Poln nahrbtnik ekologije

Vsak dan poslušamo o skrbi za okolje, toda ali si pomislila, da lahko na tem področju veliko narediš tudi zunaj svojega domačega kraja?

25. 4. 2011

Eko si lahko kjerkoli na tem svetu – v vseh očarljivih kotičkih naše male državice, če počitnikuješ v bližini ali si privoščiš oddih malce dlje od doma. O tem, kako se odpraviš na pot in pri tem v okolju pustiš čim manj negativnih sledi, smo se pogovarjale z Maticem Leskoškom, diplomiranim organizatorjem turizma in ustanoviteljem Adrenalinčka – organizacije, ki se ukvarja z razvijanjem aktivnega in ekološkega turizma pri nas in v tujini.

Ekoturizem

“Definicij ekoturizma je več in vsak posameznik naj sam oceni, katera zajema tisto, kar se mu zdi najpomembnejše,” pravi Matic. “Ena od opredelitev, ki je meni najbližja, je: odgovorno potovanje na naravno območje,  ki ohranja okolje in lokalnemu prebivalstvu prinaša koristi in prednosti.”

Če želiš postati ekoturistka, se moraš držati naslednjih principov, ki so pravzaprav zelo logični in predvsem čisto nič zapleteni (čeprav se ti morda zdi, da zvenijo močno učeno): zmanjševanje vpliva na okolje, spoštovanje okolja in različnih kultur, skrb za pozitivno razpoloženje gostov in gostiteljev ter spodbujanje lokalne ekonomije in sodelovanje z lokalnimi ponudniki.

Od besed k dejanjem

Se sprašuješ, kaj oprijemljivega lahko narediš na potovanju, da boš izpolnila svoje zelene načrte?

  • Prevoz

Izberi takšne­ga, ki bo čim manj obremenil okolje. Najmanj ekološka so letala, vendar je res, da do nekaterih krajev drugače kot tako ne moreš priti. Zato je pametno, da se na počitnice z letalom odpraviš za daljše časovno obdobje, a manj pogosto. Če je možno, pa raje pojdi peš, s kolesom, vlakom, avtobusom, ladjo ali lastnim avtomobilom, v katerega ‘zbašeš’ še tri ali štiri prijateljice, da bo prostor izkoriščen (pa še strošek za gorivo si boste potem lahko razdelile).

  • Energija in voda

Naslednji korak je varčevanje z elektriko in vodo. Če se odločiš za dopustovanje v hotelu, ti Matic svetuje, da uporabiš oznako, s katero opozoriš, da vsak dan ne želiš oziroma ne potrebuješ svežih brisač in posteljnine ter tako prihraniš kar nekaj litrov vode in elektrike. Poleg tega pa tudi ne pretiravaj z dolgim uživanjem pod prho, s pretiranim razsvetljevanjem sobe (preveri, ali so v lučeh varčne žarnice, in osebju namigni, naj jih namestijo, če jih še niso), namesto dvigala uporabi stopnice in ne puščaj prižgane klimatske naprave, ko greš ven.

  • Prehrana

Tudi to je pomemben vidik. “Kamorkoli greš, se prehranjuj z specialitetami, ki jih nudijo domači ponudniki (s tem podpiraš tamkajšnjo ekonomijo in prebivalce), in ne jej v različnih restavracijah s hitro hrano, ki so sicer dosegljive skoraj kjerkoli na svetu,” priporoča Matic. Sestavine za lokalne kulinarične mojstrovine so najverjetneje na voljo v bližini, pečen krompirček in hamburgerji pa morajo pripotovati čez pol sveta in njhov prevoz konkretno škoduje planetu.

  • Okolje in ljudje

Nikoli ne pozabi na spoštljivost do okolja in ljudi ter njihove kulture, tradicije, navad, običajev, posebnosti ... Kraje doživi, ne le obišči. Sodeluj pri prostovoljnih naravovarstvenih in drugih družbeno koristnih projektih (uporabne informacije najdeš na www.i-to-i.com), lokalni skupnosti pa tudi zelo pomagaš, če na primer za voden ogled znamenitosti najameš domačine, kupuješ domače izdelke in se predvsem ne pustiš ujeti v pasti divjih lovcev in trgovcev s prepovedanim blagom, ki ti poskušajo prodati spominke iz slonovih oklov ali koral.

Eko iz prve roke

Če bi rada eko trike preizkusila na lastni koži, te Matic vabi v Adrenalinčkov eko kamp: “Vsi objekti pri nas so narejeni iz naravnih materialov, ki smo jih našli v okolici, in za življenje izkoriščamo predvsem naravne vire. Naši gostje ločujejo odpadke, ki jih v nadaljnjih korakih kompostiramo ali odpeljemo v reciklažo, varčujejo s pitno vodo, uporabljajo solarne lučke, sami pomivajo posodo, se tuširajo v našem eko tušu, kjer vodo ogreva sonce ... Pri nas druge možnosti, kot so počitnice po načelih ekoturizma, sploh ni. Moram pa tudi poudariti, da kamp sprejme le omejeno število gostov, saj le tako lahko zagotavljamo minimalen vpliv na okolje in z vsakim od njih vzdržujemo osebni stik.”

Zgledi iz tujine

“Ekoturizem v Sloveniji je še v začetni fazi, saj naš trg še ni povsem pripravljen na kupovanje eko storitev,” pojasnjuje sogovornik. Gre za to, da je vse, kar je eko (tudi turizem ni nobena izjema), po navadi precej dražje in trenutno si to lahko privoščijo ljudje z debelejšimi denarnicami. “Eko storitve so dobro razvite v Avstriji in Nemčiji, vendar vemo, da je tudi njihov trg pripravljen za tovrstne zadeve plačati več.”

Matic je veliko uporabnih izkušenj prinesel iz Kanade, kjer je študiral in opravil specializacijo s področja eko in adrenalinskega turizma. “Tam je bil eko turizem v razcvetu že pred sedmimi leti in sam sem preizkusil množico eko potovanj, ki so name naredila velik vtis.”

Ekosmerokaz

Če želiš izvedeti več, ti bodo v pomoč spletne strani:

Predstavljamo ti še nekaj idej:

Eko kamp Korita – Adrenalinček ob reki Soči (www.adrenalincek.org), kjer se lahko udeležiš programa aktivnih počitnic izključno za dekleta

Bohinj Park Hotel (www.bohinj-park-hotel.si), ki je naš prvi eko hotel

Sprehajalne ture po Italiji (www.romanroadwalks.com) – tvoje noge te po svetu prenašajo na najbolj eko možen način

Whitepod (www.whitepod.com), naselje šotorov, ki je sredi švicarskih Alp harmonično zlito z naravo

Eko ogledi Londona (www.green-london.org.uk), kjer ti vodiči predstavijo, kako London in druga mesta v svetovnem merilu vplivajo na okolje

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo Maticu Leskošku

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri