Pogosto ne veš, kako reči NE? Tale zapis ti bo v hipu razkril trik!

Postavi sebe na prvo mesto in se enkrat za vselej nauči reči NE – ampak na 'DA način'.

Pogosto ne veš, kako reči NE? Tale zapis ti bo v hipu razkril trik! (foto: Profimedia) Profimedia
14. 6. 2019

"Warren Buffet [poslovnež, op. a.] je nekoč izjavil, da je razlika med uspešnimi in blazno uspešnimi ta, da blazno uspešni veliko pogosteje uporabljajo besedo NE!"

S tem stavkom začne poglavje 3. Načelo pozicioniranja ali kako rečemo NE na DA način v knjigi Fokus slovenska coachinja, podjetnica, predavateljica in avtorica prispevkov na temo upravljanja časa Meta Grošelj.

Ti blazno uspešni ljudje uporabljajo besedo "ne" za skoraj vse – razen izjem, to so prioritete.

"Besedo NE uporabljajo zato, da branijo največje bogastvo, ki ga imajo – čas, ki ga potrebujejo, da te prioritete pripeljejo do vrhunskosti."

Kot pravi Meta, lahko zavrnitve bolijo. "Močno bolijo. Izrečene na nepravilen način, res lahko ustvarijo neugodno situacijo z neugodnimi posledicami." Zato je ključno, da usvojiš naslednje 4 korake do – kot ga imenuje Meta – 'pozitivnega NE'.

"Prvi korak pozitivnega zavračanja je spoštovanje čustev (morda celo bolečine) vašega sogovornika. Ne glede na to, ali je podrejeni, nadrejeni, 'so-rejeni', sporočite mu, da ga slišite, vidite. Da ste zaznali njegovo potrebo in jo spoštujete," predlaga in podrobneje opredeli omenjene 4 korake.

1. korak: spoštovanje sogovornika

"Lahko, seveda, jutri …"

"Krasna ideja! Počakaj, da preverim koledar, kdaj bi jo lahko izvedli."

"Vidim, da je to zelo pomembno. Poglejva skupaj moje prioritete ta teden. Če želiš, da se lotim te naloge, bi morda nekaj drugega ta čas lahko počakalo …"

2. korak: spoštovanje prioritete

S spoštovanjem svojih prioritet pokažeš spoštovanje tako do sebe kot do svojega časa. Ko si preobremenjena lahko namreč hitro delaš napake in ne dosežeš zastavljenih ciljev ali pa preprosto izgubiš veselje do dela. In, kot pravi Meta, je izguba veselja pravzaprav prvi znak pregorevanja.

"Ekipa na prioriteti A dosega izjemne rezultate. Poglejva, kdaj bo nastopil čas za razdeljeni fokus."

"Trenutno sem izjemno blizu zaključevanju naloge A. Se lahko dogovoriva tako, da se te nove naloge lotim, takoj ko zaključim …?"

"Projekt A se je izkazal za izjemno uspešnega, zato v realizacijo tega projekta trenutno vlagamo vso razpoložljivo energijo. Dajva pogledati, kaj lahko naredimo. Nadaljujemo, preusmerimo. Pomembno je, da ohranjamo visoko kakovost dela."

3. korak: spoštovanje časa

"Po 12. maju se bom tej nalogi lahko absolutno posvetil."

"Takoj v začetku naslednjega tedna se dajmo dogovoriti za sestanek … in takrat se dogovorimo o vseh podrobnostih."

"Odpriva koledar in poglejva skupaj …"

4. korak: spoštovanje fokusa

Ključno pri tem je, da jasno poveš oziroma pokažeš nivo interesa, ki si ga pripravljena vložiti v neko nalogo.

Se boš popolnoma posvetila?

Boš preverila možnost sodelovanja?

Morda boš do tega datuma le razmislila in podala svoj odgovor.

Ne obljubljaj več fokusa, kot si ga pripravljena vložiti. Od kakovosti tvojega fokusa je namreč odvisna kakovost tvojega življenja, pravi Meta.

Ne opravičuj se, dvigni svojo vrednost!

Zapomni si: čas je – le vzeti si ga je treba. Kot v svoji knjigi Fokus piše Meta, odločitve lahko sprejemaš iz strahu ali pa iz ljubezni.

"Lahko vas je strah spustiti vse iz rok, kajti kaj bodo pa rekli drugi. Lahko pa z ljubeznijo poprimete za eno samo stvar in ji namenite spoštovanje, ki si ga zasluži. Vaše prioritete si zaslužijo vašo polno pozornost. Čas imate! Le vzeti si ga morate. In jasno obelodaniti prioritete drugim na pozitiven način."

Kot enostaven primer navaja naslednje:

"Ljubica, sem zelo vesela, da si tukaj. Kot vidiš, ravno kuham kosilo in lahko mi pomagaš. Lepo, da se želiš igrati z mano z lego kockami. Z veseljem se ti pridružim. Po kosilu. Igrali se bova celo uro!"

Pri tej sestavi komunikacije so tako upoštevani vsi štirje koraki: spoštovanje sogovornika, spoštovanje prioritete, spoštovanje časa in spoštovanje fokusa.

Zavrnitev v resnici ni zavrnitev. Je le priložnost, da jasno in glasno pokažeš svoje spoštovanje do lastnih prioritet.

"Čas je. In če ga boste zapravili za vse tisto, česar ne želite početi, vam ga bo ostalo zelo malo. Izkoristite ga raje za osredotočenost na tisto, kar vam je v življenju najpomembnejše. Izkoristite ga za poliranje čistih diamantov, namesto da lopatate nepomemben pesek," zaključi Meta.

Te zanima več o tem, kako se osredotočiti, upravljati s časom, biti produktivna ter si vzeti čas zase in za svoj uspeh?

Svoj izvod knjige lahko naročiš TUKAJ, Meto pa lahko spremljaš tudi na njenem FB profilu Meta Groselj Coaching in IG profilu @metagroselj.

Po poglavju "3. Načelo pozicioniranja" iz knjige Fokus priredila: Nika Švajncer

Fotografija: Osebni arhiv Mete Grošelj

Preberi še: Dokazano: Milijonarke za USPEH vsak dan naredijo TEH 10 stvari

Priporočamo tudi: Kako v RESNICI izgleda, ko začneš meditirati? TAKO!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri