Potapljanje na vdih: Odkrij čudoviti podvodni svet!

Potapljanje na vdih je najstarejša in najosnovnejša potapljaška tehnika v zgodovini človeka in je tudi danes najbolj naravna in človeku najbližja.

23. 7. 2011

Brez plavutk pod vodo plavamo z rahlo prirejenim prsnim stilom (žabica), s plavutkami pa migamo samo z nogami kot pri prostem slogu (kravl). Pri potopu navadno naredimo polpreval v globino in izdihujemo zrak. Ko se vračamo, ne izdihujemo zraka in se ne ustavljamo.

Kako izenačiti pritisk?

Marsikdo se pri potopu ustavi na treh, štirih metrih zaradi neznosne bolečine v ušesih.

Bolečina nastane zaradi razlike v pritisku okolice in pritisku v srednjem ušesu. Da ta pritisk izenačimo, se je treba stisniti za nos in nato močno pihniti – dokler ne začutimo, da nam 'odpre' ušesa. To je treba početi čim pogosteje oziroma preden te karkoli zaboli.

Pod vodo bodi sproščena

Pod vodo je treba poskrbeti za minimalno porabo kisika. Pri tem ima največji pomen sproščenost.

Vpiši se v potapljaški tečaj. Ne potrebuješ nobenega predznanja in ni ti treba biti dobro fizično pripravljena (v vsakem primeru je bolje, če si). Cene za začetni tečaj se gibljejo od 150 evrov.

Info: potapljaška točka Nemo za tedenski tečaj od ponedeljka do nedelje (med tednom tečaj poteka v Ljubljani, med vikendom pa na morju) stane 240 evrov.

Si vedela, da ...

  • Največ nesreč pri potopih se zgodi, ker se potapljači zagozdijo med skale oziroma v podvodne luknje ali pa pretiravajo z zadrževanjem zraka in tik pod gladino omedlijo.
  • Veliko potapljačev na vdih je navdihnil francoski film Velika modrina režiserja Luc Bessona.
  • Redno potapljanje v telesu požene nekatere nezavedne mehanizme, ki jih imenujemo potapljaški refleks. To so procesi, ki nam olajšajo in izboljšajo bivanje pod vodo in izvirajo iz genskega spomina, zapisanega pred milijoni let, ko smo še živeli v vodi. Novorojenčki imajo še posebej razvit potapljaški refleks in se ob potopitvi praviloma prav dobro počutijo, samodejno zadržijo dih in plavajo žabico.
  • Potapljanje z masko – šnorkljanje (oz. potapljanje dihalko – šnorkelj, da nam ni treba zajemati sape in lahko neprekinjeno opazujemo morsko gladino) je izumil slavni Jacques Cousteau (raziskovalec morja, znan po svojih dokumentarnih filmih) leta 1943.
  • Voda je medij, skozi katerega svetloba potuje drugače, zato je tudi naš vid pod vodo drugačen, brez maske ali očal pa vidimo le motno sliko, saj je oko ne more izostriti.