Postani nomadka moderne dobe

Tuji svetovi ne obstajajo – popotnik je tisti, ki je tujec. Bi se rada rešila te oznake?

Postani nomadka moderne dobe (foto: Nick Onken) Nick Onken
14. 3. 2014

Pred desetimi leti sem si zastavila cilj, ki še danes ostaja moja življenjska prioriteta. Želim videti svet, spoznavati kulture in narode, se podati na mednarodne pustolovščine, ustvariti neminljive spomine in najti prostor na Zemlji, kamor najbolj spadam. Vsi, ki me poznajo, vedo, da bi ves čas rada nekam šla. Stene moje sobe so polne zemljevidov, police pa se mučijo pod težo globusov in spominkov iz tujine. Morda nisi tako obsedena kot jaz, a verjamem, da se v skoraj vsakem človeku skriva želja po odkrivanju sveta.

Ni izgovora za to, da ne bi potovala. Niti najmanjšega. Nimaš časa? Seveda ga imaš, samo najti ga moraš. Nimaš iti s kom? Pa pojdi sama. Nimaš denarja? Verjemi, potovati se da tudi zelo ugodno. Ne veš, kam bi šla? Lepo te prosim ...

Priznam, skoraj nikoli nisem potovala razkošno. Nisem vajena prvega razreda, hotelov s petimi zvezdicami, zlatega pribora v restavracijah in ogledovanja mest v turistični četici. Znam pa ugodno, zanimivo in razburljivo raziskovati tuje kraje in tega te želim naučiti.

Da boš vedela, kje iskati

Včasih se zatakne že takoj na začetku. Morda je smer, kamor si želiš, res daleč, a so informacije blizu – na dosegu le nekaj klikov. STA (Student Travel Agency) je mednarodna organizacija, ki ima svojo podružnico tudi pri nas. Ponujajo ti širok izbor ugodnih potovanj, letalskih kart in prenočišč. Najdeš jih na spletni strani stapotovanja.com in v njihovem Travel Cafeju v Ljubljani, kjer organizirajo tudi potopisna predavanja in nasvete za delo v tujini. Odlične ponudbe boš našla tudi na strani izletnadlani.si, še posebej zunaj sezone.

Z vlakom po Evropi

Predlagam ti, da si vzameš čas in en mesec nameniš raziskovanju Evrope z vlakom. Interrail vozovnica te pelje po železnicah skoraj vseh evropskih držav. Karta ti ponekod omogoča tudi brezplačno potovanje z ladjami, trajekti in mestnim prometom. Sama sem se na tak eurotrip podala dvakrat in v nekaj dneh prečesala res veliko.

Popolno prenočišče

Nič čudnega ni, da se bojiš spati na majavem pogradu z rjuhami, ki so videti vse prej kot čisto, v sobi, ki si jo deliš še s šestimi neznanci. Cel dan bi lahko govorila o mrzli zimi v New Yorku pri pokvarjenem odprtem oknu, pogledu na cisterno v Dublinu, požaru pod našo sobo v Parizu in pijanih Ircih v Amsterdamu. Tudi to ima svoj čar. Takšni trenutki ustvarjajo zgodbe.

Kaj lahko poveš o popolnih marmornatih ploščicah v kopalnici nekega dragega hotela? Hostelworld in Hostelbookers sta pravi naslov za iskanje prenočišča v tujini. Še ceneje pa boš spala, če se včlaniš na spletno stran couchsurfing.org in poiščeš svojega osebnega gostitelja.

Kako več potovati?

Če ti denar in čas še vedno ne dopuščata zadovoljive količine potovanj, se znajdi po svoje. Poišči kariero, ki te bo peljala okoli sveta ali pa ti bo vsaj dopuščala delo zunaj pisarne. Postani prostovoljka in obenem naredi tudi nekaj dobrega za svet. Mirovna prostovoljna organizacija SCI (sciint.org) redno ponuja več tisoč smeri, kamor se lahko odpraviš pomagat ljudem in naravi. Tudi študija in dela v tujini ni treba kar takoj odpisati, ker te je strah ali pa se zdi nemogoče.

Ne boj se postati nomadka moderne dobe. Sledi delu, priložnostim in zahajajočemu soncu. To, da si se rodila tukaj, še ne pomeni, da moraš tukaj tudi ostati. In kar se mene tiče – ne potujem zato, da nekam grem, ampak zato, da grem. Zaradi samega potovanja.

Pripravila: Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri