POROKA: Zakaj bi morali enkrat in za vselej odpraviti funkcijo družic?

... in prijateljicam neveste dopustiti, da se na poroki dejansko zabavajo.

POROKA: Zakaj bi morali enkrat in za vselej odpraviti funkcijo družic? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 5. 2020

Kot najstnica sem si v glavi ustvarila popolno fantazijo, in sicer: jaz + moj sošolec Tomaž + najina poroka = najboljši dan mojega življenja. Zamišljala sem si belo obleko, zabavo, ki se zavleče pozno v noč, in ognjemet, ki razsvetli nebo, ko ura odbije polnoč. (Mimogrede, moje fantazije takrat niso poznale omejitve proračuna.)

Obstaja pa ena stvar, ki se ni nikoli znašla v tej fantaziji: nikoli nisem razmišljala o skupini prijateljic, ki bi na moj poročni dan v istih odtenkih oblek stale ob meni.

In moj poročni dan, 16. februarja 2019, jih tudi dejansko ni vključeval. Ne družic in tudi Tomaža ne. (Oprosti, dragi Tomaž.) To, da sem se odločila za poroko brez družic, je odločitev, ki je absolutno ne obžalujem in je verjetno najboljša odločitev, ki sem jo za tisti dan sprejela. No, če izpustimo, dejanski usodni da svojemu dragemu.

Naj te stresem z nekaj dejstvi: povprečna vsota, ki jo v Ameriki nevesta porabi za družico, je 1.200 ameriških dolarjev. V Sloveniji v povprečju 400 evrov, ste nam povedale, ko smo vas povprašali na socialnih družbenih omrežjih. Pred časom je internet preplavila zgodba neveste s 34 družicami. ŠTIRIINTRIDESETIMI!

Če namesto tebe pomnožim zgornji znesek s številom 34 nanese to 40.800 ameriških dolarjev, kar vključuje stroške za obleke, razna darila, zabavo itd. Noro.

In potem je tu seveda še druga plat medalje. Biti v čevljih družice, kar pomeni, da se moraš v svojem prostem času ubadati z velikim dnevom nekoga drugega, najverjetneje v družbi drugih žensk, ki jih poznaš le posredno in ki najverjetneje sploh ne kažejo navdušenja nad tem, da bi ti povrnile stroške, ki so nastali ob organiziranju dekliščine.

In čeprav noriš, ker je vsota, ki bi morala biti deljena med vse družice, zdaj zgolj na tvojih plečih, se o tem ne moreš zares pogovoriti s svojo najboljšo prijateljico (beri: nevesto), ker se ta že tako preveč ubada s tem, ali ji bo obleka na zadnjem pomerjanju kot ulita ali ne.

Se ti zdi, da je ta zapis zajadral v malce preveč dramatične vode? Hm, naj ti povem, da je nastal iz izkušenj. Na Instagram profilu @HeyLadiesBook so objavljene resnične zgodbe (nočne more), povezane s porokami.

Si predstavljaš, da te nevesta prisili, da se oblečeš v kombinezon, ki spominja na tvoje splovilo? Ne verjameš, da je to mogoče? Najprej tudi jaz nisem.

Ko pa sem videla vse preveč znancev in prijateljev, ki so morali prenašati čudne zahteve bodočih zakoncev (spet beri: neveste), sem se odločila, da bom sama stvar izpeljala 'solo' in svojih prijateljic ne bom obremenjevala s tem, da počnejo zame nekaj, česar si ne želijo.

Na srečo je bil moj klan glede moje odločitve pritajeno vzhičen. Ko sem svojo prijateljico Katarino vprašala, ali je mogoče razočarana ali užaljena, ker ne bo družica niti poročna priča, se je začela glasno smejati.

"V resnici je precej bolj zabavno sedeti nekaj miz stran od družinskega štaba, kot se ubadati z nenavadnimi nalogami družice, npr. zabavati nevestino teto ali pred začetkom sprejema vsakemu od povabljenih razdeliti kartice z imeni. In če sva že iskreni, kateri ženski ugaja to, da ves dan preživi v enaki opravi kot še nekaj drugih ženskih bitij?" je bil njen odgovor.

Draga (bodoča) nevesta: Seveda lahko svojo prijateljico zaprosiš za pomoč (zato pa so prijatelji!). Prepričana sem, da se vse iskrene prijateljice z navdušenjem udeležijo pomirjanja poročnih oblek ali iskanja najboljše restavracije za sprejem.

Pa tudi sproščene dekliščine se večina ne bo otepala, čeprav bodo morale zanjo seči v svoj žep. Prosim te le, ne pričakuj, da se bo zaradi tvojega velikega dneva ves tvoj klan odpovedal prostemu času ali zanj zapravil celo svojo plačo ali dve.

Resnične izpovedi družic

Moja teta je umrla tik pred dekliščino moje (bivše) najboljše prijateljice. Zabave sem se kljub okoliščinam udeležila, vendar mi je pozneje očitala, da sem bila preveč tiha in nesocialna.

- Brigita, 31 let

Kot poročna priča sem bila zadolžena, da je nekajmetrska vlečka vedno poravnana in v popolnem položaju za fotografijo. Po celodnevnem sklanjanju sem bila vzhičena, da si je za nočno zabavo nevesta omislila drugo obleko, brez vlečke.

- Liza, 32 let

Prijateljica je bila v takem stresu, da se je, ko je ena izmed družic izrazila željo po bolj naravnem videzu ličila, začela dreti nanjo in jo spravila v jok, nato pa je še sama začela jokati kot za stavo. Jaz sem v sebi jokala, ker sem morala vse to prenašati.

- Iris, 29 let

Udeležila sem se poroke, kjer nam je nevesta določila obleke glede na naše postave. Sama sem bila deležna ravno padajoče obleke, v kateri sem bila videti, kot bi nase navlekla vrečo za krompir.

- Katarina, 31 let

Na sestrini poroki sem med častnim govorom po nesreči prevrnila gorečo svečo in povzročila celo zmedo. Mislim, da se nihče ne spomni niti besedice mojega govora.

- Jasmina, 27 let

Tik pred skupinsko fotografijo je nevesta šepetaje vprašala, kje naj drži šopek. Zahihitala sem se in ji navrgla, naj ga drži tik pred ta malo (ok, priznam, nekaj sem že spila). Njena konservativna starša sta prestregla moj odgovor in bila še ves večer ogorčena.

- Laura, 29 let

Bila sem na poroki, na kateri je bila količina alkohola strogo omejena, ker nevesta ni želela pijanih družic. Alkohol smo tako lahko pili le na svoje stroške v prestižnem hotelskem baru. Rezultat: pregrešno draga in popolnoma nezabavna poroka.

- Ana, 34 let

Po Predlogi Caroline Moss

Prevedla In Priredila Nina Vidrih,

Fotografiji: Profimedia, Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri