Piknik, napoved in ... deževna sobota!

Lep konec tedna! Ta stavek je v petek slišati vsepovsod. In kaj se zgodi potem? Dežuje.

19. 5. 2010

Meteorologi iz karlsruhejskega raziskovalnega centra so odkrili, da se vreme – vsaj v Nemčiji, vendar najverjetneje tudi v številnih drugih državah – spreminja v sedemdnevnem ciklusu.

Sobota dež, ponedeljek sonce

V ponedeljek sije sonce 15 minut dlje kot v soboto, s soncem najbolj revnim dnevom v tednu, ko pade v povprečju tudi za približno 10 odstotkov več dežja kot na prvi delovni dan.

Povprečne temperature so v sredo za 0,2 stopinje Celzija višje od sobotnih.

Rezultati so bili zbrani z opazovanjem vremena v posameznih dnevih tedna med letoma 1991 in 2005, ki so ga beležili na 12 različnih meritvenih točkah po vsej Nemčiji.

Zarota ‘najvišjega’? Ne, promet ;)

Med tednom se v zraku zaradi cestnega prometa poveča emisija prašnih in žveplenih delcev, ki kot tako imenovani aerosoli vzpodbudijo nastanek oblakov. Do dva dneva lahko traja, preden se dvignejo dovolj visoko, da začne deževati. Nasprotno je pri tej časovni zakasnitvi na začetku delovnega tedna posebno malo oblakov, saj ob nedeljah zaradi zmanjšanega prometa v ozračje uide približno 15 odstotkov manj žveplenih delcev kot med delovnimi dnevi.

Zdi se logično, pa vendar ...

Pri NASI se s to nemško študijo ne strinjajo.

Morda pa je v ZDA drugače?

Po njihovih raziskavah naj bi na jugu Združenih držav Amerike veljalo, da najpogosteje dežuje v sredini tedna, nedelje pa naj bi bile celo med najbolj sončnimi dnevi.

Več o njihovih raziskavah tukaj.