Postavi se zase

Če si ena tistih, ki v življenju ne znajo izreči besedice NE, potem pozorno preberi naslednji prispevek, ki smo ga podkrepili z mnenjem strokovnjakinje.

26. 2. 2009

Terapevtka Aleksandra Kralj, ustanoviteljica Inštituta Simbioza, ima odgovor na povsem običajno življenjsko situacijo.

Scenarij - prošnje, pričakovanja in zahteve

V življenju se soočaš z različnimi ljudmi, ki od tebe pričakujejo določeno korist. Kako prepoznati razliko med prošnjo, pričakovanjem in zahtevo? In kako ravnati v vsakem primeru, ko te ljudje nekaj prosijo, od tebe pričakujejo ali celo zahtevajo?

Strokovnjakinja odgovarja

"Sporočilo vseh je pravzaprav isto: nekaj hočem od tebe. Samo način je drugačen. V vsakem primeru pa mora naše razmišljanje ostati isto in sicer: ali hočem narediti ali ne! Pri zahtevi, ki ne dopušča možnosti zavrnitve, bo reakcija zavrnjenega veliko bolj burna. Pri želji in pričakovanju se ljudje običajno odzovejo z razočaranjem ali žalostjo, pri zahtevi pa z jezo. Prošnji radi ugodimo, če le moremo, zahtevi pa se uklonimo ali pa nas razjezi, pričakovanja pa povzročijo največ nesporazumov."

In še nasvet glede pričakovanj

"Nekdo nekaj pričakuje, drugi o tem nič ne ve, sledi pa razočaranje, jeza in očitanje ali obtoževanje. Pričakovanja so v resnici neizrečene želje in so plod naših miselnih predstav. Problem nastane, ko naši najbližji nimajo istih oziroma imajo drugačne predstave. Od vseh treh oblik, je pričakovanje najbolj nehvaležna oblika, ki v odnosih povzroči največ škode. Svoja pričakovanja morate ubesediti. Ne smete pa biti prizadeti, če želje ne bodo uresničene."

Po vsem tem lahko pričakuješ, da se bo okolica na tvoj morebiten odgovor 'Ne, tokrat ti ne morem pomagati.' odzvala različno! Ostani neomajna v svojem prepričanju in se ne pusti izkoriščati!