Podelili nagrade v Cannesu

Končal se je že 64. filmski festival v Cannesu. Zlato palmo je prejel film Drevo življenja, nagrado pa je v imenu režiserja Terrencea Malick a prevzel koproducent filma Bill Pohlad.

27. 5. 2011

Film se ponaša z odlično igralsko zasedbo, saj v njem blestijo Brad Pitt, Sean Penn in Jessica Chastain.

Veliko nagrado žirije oziroma grand prix pa sta si razdelila turški režiser Nuri Bilge Ceylan za film Bilo je nekoč v Anatoliji in belgijska brata Jean-Pierre in Luc Dardenne za film Deček s kolesom.

Nagrado za najboljšo žensko vlogo pa je šla v roke ameriški igralki Kirsten Dunst za vlogo v filmu Melanholija danskega režiserja Larsa von Trierja.

Za najboljšo moško vlogo je nagrado prejel Jean Dujardina za vlogo v francoski produkciji The Artist. Film je zrežiral Michel Hazanavicius. Dujardin je v njem upodobil hollywoodsko zvezdo iz dvajsetih let minulega stoletja, katere kariera zatone po pojavu zvočnega filma.

Nagrado za režijo je prejel danski režiser Nicolas Winding Refn za film Drive, hommage ameriškim kriminalkam iz sedemdesetih in osemdesetih let minulega stoletja, nagrado za scenarij pa izraelski filmar Joseph Cedar za film Opomba pod črto.

Častno zlato palmo za življenjsko delo so podelili italijanskemu režiserju Bernardu Bertolucciju, ki je požel svetovno slavo s filmi, kot so Konformist iz leta 1970, Zadnji tango v Parizu (1972) in Dvajseto stoletje (1976).