Kako prijatelju v stiski daš res dober nasvet?

Verjetno ti je znano, da prijatelji včasih ponudijo popolnoma neuporabne nasvete? Naj te podučimo, kako postaneš vir uporabnih biserov modrosti.

Kako prijatelju v stiski daš res dober nasvet? (foto: Profimedia) Profimedia
19. 8. 2016

Tu in tam se pojavi kakšno dekle, ki ima to srečo, da se v njenem telefonskem imeniku skriva čarobna oseba, ki ima vedno pravi odgovor na vse njene dileme.

Prepir s starši? Služba, za katero ni popolnoma prepričana, ali bi jo sprejela? Na katere zabave naj prisilno privede tudi svojega fanta? Za vse te pomisleke ima njena čudovita prijateljica ali prijatelj vedno le najbolj pravilne nasvete.

Kot da bi imela v telefonu čisto svojo Taylor Swift, brez teatralnega benda in globalne slave, seveda.

So ljudje, ki vedno vedo, kaj morajo njihovi prijatelji slišati. Če že imaš ob sebi takšno osebo, jo verjetno nemalokrat citiraš, morda imaš njene bistre misli celo napisane na majhen listič, prilepljen na vrata hladilnika, v upanju, da se morda nekoč nalezeš vse te modrosti.

Pravzaprav si vsi zaslužimo takšnega prijatelja – ali dva.

In ker prejemanje in dajanje iskrenih čustvenih nasvetov pravzaprav ločuje prave prijatelje od površinskih poznanstev, tudi sama verjetno stremiš k temu, da bi dajala smiselne in dobre nasvete.

A vsi pač nismo vrhunski mojstri za reševanje težav drugih ljudi. Ko nas tako kakšen prijatelj pobara za nasvet, običajno le navržemo prvo rešitev, ki nam pade na misel, ali pa le nekoliko predelamo kakšen stavek, ki smo ga slišali v seriji Kako sem spoznal tvojo mamo.

Zato ni presenetljivo, da v Ameriki že opažajo izjemno porast svetovalnih aplikacij za pametne telefone, kot sta Sooth in Jyst, in tudi zaprtih Facebook skupin, kjer lahko dekleta brezskrbno beračijo za dobrimi nasveti.

Pa če drugim v tej skupini zaupajo ali ne. Dr. Silvia Bonaccio z univerze v Ottawi pravi, da je "nasvete izredno težko dajati, zato smo v podajanju teh običajno tako slabi".

Podati nasvet namreč pomeni, da se moramo postaviti v perspektivo drugega, kar je lahko zelo velik izziv. V razmetavanju z nasveti se včasih skrivajo tudi neželene posledice.

Kot se spominja 32-letna odvetnica Zoe, ki je tolažila svojo prijateljico, ko je ta ugotovila, da jo njen dragi vara.

"Rekla sem ji, da naj z njim nemudoma prekine, ker s takšnim tipom ne more živeti – ona pa se je potem z njim poročila," se spominja Zoe.

"Najin odnos je po tistem postal neprijeten. Vsakič, ko sva se pogovarjali o njem, je bilo, kot da obe ignorirava ogromnega rožnatega slona sredi sobe. Sedem let pozneje je še vedno vsako snidenje izredno neprijetno."

Ob podajanju nasvetov o fantih se občasni katastrofi morda ne boš mogla ogniti, lahko pa prirediš svoj način podajanja nasvetov in s tem novim slogom pri prijateljicah in prijateljih postaneš glavna zaupnica z modrostjo na ravni najboljših knjig za samopomoč.

Bolje poslušaj

Pol nasveta je vedno poslušanje, da lahko razumeš, kaj te prijateljica sprašuje. In veščine poslušanja se lahko naučiš.

KAJ POTREBUJE Prvi korak do dobrega nasveta je vedeti, kdaj ga ne smeš dati. Prijateljico vprašaj, ali si resnično želi nasvet ali pa morda le potrebuje nekoga, da jo posluša. Včasih ljudje le želimo, da oseba sedi nasproti nas in posluša naše nerganje.

POKAŽI ZANIMANJE Prijateljici daj prostor in čas, da raztovori vse svoje težke misli na svoj način. Ko govori s teboj, poskuša svoje težave, s katerimi se bori, spraviti v smiselne besede. To ni vedno lahko. Dokaži, da ima tvojo pozornost tako, da s svojimi besedami ponoviš tisto, kar ti ona govori.

BODI POZORNA NA TRENUTKE ZA AKCIJO Da boš vedela, kdaj je pravi čas za nasvet, bodi pozorna na njene namige, s katerimi oznani, da je pripravljena glede svoje težave nekaj tudi storiti. Da ima voljo za dejanja. Ko reče 'počutim se ujeto' ali 'ne vem, kaj naj naredim', je to znamenje, da išče nasvet za naslednji korak. Podobno tudi, ko se začne ponavljati.

Takrat se ji koleščka vrtijo na polno in zagotovo je pripravljena na akcijo. In ta akcija je lahko dobronameren nasvet (če ga imaš pripravljenega) ali pa sprememba teme na nekaj bolj sproščujočega, da lahko pozneje bolj sproščeni poiščeta primerno rešitev za njene tegobe.

Razvijaj svojo modrost

Če ponudiš le majhne nasvete ali pa celostno prijateljsko podporo, lahko to počneš še bolje z naslednjimi strategijami.

PREVERI SVOJO PRTLJAGO Ko rečemo prtljago, seveda mislimo na tvojo preteklost. Preden odpreš usta, preveri, da tvoja zgodovina ne bo zasenčila težave, pri kateri želiš pomagati.

Na primer: če si sama spontano pustila službo in bila srečna od tistega trenutka dalje, je bilo to lahko le srečno naključje in tvoja prijateljica morda ne more slediti takšnemu primeru, ki ima le kopico nepričakovanih posledic. Prav tako bodi odkrita glede morebitne pristranskosti.

Primer: "Sama bi v svoji službi vztrajala, dokler gre, ampak to zgolj zato, ker imam tako dober odnos s šefinjo."

IGRAJ NA NJENE PREDNOSTI Svetovati introvertirani osebi, da naj se ena-na-ena sooči s svojim sodelavcem, ker je to nekaj, kar bi ti naredila, ni dober nasvet. Rešitev mora biti pisana na njeno, ne na tvojo kožo.

PONUDI MOŽNOSTI, NE USMERITVE Predlagaj možnosti, na katere tvoja prijateljica morda ni pomislila, ali pa poudari podrobnosti, ki bodo bolj razkrile srčiko problema. Subtilni nasveti so po navadi bolje sprejeti kot stroge direktive, v stilu naredi to ali pa ne naredi tega.

BODI ISKRENA Povej tako, ko misliš, ampak le enkrat. Zaupaj prijateljici, da bo od tu naprej znala sama izkoristiti tvoje besede. To seveda ne pomeni, da moraš vedno biti hladno racionalna. V večini prijateljskih odnosov je ena oseba bolj občutljiva, in če prekoračiš mejo, ima to lahko dolgotrajne posledice.

OMEHČAJ UDAREC Zavijanje besed v celofan prijaznosti morda ni primerno na delovnem mestu, pri nasvetih pa lahko prijetno omehča kruto resnico, ki jo prijateljica preprosto mora slišati. Na primer: "Mogoče se samo meni zdi, ampak si morda pomislila, da bi ..."

POSTOPAJ POČASI Namesto da svoja mnenja odvržeš v njeno naročje v 10-minutnem monologu, raje izberi pristop z veliko premori. Tako ji omogočiš, da vskoči v pogovor, te dopolni ali pa spremeni tematiko, če ji tvoj način razmišljanja ne ugaja.

PREVERI REZULTATE Če dialog nadaljuješ dan ali dva pozneje, pokažeš, da ti je mar. Da te zanima razplet njene zgodbe. Pošlji ji sporočilce ali jo pokliči in ponudi, da nadaljujeta pogovor. Vprašaj jo, kako so se stvari razpletle in ali potrebuje še kakšno pomoč.

Eleganten umik

Včasih se ne počutiš kvalificirana, da bi prijateljici ponudila primeren nasvet. Spet drugič bo ona naredila popolnoma nasprotno od tistega, kar si ji svetovala. Namesto da jo v teh primerih ignoriraš, raje izkoristi naslednje fraze za eleganten umik. "Mislim, da ti moj nasvet ne bi kaj dosti pomagal, lahko pa se pogovoriva?"

Preusmeritev krivde nase, in ne na tvojo prijateljico ji bo v pomoč, da se ne bo počutila, kot da je na sodišču.

"Nič čudnega, da si raztresena. Jaz bi mu že davno glavo pribila na steno." Čustvena podpora je prav tako v pomoč kot običajni nasveti, še posebno pri ženskah. "Sliši se grozno. Moja prijateljica je podobno težavo rešila s pomočjo odlične terapevtke. Ti dam njeno številko?"

Prelaganje bremena na profesionalno pomoč je veliko bolj odgovorno dejanje, kot pa če sama ponudiš napol zamišljen nasvet, ob katerem boš težko zasijala kot prava kraljica čustvene zrelosti. "Kaj bi mi ti svetovala, če bi jaz imela takšen problem?"

Obrniti vprašanje in ga preusmeriti nazaj k prijateljici je pretkan način umika, a obenem zelo hvaležno dejanje, saj pokaže, da je njeno mnenje vredno prav toliko kot tvoje.

KAKO SVETOVATI UPORNICAM PONOVNA KRŠITELJICA

Vsakič znova je pripravljena, da zapusti svojo nemogočo službo, že naslednji dan pa ustrežljivo kima z glavo od osmih do štirih.

IZPOSTAVI JO Z NAČELNIM SPOROČILOM "Zmedena sem, ker sem ti povedala svoje mnenje, ampak se nič ne spremeni. Ti kako drugače pomagam?"

BRANILKA Ob tvojih predlogih postane besna.

DAJ JI OBČUTEK VARNOSTI "Sem zadnja oseba, ki ti lahko govori, kaj moraš narediti, veš pa, kako čutim."

PREPIRLJIVKA Najde razloge, zakaj je vsak tvoj nasvet obsojen na propad.

POMAGAJ JI IZRAZITI KAR ŽE NAČRTUJE "Zdi se mi, da si se že odločila, kaj boš storila. Kaj imaš v mislih?"

SKROMNA NADUTOST "Joj, vsak fant, ki ga potrdim na Facebooku, je potem zaljubljen vame. Kako naj se sploh odločim?"

S HUMORJEM JO PAHNI NAZAJ V REALNOST "Ja ti ubožica. In jih še kar potrjuješ? Kako ti lahko pomagam v teh težkih trenutkih?"

Je tvoj nasvet povzročil škodo?

Prijateljica je sledila tvojemu genialnemu koščku neskončne modrosti in končala v še večjih težavah.

Z neznosnim občutkom krivde in sramu bi se najraje do konca življenja skrivala pred njo, a to ni pravi pristop. Tako jo boš zgolj razočarala še drugič. Brez skrbi, to prijateljstvo lahko rešiš.

  • PRIZNAJ IN SE OPRAVIČI

Če si vztrajala, da je tvoja strategija edina in najboljša, njo pa je zapeljala v napačno smer, se najprej opraviči za slab nasvet.

  • RAZČISTI SVOJE NAMENE

Povej, da si v resnici mislila le dobro in da si nikoli nisi želela, da bi ji povzročila še več težav. V nobenem primeru ne reci nekaj takšnega kot: "Ne morem verjeti, da nisi dobila povišice. Si rekla točno to, kar sem ti svetovala?" Takšne besede ji bodo le dale občutek, da je krivda njena, ker ni dovolj dobro sledila tvojemu nasvetu.

  • OBRNI STVARI NA BOLJE

"Verjetno nočeš od mene nikoli več slišati nobenega nasveta, ampak če kaj potrebuješ, sem ti na voljo." Namig: Plačaj rundo pijače ali jo pelji na večerjo.

Besedilo: Darjo Hrib

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri