Potovanje v Namibijo: Afriški svet za začetnice

Ker je eno od cosmo načel spoznavanje ter preizkušanje novega in neznanega, tokrat predstavljamo malo manj urbano potovanje, a morda še bolj zanimivo, zabavno in posebno. Vabimo te v Namibijo.

25. 8. 2011

Za to državo resnično velja, da je po njej zelo preprosto in povsem varno potovati (če sama ne rineš v težave). Torej ni razloga, da se tja ne bi odpravila. Je pa mnogo razlogov, zaradi katerih se Namibijo splača obiskati, na primer: narava, ki si je ne predstavljaš niti v sanjah, vsakodnevna doživetja, ki ti odprejo oči za majcena spoznanja in te močno obogatijo, ter  dobrovoljni in prijazni ljudje ter njihove preproste, a življenjsko pomembne navade, ob katerih ugotoviš, kako malo je potrebnega za srečo.

Do Namibije prideš s prevoznikom Air Namibia neposredno iz Frankfurta, naprej pa najlažje potuješ, če najameš terensko vozilo s štirikolesnim pogonom, kar je najprimernejše prevozno sredstvo za večinoma makadamske ceste (da ne ostaneš praznih rok, vozilo prek spleta rezerviraj vnaprej). Najbolj razširjen način prenočevanja je v šotoru, ki ga sestaviš na strehi terenskega vozila, seveda v kampu, da te ponoči ne obišče kakšen lev, slon ali povodni konj. Kampov pa je veliko in urejeni so lepše kot marsikje v Evropi.

Windhoek

Če uspešno najameš avto že na letališču, se odpelji v glavno mesto Windhoek, katerega ogled lahko mirno izpustiš, ker ni nič posebega, obvezno pa tam kupi hrano in vodo. Trgovin po Namibiji ni toliko kot pri nas, zato ti zaloga lahko pride še kako prav. V vsakem večjem mestu sicer zagotovo najdeš Spar, Windhoek pa se pohvali tudi s trgovskimi središči, kjer je na prodaj vse, kar ti srce poželi.

Ne bodi preveč presenečena, če tam srečaš ženske zgoraj brez, ovite v nekaj krpic in nakita ter s kožo in lasmi v barvi gline – to so Himbe, pastirsko pleme s severozahoda, ki vedno pogosteje prihajajo v mesta prodajat svoja ročna dela. Zanje velja, da se nikoli ne umivajo, kožo in lase pa si negujejo s prahom rdečih kamnov, pomešanim z mastjo.

Če se nameravaš v Windhoeku zadržati dlje časa, ne izzivaj svoje sreče in upoštevaj te nasvete: v središče mesta ne nosi fotoaparata, dokumentov ali večje količine denarja, ne zatavaj v barakarsko naselje na obrobju in ne zadržuj se zunaj predolgo v večer.

Jugozahod

Ko se opremiš z vsem potrebnim za pot, se odpravi proti eni najbolj znanih namibijskih znamenitosti – čarobnim oranžnim peščenim sipinam puščave Namib, ki zaradi vetra nenehno spreminjajo obliko. Nastaniš se lahko v vasi Sesriem (kamp rezerviraš pri organizaciji Namibia Wildlife Resorts, www.nwr.com.na), še pred sončnim vzhodom pa se podvizaj na vrh kakšne sipine in opazuj, kako se prvi žarki razlijejo čez obzorje.

Ko se naveličaš peska, kakšnih sto kilometrov severovzhodno padeš v zeleni svet parka Naukluft, kjer travniki, potočki in gozd na prvi pogled spominjajo na Slovenijo – če izvzameš nekaj nenavadnih drevesnih vrst in gorske zebre, ki se ob večerih prosto pasejo po planjavah. Še nekoliko bolj proti severu pa naletiš na naselje Solitaire, ki premore le nekaj hiš, med drugim bencinsko črpalko (v Namibiji velja, da gorivo natočiš na vsaki, ki jo srečaš) ter pekarno z največjim izborom slanega in sladkega peciva, kar si ga kdaj videla.

