Posteljne navade, naslade in nagrade

Najboljši cosmo nasveti za spanje (ja, spanje) skupaj.

26. 3. 2009

On smrči, ti mu ponoči kradeš odejo, spita objeta – vse to so na prvi pogled vsakonočne prakse, ki nimajo posebnega pomena. V resnici pa veliko razkrivajo o zdravju vajinega razmerja.

Presenečena boš, kako pomemben je čas, ki ga s partnerjem preživita skupaj ponoči. Če bi vajina spalnica lahko govorila, bi verjetno imela za povedati precej sočnih reči. In čeprav ni nič bolj zabavnega od pogovora o porednostih, ki jih v njej počneta, je več kot nujno izpostaviti tudi na videz nepomembne rutine vajinega nočno-spalnega časa. Te namreč razkrivajo dinamiko vajinega razmerja.

Kako zvečer zaspita in kako se zjutraj zbudita, lahko veliko pove o tem, kako blizu sta si, kako dobro sklepata kompromise in ali dajeta prednost partnerjevim ali lastnim potrebam. Da bi odkrili skrivnosti spanja, smo se pri Cosmu zagrizeno zagnali med rjuhe in raziskal dogajanje, med njimi in v njihovi okolici.

Preberi si, kaj pomeni, da imata določene strani v postelji, kaj moraš narediti, če nikoli ne gre spat ob istem času kot ti, in kako rešita nestrinjanja, ki se vsakodnevno pojavljajo pred spanjem.

Kaj razkrivajo vajini spalni položaji?

Morda se hočeš le čim bolj udobno namestiti, ampak način, kako s tvojim moškim skupaj spita, veliko pove o vajinih podzavestnih čustvih. Sta rada, med tem ko spita, pri vita eden ob drugega ali potrebujeta za dober spanec vsak svoj prostor? Berita dalje ...

 • Če spita obrnjena eden proti drugemu
Ne le da dihata, pihata in smrčita eden na drugega, ampak hkrati s svojimi telesi ustvarjata zaprt krog, kar pove, da sta povsem sproščena. Nič čudnega, saj spita tako kljub neprijetnemu jutranjemu zadahu.

 • Če spita obrnjena vsak v svojo stran
Če je to ustaljena navada že od samega začetka, je velika verjetnost, da sta oba neodvisni osebi, ki se vama za to, da sta srečna, ni treba neprestano dotikati in stiskati. Če pa je to nekaj novega, sta se morda začela oddaljevati.

 • Če spita objeta
Ni najbolj preprosta stvar na svetu spati z rokami okoli drugega človeka ali biti vso noč objet. Vidva očitno raje izbereta fizično bližino kot lastno udobje – to je odličen znak za čustveno intimnost, ki jo premoreta. Bonus: Zagotovo tudi seks ni prav slab.

 • Če spita tako, da se dotikata le z nogo ali roko
Z dotikanjem si potrjujeta, da je vajina ljubezen še vedno tako vroča in sveža, kot je bila na začetku. Če si opazila, da se to dogaja pogosto, je morda razlog v tem, da sta bila zadnje čase zelo zaposlena. Tako se želita ponovno povezati.

Spalne težave

Odjadrati v ‘mižale’ ni tako preprosto, če se tvoje navade pred spanjem razlikujejo od navad tvojega moškega. S temi preprostimi idejami bosta oba sanjala, kot bi mignil.

Motnja: On lahko zaspi le s prižgano televizijo, ti potrebuješ popolno tišino.

Rešitev: Prosi ga, naj na televiziji nastavi časomer (‘timer’), da se bo ta samodejno ugasnila po dvajsetih minutah. Strokovnjaki pravijo, da je za večino ljudi to ravno dovolj časa, da lepo zadremajo. Naj torej opravi celotno večerno rutino (umivanje zob, tuširanje ali karkoli že počne pred spanjem) pred teboj – tako se bo televizija ugasnila kmalu zatem, ko boš za spanje pripravljena tudi ti.

Pomožna naprava: Slušalke z dolgim kablom ali kar brezžične mu bodo omogočile gledanje televizije, ne da bi zvok motil tvoj lepotni spanec.

Motnja: Njemu je vedno vroče, tebe vedno zebe.

Rešitev: Idealna temperatura za spanje naj bi se gibala med 16 in 18 stopinj Celzija, zato nekaj noči malce eksperimentirajta s stopinjami in poskusita najti takšno, ki najbolj ustreza obema. Če vama tudi to ne uspe, naj si on v smeri svoje glave nastavi manjši namizni ventilator, kar bo ohladilo celotno njegovo telo.

Pomožna naprava: Ločeni in različno debeli odeji ali odeji, ki se prilagajata tako mrazu, kot vročini.

Motnja: Ti rada bereš v postelji, njemu spanec krajša svetloba tvoje nočne lučke.

Rešitev: Tvoje branje pred spanjem krati njegov spanec, ker svetloba tvoje luči njegovim možganom sporoča, da je jutro. Zato – če nikakor ne moreš brez branja – zamenjaj sedanjo žarnico s 45-vatno. Šibkejša svetloba ne bo vplivala na sposobnost njegovega telesa za proizvodnjo melanina in lahko bo normalno zaspal.

Pomožna naprava: Bralna svetilka, imenovana Lightwedge, ki osvetli le stran v knjigi, in ne celotne sobe. Kupiš jo lahko na http://www.amazon.com za dobrih 25 evrov. Zanj priporočamo spalno masko.

Motnja: On smrči in ti zaradi tega ne spiš.

Rešitev: Namesto na hrbtu naj se navadi spati na trebuhu ali na boku. Če to ni njegov udoben spalni položaj, mu podstavi blazino tako, da se ne bo med spanjem prevalil spet na hrbet. Prav tako naj se nekaj ur pred spanjem izogiba obilnih obrokov in alkoholnih pijač. Če smrči zaradi zamašenega nosa, mu predlagaj uporabo fiziološke raztopine.

Pomožna naprava: Zanj obliž proti smrčanju, ki ga dobita v lekarni. Zate čepke za ušesa, dokler težava ni odpravljena.

Najboljši rituali pred spanjem

Po napornem dnevu, ko ti gre vse, ampak res vse, kar gre lahko, narobe, si želiš le pasti v posteljo po čim hitrejšem postopku. Vendar se ustavi za trenutek. Majhne ljubezenske navadice vama bodo pomagale ostati v popolni povezanosti. Ugasnita luči in si zavita med mehke rjuhe pripovedujta o vajinem dnevu.

 • Imejta svoje lastne fraze za lahko noč, pa tudi če so preproste, kot je: “Lepo spančkaj.’’
 • Nežno ga čohaj s prsti po lasišču, dokler se ne vda spancu.
 • Preden se odvališ na svojo stran postelje, ga preprosto poljubi na lice.
 • Enkrat tedensko si podarita dve minuti masaže hrbta kar v vajini postelji.

Izbira strani postelje

Zakaj morajo nekateri nujno spati na določeni strani postelje? Strokovnjaki menijo, da so preference vezane na spol. Za ženske naj bi bila poglavitna praktičnost: želja po spanju v bližini vira toplote ali stranišča. Moške pa naj bi vodili instinkti za varovanje ženske zaradi česar želijo po navadi spati bližje vratom.

Največje bitke v spalnici

Skoraj vsi pari – ja, tudi tisti, ki se imajo ‘najbolj radi’ – se prepirajo glede tega ali onega, ko pride do preprostega spanja v isti postelji. Tu smo zato zbrali nekaj najbolj običajnih neprijetnih nasprotij in nasvete, da bosta z njimi lažje shajala.

 • ON: Se zruši v posteljo in zaspi v trenutku.
 • TI: Rada ležiš v postelji in se pogovarjaš.
Tvoja želja po pogovoru med rjuhami verjetno pomeni, da čutiš med vama premajhno povezanost. Prosi ga, naj pride v posteljo nekaj minut prej; tako bosta imela čas za druženje. Naj bo ta sproščen, kar pomeni, da prihrani resne pogovore za podnevi.

 • ON: Ima neomajno rutino.
 • TI: Spanje prilagajaš svojemu urniku.
Nič neobičajnega ni, da se ljudje pred spanjem držijo rutine, nekateri brez nje celo ne morejo zaspati. Če je zares tako tog v času priprav na spanje, se to verjetno izraža tudi podnevi. Vendar dokler svojih navad ne vsiljuje tebi, se jim poskusi smejati kot posrečenim in prikupnim napakicam.

 • ON: Se zbudi nataknjen in se ne želi pogovarjati.
 • TI: Se zbudiš energična, vesela in zgovorna.
Ne vsuj se nanj kot strela z jasnega, ampak ga raje pusti pri miru toliko časa, da sam od sebe postane dobre volje. Medtem ko čakaš, usmeri svojo pozitivnost v kaj produktivnega in pripravi zajtrk ali pojdi na krajši tek.

 • ON: Vedno upravlja z budilko.
 • TI: Misliš, da je to skrajno nesramno.
Če se mora on zbuditi pred teboj, je to verjetno smiselno. Če pa se zbujata ob istem času, ti morda ne zaupa, da ga boš zbudila pravočasno. To rešita na zabaven način: preden zaspita, se igrajta ‘kamen, papir, škarje’; zmagovalec naj nastavi budilko.

 • ON: Ti vedno krade odejo.
 • TI: Jo vedno vlečeš nazaj k sebi.
Nujno se moraš zavedati, da njegovo početje ni nič osebnega. Kar delamo v spanju, je namreč podzavestno in nenamerno. Če ga imaš zaradi tega vseeno za egoističnega, verjameš, da te ne mara ali da te odriva, je velika verjetnost, da tako misliš zaradi njegovega vedenja čez dan. Zato se čim prej začni ukvarjati s pravim problemom.

 • ON: Je pokonci toliko časa, da se utrudi do konca.
 • TI: Si želiš le, da pride v posteljo.
Njemu se verjetno zdi škoda zapravljati čas s spanjem, ko lahko v tem času naredi marsikaj koristnega, ti pa se ob tem počutiš zapostavljeno. Bodi popolnoma odkrita glede svojih čustev in mu povej, da potrebuješ skupen čas v postelji. Prosi ga, naj gre vsaj nekaj večerov na teden v posteljo takrat kot ti.

5 stvari v tvoji sobi, ki ga spravljajo ob živce

1. Oblačila, ki polnijo tvoje omare in predale do te mere, da v njih ne najde niti minimalnega prostora, kamor bi spravil rezervne spodnjice.

2. Tvoja neskončna zbirka dišečih svečk. Moškim se vonj sandalovine zdi hujši od solzivca.

3. Tvoje plišaste igrače. Zakaj? Ker ga ves čas gledajo in gledajo in gledajo.

4. Vseh 89 dekorativnih blazin na tvoji postelji.

5. Črno-bele slike z majhnimi otroki, ki se držijo za roke, se poljubljajo in pozirajo z rožicami, psi … (glede na to, da teh otrok sploh ne poznaš, se z njim zelo strinjamo).

Jennifer Benjamin

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri