Podaritev dela dohodnine v dobrobit živali te nič ne stane!

Ali veš, da le ena tretjina dohodninskih zavezancev svojih 0,5 odstotka dohodnine, ki se sicer steče v državni proračun, v dobrodelne namene?

Podaritev dela dohodnine v dobrobit živali te nič ne stane! (foto: shutterstock) shutterstock
23. 11. 2012

Na seznamu organizacij, ki so upravičene do tovrstnih donacij, pa je tudi Društvo za zaščito živali Ljubljana. Tako zbrana sredstva vestno namenijo za pomoč zapuščenim živalim.

Na primer muci Luni.

Lunina zgodba

Nekega deževnega poletnega dne, julija 2009, se je gospa s svojim psom vračala z večernega sprehoda. Kuža se je na poti ustavil pri bližnjem sodu in ni želel naprej, dokler gospa ni pogledala v sod, poln deževnice. Na svoje presenečenje in grozo je v njem zagledala mlado mucko, ki se je komaj še držala na površju. Tako se je začela zgodba takrat sedem tednov stare Lune.

Premočena, prezebla in lačna mucka je pri dobri gospe dobila začasen dom. Pa ne samo to – kmalu je dobila tudi simpatično prijateljico enake starosti, s katero je lahko uganjala norčije. Žal pa se Lunina zgodba tu ne zaključi z: "In živela je srečno do konca svojih dni." Lunino skrbnico je namreč zaskrbelo, da ima alergijo na muco, in odločila se je, da ji družba dveh mačk ne ustreza več. Želela je, da Luna takoj zapusti svoj dom in družino.

LunaŽal se tisti pravi Lunin posvojitelj ni pojavil takoj in pri starosti sedmih mesecev je bila Luna znova sama. Prostovoljka društva se je sicer zelo trudila, da bi Luni olajšala začasno bivanje v svojem domu, zato ji je namenila posebno sobo, kamor se je Luna lahko umaknila pred ostalimi mačjimi prebivalci, s katerimi se ni najbolje razumela.

Karakterno občutljiva Luna je razvila tudi vedenjsko motnjo, ki se ji strokovno reče alopecija, pomeni pa pretirano čiščenje, ki lahko vodi v resne poškodbe dlake in kože. Kot da vse to ne bi bilo dovolj, se je pri muci pokazala še alergija na hrano. Lunina oskrba je bila vedno bolj zahtevna – tudi finančno.

Veterinarski stroški so začeli naraščati, saj je bilo treba poleg že opravljene sterilizacije in čipiranja ter rednega cepljenja plačati več različnih testov, zdravil, dietnih poskusov, pregledov in tudi posegov pri veterinarju. Lunino stanje se medtem ni izboljševalo – še več, bilo je vedno huje. Zdravila, ki jih je prejemala, so ob daljši uporabi sprožala hude stranske učinke. Če bi zdravljenje opustili, bi bila muca polna krvavih ran.

Nadaljevanje Lunine zgodbe si lahko prebereš na povezavi Ti lahko preživiš brez mene. Jaz brez tebe ne morem., naj pa na tem mestu izdamo le tu, da je jeseni 2012 Luna vendarle odpotovala v svoj novi dom.

Če le zmoremo, pomagamo

Ko so v Društvu pregledovali Lunino mapo, so ugotovili, da je bilo zgolj stroškov njene veterinarske oskrbe več kot 1500 evrov.

Zahvala za to, da so Luni omogočili življenje, ki si ga zasluži, pa gre prav tistim ljubiteljem živali, ki jim z različnimi donacijami in Nakupi iz srca omogočajo, da vlagajo v boljši jutri živali.

Hvala za zaupanje in podporo

V društvu se zato zahvaljujejo za podporo, ki nič ne stane: z namenitvijo 0,5 odstotka dohodnine v dobrodelne namene.

Kako?

Dohodninski obrazec, ki ga dobiš na spletu ali davčnem uradu, izpolniš, podpišeš in pošlješ na davčno upravo. Natančnejša navodila, vključno z dohodninskim obrazcem, dobite TU.