Poletje s flamenkom

Kulturno-umetniško društvo Luna gitana je združenje ljubiteljev kulture flamenka in španskih plesov, ki jih družita predvsem želja po spoznavanju in širjenju te umetnosti.

18. 7. 2007

Njihov glavni cilj je spodbuditi zanimanje širše javnosti za kulturo flamenka in španskega plesa v Sloveniji in vsem tistim, ki jih ta zvrst že od nekdaj privlači, omogočiti, da se lahko s pomočjo priznanih, izkušenih pedagogov na tem področju izobražujejo tudi pri nas. S tem namenom bodo letošnje poletje organizirali vadbo flamenka in drugih španskih plesov za različne zahtevnostne stopnje, intenzivne seminarje, flamenko večere, okrogle mize, predavanja in nastope s področja flamenko plesa in glasbe, kot tudi gostovanja tujih umetnikov.

Iz zibelke

Društvo Luna gitana je tesno povezano z zibelko flamenka, Andaluzijo in španskim društvom La Argentinita iz mesta Sanlúcar de Barrameda (Cádiz), ki si na španskih tleh dejavno prizadeva ohranjati tradicijo čistega flamenka. Z njihovo pomočjo k nam redno prihajajo tisti učitelji in umetniki, ki imajo v svetu flamenka posebno mesto, saj niso le šolani pedagogi, ampak tudi izjemni ljudje, ki so pripravljeni deliti ne le znanje in izkušnje, ampak tudi tradicijo, ki jo živijo.

Kdo poučuje?

Do avgusta bo v soorganizaciji slovenskega društva Luna gitana in španskega društva La Argentinita potekal projekt z naslovom Poletje s flamenkom. Društvi bosta pod pokroviteljstvom španske Agencije za razvoj flamenka, ki deluje pod okriljem andaluzijske vlade s sedežem v Sevilli, soorganizirali enotedenske plesne seminarje, ki jih bo vodila priznana plesna pedagoginja in umetniška direktorica kulturno-plesnega društva La Argentinita Inma Lobato Díaz iz andaluzijskega mesta Sanlúcar de Barrameda.

Komu je namenjen?

Plesni projekt je namenjen vsem, ki jih zanimata flamenko in andaluzijska kultura, saj vključuje plesno izobraževanje na vseh stopnjah – osnovni in izpopolnjevalni – ter specializirano izobraževanje za plesalke orientalskih plesov; prinaša kulturno izmenjavo med deželami, ki jih kljub geografski oddaljenosti povezujeta morje in mediteranska kultura.

Kdaj bo potekal?

V Ljubljani bo naslednji teden (od 23. do 28. julija) potekal seminar, ki vključuje specializirano izobraževanje za orientalske plesalke, članice Plesnega društva Salam Ghazeea za indijski in orientalski ples – namenjen je dejavnim plesalkam orientalskih plesov in je zastavljen kot študij povezovanja elementov orientalskih plesov in flamenka.

Konec naslednjega meseca (od 18. do 24. avgusta) bo tradicionalni avgustovski plesni seminar kot celostno izobraževanje na področju flamenka in bo namenjen vsem – tistim, ki se bodo s flamenkom srečali prvič, in tistim, ki ga že poznajo in želijo izpopolniti svoje znanje. Seminar bo poleg plesnega izobraževanja vključeval predavanja in projekcije, katerih namen je spoznavanje kulture in tradicije flamenka.

Pestro plesno poletje bo sklenjeno na ulicah Ljubljane s prvo ljubljansko Ferio, na katero so vabljeni vsi ljubitelji plesa, dobre hrane in vina.

Pompozen zaključek

Andaluzijska feria je veliko mestno praznovanje na prostem, na katerem se meščani družijo ob lokalnih specialitetah in kozarčku vina ter obenem radi ob glasbi tudi kaj zapojejo in zaplešejo. Pri nas se bo odvila v nedeljo, 26. avgusta, bo med 11. in 14. uro na Dvornem trgu v Ljubljani v sodelovanju z Dvornim barom in ob podpori slovensko-andaluzijskega društva za kulturo, znanost in druženje Elsolvenia – to bo prava kulturno-gastronomska predstavitev Andaluzije. Društvo Luna gitana želi z organizacijo tovrstnega dogodka, katerega poudarek bo na sproščenem, prijateljskem druženju ob glasbi in plesu, širši slovenski javnosti predstaviti bogato andaluzijsko tradicijo in vsem prisotnim po špansko polepšati dan.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri