Potep po Münchnu

Čeprav je za mnoge le vmesna postaja za nadaljevanje drugih potovanj ali pivska meka, skriva München veliko zanimivih dogodivščin. Bi šla na potep?

V mestu, ki leži ob reki Isnar, boš našla številne znamenitosti. (foto: Profimedia, shutterstock) Profimedia, shutterstock
21. 10. 2013

Do glavnega mesta Bavarske dežele, ki ima okoli 1,4 milijona prebivalcev, je dobre tri ure vožnje, ravno prav, da se s prijateljicami, fantom ali pa kar sama odpraviš na vikend izlet. Nujno si oglej simbol mesta, veličastno gotsko katedralo Frauenkirche (Marijina cerkev), obišči enega od številnih muzejev, oči in noge pa si spočij v angleškem vrtu, največjem urbanem parku na svetu s pivskimi šotori (Biergarten).

Najprej najpomembnejše ...

Šoping! Za vintidž in unikatnimi zakladi se podaj v trinadstropno trgovino Kleidermarkt (Cosmo nasvet: ob torkih med 10. in 15. uro imajo vesele urice – dodatni 30-odstotni popust!). V mestu boš našla trgovine Cos, Muji, znamenite usnjene izdelke Roeckl, More & More ter mnogo drugih, za iskanje najnovejših trendov pa se 'loti' enega od številnih nakupovalnih centrov, mi ti svetujemo Lodenfrey, Reim Arcaden in Olympia Ein­kaufs­zentrum.

Posebno nakupovalno doživetje se ti obeta v največjem evropskem podzemnem nakupovalnem središču The Stachus Passagen, velikem kar 7.500 kvadratnih metrov. Za dobre gramofonske plošče pobrskaj v trgovini Optimal, z gumijastimi bomboni pa se posladkaj v trgovini Bears&Friends.

Pivo in klobaso, prosim!

Obisk Oktoberfesta, ki ga lahko ujameš še do 6. oktobra, priporoča tudi novinarka nemške izdaje Cosmopolitana Sophia Feldmer. "Festival privabi nešteto turistov iz vsega sveta, najbolj atraktivna pa so seveda dekleta v znamenitih opravah dirndlih." Ne pozabi, prostor v sicer kar 14 pivskih šotorih je treba rezervirati že pred prihodom!

Enega najboljših zajtrkov lahko okusiš v hotelu Cocoon (www.hotel-cocoon.de), kaj bolj lahkotnega boš našla v restavraciji Dean&David (www.deananddavid.de), za zabavo pa lahko obiščeš Hard Rock Cafe. Dobro boš napolnila svoj želodček tudi v restavraciji Roecklplatz, na dober falafel pa zavij v Sababo.

Kaj pa večerni žur?

Odličen koktajl ti bodo namešali v baru s čudovitim ambientom Goldene Bar, ki je tik ob reki, na kateri deskarji ob lepem vremenu jezdijo umetne valove. Bar je letos prejel nagrado Mixology za najboljši koktajl bar (nujno preveri koktajl cosmopolitan!), ob četrtkih zvečer pa lahko tam zamigaš v ritmih elek­tronske glasbe. Svoje plesne sposobnosti lahko predstaviš tudi v kulturno-umetniškem centru Kultfabric, ki ga sestavlja kar 22 klubov, pubov in barov ter nekaj koncertnih prizorišč z različnimi glasbenimi zvrstmi.

Obvezen ogled!

Nemci tuje filme sinhronizirajo, zato je obisk kinematografov brez znanja nemščine misija nemogoče, izjema je najstarejši mestni kino Museum Lichtspiele cinema, kjer si lahko ogledaš film v originalni različici (vstop­nice stanejo od 5,90 evra dalje). Že 30 let pa prav vsako soboto ob 23. uri predvajajo kultni film The Rocky Horror Picture show.

Pripravila: Katja Jakopovič