljali, puščajo sledi na vaši osebnosti. Morda vas vznemirja misel na to, da ste nekoč živeli na vasi, ali pa to v vas zbuja nostalgijo? Morda ste začutili, da vas zanima medicina, vojska, nekatere starinske obrti, ročno delo, ribarjenje, lov, poučevanje, pisanje, mizarjenje, urarstvo, pomoč bližnjim, igralstvo, tkanje, govorništvo, elektronika, astrologija ali astronomija?

Mnogi zagovorniki reinkarnacije so prepričani, da so talenti in nadarjenost v resnici znanja in sposobnosti, ki smo si jih pridobili v enem od prejšnjih življenj.

5. Tuji jeziki

Nagnjenost k določenim jezikom pogosto pripisujejo spominom na prejšnja življenja. Morda ste ugotovili, da ste se sposobni nekaterih jezikov naučiti zelo hitro in zlahka, kot da so vam prirojeni. Ali pa nekaterih jezikov enostavno ne marate in jih ne zmorete niti izgovoriti.

6. Okusi iz prejšnjih življenj

Vaš izbor hrane – nagnjenost k vegetarijanstvu ali k močnim začimbam, ljubezen ali odpor do kulinarike druge dežele prav tako korenini v izkušnjah iz prejšnjih življenj. Spomnite se svojih najljubših jedi, še posebno tistih, ki jih imate radi od nekdaj.

Natalija, 30: “Nikoli nisem prenesla riža. Vzrok za to sem spoznala šele takrat, ko sem začela raziskovati svoja prejšnja življenja. V enem od svojih življenj sem živela na Kitajskem kot revna kmetica, ki v življenju ni počela drugega kot kopala riž, rodila otroka, pa spet kopala riž ... Je kaj čudnega, da se riža živa ne bi več dotaknila?”

7. Verovanja in vera

Vera je nekaj, kar izraža naše najgloblje in najmočnejše občutke. Vsak bo zato kaj hitro odredil, kaj ga privlači in kaj odbija. Poglejte na svoje police: morda hranite kakšno staro ikono, figurico Bude ali Šive? Ali vas je od nekdaj privlačil budizem, krščanstvo, egipčanski bogovi, druidi, hinduizem, taoizem? Podobno preglejte tudi popis religij, ki v vas zbujajo odpor ali celo gnus. Morda se vam je od nekdaj upiralo, da bi se priključili kakšni sekti ali pa veri na splošno? Takšna občutja bi bila prav lahko rezultat preganjanja v prejšnjih življenjih, npr. inkvizicija.

8. Ljubezen do živali

Vaša naklonjenost psom in mačkom prav tako lahko pokaže vaša nagnjenja iz prejšnjih življenj. Če imate npr. radi konje, ste bili verjetno z njimi obkroženi tudi v enem od prejšnjih življenj. Ljubite mačke: morda je bilo tako tudi v prejšnjem življenju, morda ste se jim celo klanjali.

V starem Egiptu so mačke namreč oboževali kot boginje. Podobno lahko naredite tudi z rastlinjem in s cvetjem. V knjigah o cvetju z vsega sveta lahko najdete tiste, ki vas še posebno privlačijo. Prav mogoče, da je fotografija cveta v vas zbudila nezavedne spomine na eno od prejšnjih življenj.

9. Letni časi

Nekateri ljudje se nikoli ne prilagodijo zmernemu klimatskemu pasu, temveč vztrajno sanjajo o tropih, drugi sovražijo življenje v tropski vlagi in si želijo polarno zimo, tretji spet pogrešajo puščavo. Vse to so zanesljivi znaki, da ste nekoč v teh pogojih že živeli.

10. Prirojeni madeži

Raziskovanja so pokazala, da so rane in poškodbe, ki smo jih dobili v kakšnem od prejšnjih življenj, še posebno, če so bile te smrtononosne, pustile sled tudi v današnjem življenju. Bodite pozorni na različne prirojene znake in deformacije.

“Če bom nekoč umrla,” je Marija, 45, govorila že od svojega otroštva, “bom umrla z desne strani!” Potujoča bolečina na desni strani telesa ni bila medicinsko utemeljena, njo pa je vendarle od nekdaj motila. Iz radovednosti je prišla na regresijo in dobila zanimiv odgovor: V prejšnjem življenju je doživela prometno nesrečo, ki ji je poškodoval organe desne strani telesa. V tej nesreči je umrla. Ko je ozavestila spomin na prejšnje življenje, so bolečine prenehale.

Če so posamezni deli vašega telesa neobičajno občutljivi, to pomeni, da ima vaše telo svojo lastno karmo. Če vas oblije znoj, če nekdo usmeri proti vašemu vratu nekaj ostrega, vam je morda v prejšnjem življenju nekdo prerezal vrat … Vas moti kravata ali robec okoli vratu? Morda ste v preteklosti poškodovali vrat ali pa doživeli davljenje. Celo navadna nevroza ali pretirana skrb za nek del telesa je lahko znak težav, ki izvirajo iz kakšnega od prejšnjih življenj.

11. Nasprotja se privlačijo

Če vas npr. izredno privlači moč, ste bili morda v prejšnjem življenju suženj, zapornik ali brezdomec, zdaj pa bi radi nadoknadili zamujeno. Si želite postati zdravnik ali zdravilec? Morda ste bili v prejšnjem življenju vojščak, pa bi zdaj radi nadoknadili vse, kar ste jih v prejšnjem obličju uničili.

V tem življenju ste morda novinar, ki daje vse od sebe, da bi razkril tudi največje skrivnosti, ali učitelj, ki se nesebično daje, da bi učenci kar najbolj napredovali. Morda ste danes to, kar ste, zato, ker ste v prejšnjih življenjih delali v smeri kontrole in cenzure informacij ali v zatiranju novih spoznanj v znanosti. Zdaj si želite to nadoknaditi!

Kot so govorili stari Grki: Najbolje je biti v zlati sredini, saj ta predstavlja ravnovesje. Tako je tudi s prejšnjimi življenji: za slaba dejanja se odkupimo z dobrimi dejanji, da bi nekoč – v zlati sredini – napredovali in rasli.

Slavni o minulih življenjih

Na pragu 20. stoletja je Henry Ford, ameriški avtomobilski velikan nekoč dal izjavo časopisnemu novinarju: “Teorijo reinkarnacije sem sprejel v šestindvajsetem letu.” Rekel je še: “Genialnost je izkušnja. Nekateri očitno mislijo, da je nadarjenost ali talent, v resnici pa je sad dolgotrajnih izkušenj iz mnogih življenj.”

V reinkarnacijo so verjeli tudi številni znanstveniki in psihologi. Eden največjih sodobnih psihologov Carl Gustav Jung je dejal: “Brez težav si lahko predstavljam, da sem živel v prejšnjih stoletjih in se tam spoprijemal z vprašanji, na katera še nisem znal odgovoriti; da sem se moral znova roditi, ker nisem izpolnil naloge, ki mi je bila dodeljena.”

Glasbenik, pesnik in proslavljeni član legendarnih Beatlesov George Harrison je v zasebnih razmišljanjih o medsebojnih odnosih razodel resne poglede na reinkarnacijo. “Prijatelji so duše, ki smo jih poznali v drugih življenjih. Skupaj nas pritegne usoda. To čutim do prijateljev. Tudi če jih poznam samo en dan, to ni pomembno. Ne mislim čakati do takrat, ko jih bom poznal dve leti, ker smo se nekje gotovo srečali. Že prej.”

Nataša Zupanc