Posteljne navade, naslade in nagrade

Najboljši cosmo nasveti za spanje (ja, spanje) skupaj.

26. 3. 2009

On smrči, ti mu ponoči kradeš odejo, spita objeta – vse to so na prvi pogled vsakonočne prakse, ki nimajo posebnega pomena. V resnici pa veliko razkrivajo o zdravju vajinega razmerja.

Presenečena boš, kako pomemben je čas, ki ga s partnerjem preživita skupaj ponoči. Če bi vajina spalnica lahko govorila, bi verjetno imela za povedati precej sočnih reči. In čeprav ni nič bolj zabavnega od pogovora o porednostih, ki jih v njej počneta, je več kot nujno izpostaviti tudi na videz nepomembne rutine vajinega nočno-spalnega časa. Te namreč razkrivajo dinamiko vajinega razmerja.

Kako zvečer zaspita in kako se zjutraj zbudita, lahko veliko pove o tem, kako blizu sta si, kako dobro sklepata kompromise in ali dajeta prednost partnerjevim ali lastnim potrebam. Da bi odkrili skrivnosti spanja, smo se pri Cosmu zagrizeno zagnali med rjuhe in raziskal dogajanje, med njimi in v njihovi okolici.

Preberi si, kaj pomeni, da imata določene strani v postelji, kaj moraš narediti, če nikoli ne gre spat ob istem času kot ti, in kako rešita nestrinjanja, ki se vsakodnevno pojavljajo pred spanjem.

Kaj razkrivajo vajini spalni položaji?

Morda se hočeš le čim bolj udobno namestiti, ampak način, kako s tvojim moškim skupaj spita, veliko pove o vajinih podzavestnih čustvih. Sta rada, med tem ko spita, pri vita eden ob drugega ali potrebujeta za dober spanec vsak svoj prostor? Berita dalje ...

 • Če spita obrnjena eden proti drugemu

 • Če spita obrnjena vsak v svojo stran

 • Če spita objeta

 • Če spita tako, da se dotikata le z nogo ali roko

Spalne težave

Odjadrati v ‘mižale’ ni tako preprosto, če se tvoje navade pred spanjem razlikujejo od navad tvojega moškega. S temi preprostimi idejami bosta oba sanjala, kot bi mignil.

Motnja: On lahko zaspi le s prižgano televizijo, ti potrebuješ popolno tišino.

Rešitev: Prosi ga, naj na televiziji nastavi časomer (‘timer’), da se bo ta samodejno ugasnila po dvajsetih minutah. Strokovnjaki pravijo, da je za večino ljudi to ravno dovolj časa, da lepo zadremajo. Naj torej opravi celotno večerno rutino (umivanje zob, tuširanje ali karkoli že počne pred spanjem) pred teboj – tako se bo televizija ugasnila kmalu zatem, ko boš za spanje pripravljena tudi ti.

Pomožna naprava: Slušalke z dolgim kablom ali kar brezžične mu bodo omogočile gledanje televizije, ne da bi zvok motil tvoj lepotni spanec.

Motnja: Njemu je vedno vroče, tebe vedno zebe.

Rešitev: Idealna temperatura za spanje naj bi se gibala med 16 in 18 stopinj Celzija, zato nekaj noči malce eksperimentirajta s stopinjami in poskusita najti takšno, ki najbolj ustreza obema. Če vama tudi to ne uspe, naj si on v smeri svoje glave nastavi manjši namizni ventilator, kar bo ohladilo celotno njegovo telo.

Pomožna naprava: Ločeni in različno debeli odeji ali odeji, ki se prilagajata tako mrazu, kot vročini.

Motnja: Ti rada bereš v postelji, njemu spanec krajša svetloba tvoje nočne lučke.

Rešitev: Tvoje branje pred spanjem krati njegov spanec, ker svetloba tvoje luči njegovim možganom sporoča, da je jutro. Zato – če nikakor ne moreš brez branja – zamenjaj sedanjo žarnico s 45-vatno. Šibkejša svetloba ne bo vplivala na sposobnost njegovega telesa za proizvodnjo melanina in lahko bo normalno zaspal.

Pomožna naprava: Bralna svetilka, imenovana Lightwedge, ki osvetli le stran v knjigi, in ne celotne sobe. Kupiš jo lahko na http://www.amazon.com za dobrih 25 evrov. Zanj priporočamo spalno masko.

Motnja: On smrči in ti zaradi tega ne spiš.

Rešitev: Namesto na hrbtu naj se navadi spati na trebuhu ali na boku. Če to ni njegov udoben spalni položaj, mu podstavi blazino tako, da se ne bo med spanjem prevalil spet na hrbet. Prav tako naj se nekaj ur pred spanjem izogiba obilnih obrokov in alkoholnih pijač. Če smrči zaradi zamašenega nosa, mu predlagaj uporabo fiziološke raztopine.

Pomožna naprava: Zanj obliž proti smrčanju, ki ga dobita v lekarni. Zate čepke za ušesa, dokler težava ni odpravljena.

Najboljši rituali pred spanjem

Po napornem dnevu, ko ti gre vse, ampak res vse, kar gre lahko, narobe, si želiš le pasti v posteljo po čim hitrejšem postopku. Vendar se ustavi za trenutek. Majhne ljubezenske navadice vama bodo pomagale ostati v popolni povezanosti. Ugasnita luči in si zavita med mehke rjuhe pripovedujta o vajinem dnevu.

 • Imejta svoje lastne fraze za lahko noč, pa tudi če so preproste, kot je: “Lepo spančkaj.’’
 • Nežno ga čohaj s prsti po lasišču, dokler se ne vda spancu.
 • Preden se odvališ na svojo stran postelje, ga preprosto poljubi na lice.
 • Enkrat tedensko si podarita dve minuti masaže hrbta kar v vajini postelji.

Izbira strani postelje

Zakaj morajo nekateri nujno spati na določeni strani postelje? Strokovnjaki menijo, da so preference vezane na spol. Za ženske naj bi bila poglavitna praktičnost: želja po spanju v bližini vira toplote ali stranišča. Moške pa naj bi vodili instinkti za varovanje ženske zaradi česar želijo po navadi spati bližje vratom.

Največje bitke v spalnici

Skoraj vsi pari – ja, tudi tisti, ki se imajo ‘najbolj radi’ – se prepirajo glede tega ali onega, ko pride do preprostega spanja v isti postelji. Tu smo zato zbrali nekaj najbolj običajnih neprijetnih nasprotij in nasvete, da bosta z njimi lažje shajala.

 • ON: Se zruši v posteljo in zaspi v trenutku.
 • TI: Rada ležiš v postelji in se pogovarjaš.

 • ON: Ima neomajno rutino.
 • TI: Spanje prilagajaš svojemu urniku.

 • ON: Se zbudi nataknjen in se ne želi pogovarjati.
 • TI: Se zbudiš energična, vesela in zgovorna.

 • ON: Vedno upravlja z budilko.
 • TI: Misliš, da je to skrajno nesramno.

 • ON: Ti vedno krade odejo.
 • TI: Jo vedno vlečeš nazaj k sebi.

 • ON: Je pokonci toliko časa, da se utrudi do konca.
 • TI: Si želiš le, da pride v posteljo.

5 stvari v tvoji sobi, ki ga spravljajo ob živce

1. Oblačila, ki polnijo tvoje omare in predale do te mere, da v njih ne najde niti minimalnega prostora, kamor bi spravil rezervne spodnjice.

2. Tvoja neskončna zbirka dišečih svečk. Moškim se vonj sandalovine zdi hujši od solzivca.

3. Tvoje plišaste igrače. Zakaj? Ker ga ves čas gledajo in gledajo in gledajo.

4. Vseh 89 dekorativnih blazin na tvoji postelji.

5. Črno-bele slike z majhnimi otroki, ki se držijo za roke, se poljubljajo in pozirajo z rožicami, psi … (glede na to, da teh otrok sploh ne poznaš, se z njim zelo strinjamo).

Jennifer Benjamin