Zahod

Popolnoma drugačna zgodba se dogaja v ljubkem obmorskem mestecu Swakopmund. Hladen oceanski tok z juga skrbi, da je tam vedno sveže in prijetno, zato jutra izkoristi za posedanje ob rogljičkih in kavi, večere pa za žuriranje ob koktajlih. Swakop, kot mu pravijo, je raj za adrenalinske odvisneže, ki želijo smučati ali deskati po peščenih sipinah, se naokoli poditi s štirikolesniki, kajakirati ali se na konjskem ali kamelinem hrbtu sprehajati po puščavi.

Sever

Afrike ne moreš zapustiti brez ogleda safarija – v Namibiji izberi park Etosha. To je za površino Slovenije veliko območje z velikim slanim jezerom. Del Etoshe je odprt za vsakogar in po njem se med žirafami, zebrami, nosorogi, leopardi, levi, sloni in antilopami voziš sama. Za spanje si prostor rezerviraj v enem od treh kampov parka, s katerimi upravlja NWR.

Največ od safarija boš imela tik pred deževno dobo, ko so vodni viri, ki nastanejo ob daljšem deževju, že izčrpani in se živali pogosto zadržujejo v bližini napajališč (waterholes), ki se obdržijo vse leto. Če pa greš tja kmalu po deževni dobi, je narava čudovito zelena in prav nič izsušena. Vsak čas ima torej svoje čare in slabosti.

Še dve znamenitosti svetovnega formata

Če si že ravno na tistem koncu in če ti čas ter finance to omogočajo, so super izbira tudi:

  • Viktorijini slapovi na reki Zambezi med Zambijo in Zimbabvejem – uvrščeni so na Unescov seznam in si upravičeno zaslužijo naziv največjih slapov na svetu. Če se tja odpravljaš po koncu deževne dobe, pričakuj, da bo vidljivost slabša zaradi neskončne količine vode, ki hrupno izginja v kotanji, in nešteto drobnih kapljic, na katerih se ob sončnem vremenu rada nariše mavrica. Za izhodišče izberi mesto Livingstone v Zambiji, ki privablja mlade popotnike in je znano po sproščenem utripu ter ogromni ponudbi najrazličnejših aktivnosti.

 

  • Delta reke Okavango v Bocvani – največja kopenska delta v svetovnem merilu, kar pomeni, da reka izgine v puščavi, ki je zaradi obilice vode bujno zelena. Gre za res veličastno področje, na katerem živi nepopisna množica divjih živali, najboljšo predstavo o razsežnostih pa dobiš, če nad njim poletiš (ponudnikov panoramskih letov je na letališču v mestu Maun kot listja in trave). Življenju v delti in ob njej  pa se najbolj približaš, če se nanjo podaš z mokorom, kot imenujejo tamkajšnje tradiciolane drevake.

Preden greš, naredi načrt!

Dobra informiranost o krajih, ki jih imaš namen obiskati, je tvoja največja zaveznica na poti. V premislek ti ponujamo nekaj iztočnic.

  • Za vstop v državo potrebuješ vizum, ki ga dobiš na veleposlaništvu na Dunaju. Papirologije je precej, zato se je loti pravočasno. Informacije poišči na spletni strani Ministrstva za zunanje zadeve (www.mzz.gov.si) pod naslovom Predstavništva po svetu.
  • Del Namibije je malarično območje, zato se je pametno oskrbeti z antimalariki (ne pozabi, da določeni antimalariki in nosečnost ne grejo skupaj; pogovori se z ginekologom, če načrtuješ družino), prav tako pa priporočajo tudi cepljenje proti nekaterim boleznim (to moraš opraviti več mesecev pred odhodom). Nasvet glede tega dobiš v ambulanti za potnike (www.zdravinapot.si). Omisli si tudi dodatno zdravstveno zavarovanje  za tujino.
  • V Namibiji plačuješ z namibijskimi dolarji, povsem enakovredna in splošno veljavna valuta pa so tudi randi iz Južnoafriške republike. Za en evro jih dobiš slabih deset.
  • Če ti potovanje v lastni režiji ne ustreza, preglej splet – na tisti konec sveta te pelje kar nekaj slovenskih agencij.


Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri