Poskrbi za svoje zdravje z aplikacijo za samopregled prsi

V okviru rožnatega oktobra in ob 15. obletnici boja proti raku dojk se je Avon Slovenija povezal z nevladno organizacijo Europa Donna za promocijo aplikacije za samopregled prsi Breast Test.

Poskrbi za svoje zdravje z aplikacijo za samopregled prsi (foto: FOTO: promocijski material) FOTO: promocijski material
10. 10. 2019 | Promocijsko sporočilo

Že 15 let v boju proti raku dojk

V tem letu Avon Slovenija obeležuje 15. obletnico od začetka humanitarne akcije zbiranja sredstev za boj proti raku dojk. Letos so si zadali cilj, da v sodelovanju z nevladno organizacijo Europa Donna čim več žensk ozavestijo o pomembnosti samopregleda dojk s pomočjo pametne aplikacije Breast Test. Z ozaveščevalno kampanjo o pomembnosti samopregleda dojk v okviru rožnatega oktobra želijo ženske spodbuditi, da si prenesejo aplikacijo Breast Test in redno skrbijo za svoje zdravje.

Skupaj v boju proti raku dojk

Filozofija kozmetičnega podjetja Avon že od nastanka sloni na razumevanju in podpiranju žensk. Avon vsako leto sodeluje in podpira različne aktivnosti za izboljšanje zdravja in varnosti žensk po vsem svetu. Z akcijo v okviru rožnatega oktobra Avon sledi svoji misiji, da nobena ženska ne sme ostati v temi, ko govorimo o raku dojk. Cilj in zavezanost podjetja je, da ozavešča o raku dojk, podpira projekte in zbira sredstva za boj proti raku dojk. Sredstva zbira s prodajo »Roza pentlja« proizvodov v katalogu in 100 % izkupiček od prodaje proizvodov namenja v humanitarne namene za boj proti raku dojk. Njihov boj proti raku dojk lahko podprete z nakupom »Roza pentlja« proizvoda.

Zbrana sredstva namenjajo različnim nevladnim organizacijam, ki skrbijo za zdravje in pomoč ženskam. Redno podpirajo programe nevladne organizacije Europa Donna. V preteklosti so podprli prireditev »Hoja in tek za upanje« ter projekt »Lep je dan«. Donacijo so namenili tudi projektu »Dotik življenja« pod vodstvom Društva študentov medicine v Mariboru, ki je bil namenjem ozaveščanju o raku dojk in promociji samopregledovanja dojk v srednjih šolah.

Rak dojk v Sloveniji

Podobno kot v večini razvitih držav je tudi v Sloveniji rak dojk najpogostejši rak pri ženskah, saj je vsak peti nov primer raka pri ženskah, rak dojk. V Sloveniji na leto zboli več kot 1300 žensk. Rak dojk ni izključno bolezen žensk, saj sta med obolelimi tudi eden do dva odstotka moških. Umrljivost žensk za rakom dojk se počasi zmanjšuje, predvsem zaradi odkrivanja manjših tumorjev in kakovostnega zdravljenja, ki postaja vedno bolj prilagojeno posamezni ženski in njenemu raku. Redno samopregledovanje in zgodnje odkritje pa sta ključnega pomena za zdravljenje bolezni.

Seznam izgovorov

Dnevi, meseci in celo leta minevajo, ti pa še vedno nisi začela s samopregledovanjem dojk. Meniš, da za rakom dojk ne boš zbolela in da se te to ne tiče? Le 15 % žensk obolelih za rakom ima v družini nekoga, ki trpi za rakom na dojki. Zato je pomembno, da se redno samopregleduješ. Res je, da za rakom zboli vedno nekdo drug, na žalost pa se lahko zgodi, da boš jutri morda to prav ti. Misliš, da na svojo usodo ali pojav bolezni ne moreš vplivati?

Da boš za rakom zbolela, če ti je to usojeno? Razmišljaš v tej smeri: »Če mi je usojeno, da zbolim za rakom, potem ne morem nič storiti glede tega. Naj se zgodi, kar se mora zgoditi«. Te izgovore pogosto slišimo v našem okolju. Ne prepuščaj se usodi, ampak ukrepaj. Misliš, da o samopregledu in raku dojke veš vse ali se izogibaš razmišljanju o tej temi? Spremljaj informacije, kampanje in dejavnosti, ki so povezane s preprečevanjem, samopregledovanjem in zdravljenjem raka dojke.

Več, ko veš o tej bolezni in preventivi, močnejša boš in bolj pripravljena. Znanje, ki ga imaš, ti bo dalo moč, da se o tej temi pogovarjaš, pomagaš drugim in slediš korakom, ki so pomembni za tvoje zdravje. Si preveč zaposlena z drugimi obveznostmi in preprosto nimaš časa za mesečni samopregled? Da, vemo, da si preobremenjena z obveznostmi, in da ti življenje ne dopušča veliko časa, ki ga lahko porabiš zase. Vemo, da ženske velikokrat dobrobit drugih postavljajo na prvo mesto. Vendar pomisli – vsi, ki te imajo radi, bodo najsrečnejši, če boš ostala zdrava.

Si se prepoznala v zgornjih izgovorih? Potem ti svetujemo, da s samopregledom dojk začneš ta mesec. Samopregled dojk naj postane tvoja zdrava navada! Za več informacij obišči bodizdrava.com.

Samopregledovanje dojk od rane mladosti

Zapomni si, da je za zgodnje odkrivanje raka dojk pomembno redno mesečno samopregledovanje. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem in tako spoznati svoje dojke. Do menopavze je priporočljivo, da si ženske pregledujejo dojke vsak deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Zgodnje odkrivanje rešuje življenje

Zgodnje odkrivanje in zdravljenje zagotavlja najboljše možnosti za ozdravitev. Če se rak dojke odkrije pravočasno, je ozdravljiv v več kot 90 % primerov. Z rednim samopregledovanjem bo vsaka ženska dobro spoznala svoji dojki in hitro opazila morebitne spremembe.

Samopregled dojk

Pri samopregledu dojk moraš biti pozorna na spremembo oblike in velikosti dojke, na bulice, odebelitev na dojki in gubanje kože, na izcedek iz bradavice, ki prihaja samo iz ene odprtine na bradavici. In brez panike! Vzrok za vse spremembe ni nujno rak. Obstajajo tudi druge bolezni, ki lahko povzročajo te spremembe, vendar pa lahko spremembe kažejo tudi na rak dojk, zato je zelo pomembno, da obiščeš zdravnika za primerno zdravljenje. Samopregled prsi je pomemben zato, ker z rednim samopregledom dojk vsaka ženska najbolje spozna svoje telo in opazi spremembe.

Prenesi si aplikacijo Breast Test. Zaupaj svojim rokam!

Samopregled dojk je potrebno preventivno opraviti vsak mesec. Priporočljivo je, da s samopregledovanjem dojk začneš v poznih najstniških letih, najbolje pri 20. letu. Samopregledovanje prsi je še bolj enostavno z aplikacijo Breast Test. Aplikacija je na voljo za Apple, Android ter Windows Phone mobilne naprave. Aplikacija ti omogoča: nastavitev mesečnega opomnika, slikovni prikaz pravilnega izvajanja samopregleda po korakih in kronološki zapis zaznanih sprememb. Z aplikacijo se enostavno naučiš samopregleda, zabeležiš spremembe, hkrati pa ti služi kot odličen opomnik, na kateri dan v mesecu moraš opraviti samopregled.

Zdrav življenjski slog

Za svoje zdravje lahko največ narediš prav sama. Za zmanjšanje tveganja za pojav bolezni sledi zdravemu življenjskemu slogu: zdravo se prehranjuj, bodi vsak dan telesno aktivna, ne kadi, vzdržuj primerno telesno težo, omeji pitje alkoholnih pijač, izogibaj se soncu, udeležuj se preventivnih programov in oblikuj pozitiven odnos do življenja.

Tvoje zdravje je tvoja največja obveznost, zato si vzemi čas za svoje zdravje. Na svoj telefon prenesi aplikacijo Breast Test in poskrbi za svoje zdravje z rednim samopregledovanjem dojk.