Postavite se spet na noge!

Čeprav se vam bo zdelo, da je konec sveta, vam lahko krizno obdobje ponuja možnosti, da izboljšate svoje življenje.

28. 10. 2004

Prijateljica se je ločila pred pol leta. Za novo leto je ostala sama. Mož, s katerim sta imela čudovito zvezo, ji je po desetih letih povedal, da ima drugo žensko. Šok. Dala mu je možnost, da premisli, in ko je vztrajal, je šla v akcijo – spremenila je priimek, uredila trajnike in se uradno ločila.

Bilo je hudo. In še vedno je. Vendar ima ta ženska danes novo službo, celo vrsto novih prijateljev in znancev, končuje magisterij in ko jo pogledate, si mislite: “Kakšna ‘fejst’ ženska.” Vsi imamo v življenju vzpone in padce. Dobro je, da vemo, kaj pomaga pri padcih.

Enkrat ste spodaj – drugič spet zgoraj

Vsi smo kdaj v življenju razočarani, vendar je način, kako se s tem razočaranjem spopadamo, tisti, ki veliko pove o tem, kdo smo. Včasih je kriza pravi blagoslov, saj nas porine v situacije, ki jih sami ne bi znali narediti. Poznam žensko, ki je delala za neko revijo; z delom je bila kar zadovoljna, vendar je prišla v situacijo, v kateri je potrebovala višjo plačo. Iskala je službo in sprejela ponudbo za delo v gledališču.

Gledališče sicer obožuje in boljše ‘PR’-ovke (stiki z javnostmi) si ne bi mogli želeti. Prišla je do službe, za katero ji drugače niti na kraj pameti ne bi prišlo, da bi jo lahko veselila. Dobro je vedeti, da so krize zato, da si poiščemo novo pot v življenju. Všeč mi je rek, ki sem ga ‘pobrala’ pri Oprah – Bog ti najprej zašepeta v uho, potem ti vrže kamenček in nazadnje vrže skalo nate ... Ja, če si drugače ne damo dopovedati ...

Opravki so nujni

Pomembno je, da se lotite stvari, ki morajo biti opravljene. Če vas je zapustil fant, mu zapakirajte vse, kar je ostalo za njim, in vztrajajte, da stvari odnese. Bolj kot kdaj koli so v kriznih trenutkih pomembni opravki in rutinska opravila.

Kadar ste na tleh, delajte rutinska opravila. To vas bo pomirilo. Tudi če vam niti slučajno ni do tega, da bi srečevali ljudi, vztrajajte pri dnevni rutini – to vam bo dalo občutek varnosti.

Žalovanje je v redu

Če se vam je zgodilo kaj hudega ali ste utrpeli izgubo v življenju, si pustite, da ste žalostni. Vaša prihodnost je postala popolnoma nepredvidljiva in tega vas je z vso pravico strah. Nujno je, da greste skozi fazo žalovanja – s tem boste sprejeli ‘zastoj’ v življenju in se pripravili, da greste naprej.

Čeprav je to lahko zelo neprijetno, je vseeno potreben korak, s katerim boste zopet ‘našli sebe’ in si začrtali celo lepšo prihodnost. Najprej morate zapreti ta vrata, da lahko potem odprete druga.

Korak za korakom

Ko se počutite malo močnejše, se lotite manjših nalog, s katerimi se boste zopet zavihteli v sedlo: pojdite na zabavo in skušajte navezati pristne stike ali pa si zadajte, da boste vsak teden poslali svoj življenjepis različnim podjetjem.

Ko preživljate težke čase, je najbolj normalno, da bi se najraje skrili v najtemnejšo luknjo, v kateri vas nihče ne bi našel. Vendar bo delanje ‘normalnih stvari’ pospešilo celjenje ran in vas spomnilo, da gre življenje naprej. Vedno. Bolje, da gre z vami, kot brez vas.

Narišite nov zemljevid življenja

Sedaj je čas, da delate stvari, ki ste si jih vedno želele. Čeprav je najlaže vztrajati v blaženem stanju duševne otopelosti, se morate prisiliti, da ostanete aktivni. Poleg tega, da bodo nova zanimanja pomagala dvigniti vaše razpoloženje, vam bodo novi ljudje, ki jih boste spustili v življenje, razširili obzorja, in odprle se vam bodo možnosti, za katere niste nikoli mislile, da obstajajo.

Prijateljica je svojo bolečino ob ločitvi želela nekako izpovedati. Odločila se je za članek v ženski reviji. Njena zgodba je naletela na izjemen odziv in ugotovila je, da ima poleg vsega še pisateljsko žilico.

Nataša Pevec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri