Pij za zabavo, a z glavo

Juhu, veseli december je pred vrati! Seveda se boš tudi ti bolj sprostila in se pogosteje zabavala, zraven pa spila še kakšen kozarec – alkohola, seveda. Toda če boš spila preveč, ti bo telo kaj kmalu povedalo, da ima dovolj.

27. 11. 2008

In takrat je res najbolje, da mu prisluhneš, saj se ti bo sicer zgodilo kaj podobnega, kot se je naši sogovornici Suzani: “Spomnim se, da sem letos poleti popoldne začela s pivom, nadaljevala z bambusom, ob šestih zjutraj pa sem končala z vodko. Ko sem prišla domov, sploh nisem vedela zase. Ko sem se zbudila, mi je bilo tako slabo, da do nedelje zvečer sploh nisem prišla k sebi.’’

Petek je dan za metek

“Včasih pijem bambus, torej vino, zmešano s kokakolo, včasih pivo, všeč pa mi je tudi vodka z red bullom,’’ pravi Suzana, ki si ob petkih privošči več kot druge dneve. Tako njo kot tudi vse nas alkohol sprosti, spravi v dobro voljo, če smo slabo razpoloženi ali utrujeni, najlepše pa se je potem zapoditi še na plesišče in se pošteno znoreti.

Seveda s tem ni čisto nič narobe. Če boš vprašala svojo mamo, ti bo tudi ona povedala, da so s prijateljicami večkrat spile kakšen kozarec vina in si ogledovale fante, ki so jim bili všeč. Zato je to povsem sprejemljiv način zabave, ki nas spravi v dobro voljo.

Nekoliko pa se zaplete takrat, ko se prijetno srkanje bambusa in cosmopolitana spremeni v nenadzorovano zlivanje vase, ki se iz tedna v teden ponavlja. Takrat postane vse skupaj malo manj prijetno, in čeprav ne piješ zato, ker bi bilo tvoje telo od njega odvisno, je prav tvoje telo tisto, ki pri vsem tem še najbolj nasrka.

Pogosto pretiravanje škodi

‘’S čezmernim pitjem mlajših žensk se v današnjem času vse pogosteje soočamo. Dejstvo je, da je pitje alkohola na žalost družbeno čedalje bolj sprejemljivo, obratno pa še zdaleč ne. Ženske si tako na napačen način ustvarjajo svoj položaj v družbi, saj so mnenja, da so tako v koraku s časom in konkurenčne moškim.’’

In čeprav zaradi zabavnega popivanja še ne spadamo nujno med alkoholičarke, ženske nismo odporne proti vplivom alkohola:

‘’Vsaka zloraba alkohola je lahko nevarna ter vpliva na telesno in duševno zdravje, kar se kaže tudi na intelektualnem, čustvenem in socialnem področju osebe, ki se opija. Ženske praviloma nimajo časa za počasno opijanje, zato pogosto pijejo močnejše pijače in to pitje marsikdaj kombinirajo tudi z zdravili,’’ pravi Nataša.

Če si po noči krokanja v želodcu občutila nenavadno slabost in izsušeno kožo na obrazu, so temu kriv prav koktajli, ki si jih popila preteklo noč. Hmm, koliko jih je že bilo? Dva? Morda trije? Razmisli še enkrat. Zelo verjetno je, da se jih je v nekaj ur dolgi noči nabralo kar precej, pa se tega morda sploh nisi zavedala.

Včasih lahko alkohol oziroma tvoja pijanost slabo vpliva tudi na tvoje odnose s prijateljicami ali fantom. Suzanina izkušnja je dovolj zgovorna: ‘’Nekega večera, ko sem spila preveč, sem bila tako predrzna, da sem pred svojim tipom plesala z drugim. Seveda je bil ljubosumen in jezen, tako da je šel domov brez mene. Jaz pa sem se ob štirih zjutraj domov odpravila kar peš. Vem, da to ni bilo najbolj pametno, saj sem na poti domov srečala nekoga, ki me je vztrajno vabil v svoj avto. Zaradi strahu sem se v hipu streznila in začela teči,’’ pripoveduje Suzana, ki na doživetje ni ponosna.

Tekma z moškimi

Žal pa se nas večina sploh ne zaveda, da smo ob tekmovanju z moškimi v uživanju alkohola že vnaprej obsojene na poraz. Zakaj? Žensko telo namreč v primerjavi z moškim zaradi svoje drugačne sestave veliko slabše prenaša alkohol kot moško, in če imaš občutek, da si po enem samem velikem kozarcu piva že pijana, medtem ko se tvojim moškim prijateljem po treh še prav nič ne pozna, imaš popolnoma prav. Sorkova v zvezi s tem pravi: “Na stopnjo opitosti, ki je pravzaprav zunanji znak zastrupitve z alkoholom, vpliva več dejavnikov in spol je eden od njih. Pomembni so tudi telesna teža osebe, njeno zdravstveno stanje, razpoloženje in stopnja utrujenosti, pa tudi hitrost pitja.’’

Če boš torej po napornem petkovem delovniku utrujena odšla ven s prijateljicami ter si na hitro privoščila dve pijači, te bo alkohol zdelal hitreje kot sicer. Tega se zaveda tudi Suzana: ‘’V petek se zagotovo ne odpravim ven, ne da bi pred tem pojedla obilno večerjo. Če je ne bi, bi bila pijana že po prvem kozarcu. Poskrbim tudi, da vso noč veliko plešem, saj tako manj čutim vpliv alkohola, kot če vso noč samo sedela.’’

Vsak se odloči sam

6 znakov, da pretiravaš s popivanjem

1. Alkohola sicer ne uživaš vsak večer, kadar pa ga, pri tem ne poznaš čisto nobene pametne mere. Večina deklet svoje pretirano pijančevanje v petek zvečer vse bolj pogosto opravičuje s tem, da čez teden sploh ne poskusijo alkoholnih pijač. Res je sicer, da je kozarec vina na dan (in še to ponavadi ob obilnem kosilu) povsem zdrava mera uživanja alkohola, toda če čez teden abstiniraš in si potem v petek zvečer na mah privoščiš sedem kozarcev bambusa, to zagotovo ne pomeni, da si s tem zgolj nadoknadila tisto, kar si prej ‘zamudila’ čez teden.

2. Ko te po noči pijančevanja pokličejo prijateljice in ti začnejo razlagati, kaj vse si počela v vinjenem stanju, se polovice stvari sploh ne spomniš. Čezmerno zaužitje alkohola naenkrat namreč kratkoročno močno vpliva na naš spomin, zato je to zagotovo znamenje, da sta ti in alkohol prevelika prijatelja.

3. Verjetno predobro poznaš občutek, ko zjutraj obžaluješ svojo novo seksualno avanturo. Mnogo vinjenih deklet se znaj­de v objemu neznanca, ob katerem se presenečene zjutraj tudi zbudijo. Toda če se ti to dogaja čedalje bolj pogosto in vedno takrat, ko si pijana, je to zagotovo znak, da ti alkohol resno skisa možgane, ko je govor o seksu in zaščiti.

4. Večkrat kot ne se po noči, polni zabave, zbudiš z mačkom. Razbija ti v glavi, boli te želodec, dviguje se ti kislina, slabo ti je, tvoja usta pa so popolnoma suha. Vse to so načini, s ka­terimi ti telo skuša povedati, da je čas, da mu prisluhneš in mu prizaneseš z alkoholom, še preden se na njem pojavijo dolgoročne posledice zlorabe.

5. Tvoja potreba po zabavi te ovira pri delu, šoli in odnosih. To se kaže predvsem v majhnih stvareh, čeprav se na prvi pogled zdi, da povsem normalno funkcioniraš. Na primer: zvečer si se v družbi tako nadelala, da si svojemu fantu ali prijateljici rekla nekaj , kar ga/jo je zelo prizadelo ali pa da je bilo zjutraj tako slabo, da nisi šla v službo.

6. Zaradi uživanja alkohola si depresivna ali pa te grize slaba vest. Raziskava, ki so jo opravili na univerzi v Minnesoti, je pokazala, da so prav takšna občutja značilna za ženske, ki se soočajo z zlorabo alkohola. Če se tudi sama spopadaš s podobnimi občutki, je to zagotovo znak, da znaš pri pitju močno pretiravati.

Pozor: alkohol škodi

Tudi dolgoročni učinki uživanja alkohola se pri ženskah pospešijo. Sčasoma se tako lahko razvijejo težave z želodcem, poveča se tveganje za rakom, zmanjša se plodnost, alkohol pa prav tako poslabša stanje depresije.

Ker alkohol poslabša občutek za pravilno presojo, se poveča tudi možnost, da boš v stanju vinjenosti žrtev nesreče ali napada. Vsekakor ti toplo priporočamo, da se v vinjenem stanju nikoli ne usedeš za volan ali se sredi noči sama sprehajaš po ulici.

Tudi če misliš, da se ti ne more nič zgoditi, te lahko pretirano pijančevanje pripelje v nespametne in potencialno nevarne situacije. Pomisli, kdaj si se prav zato, ker si se napila, znašla v objemu popolnega tujca in z njim seksala brez potrebne zaščite.

Kako popivanje vpliva na tvoj videz

(Namig: prav nič pozitivno)

Izsušena koža

Madeži na obrazu

Lasje, nohti in zobje brez leska

Pridobiš kilograme

Kako lahko obrzdaš svoje pitje

1. korak:

  • Tako se boš izognila prepirčkom s prijateljicami.
  • Če v lokalu ne boš naročala alkoholnih pijač, boš prihranila veliko denarja, tudi zato, ker ti domov ne bo treba s taksijem.
  • Zjutraj ne boš imela mačka.

2. korak:

  • Vsaj eni prijateljici povej, da se nameravaš nocoj izogibati alkoholu, in ji daj dovoljenje, da te okara ali odpelje stran od točilnega pulta vsakič, ko te bo imelo, da bi spila kozarček alkohola.
  • Po vsaki alkoholni pijači, ki jo boš spila, si privošči kozarec vode. Poleg tega pijačo pij v kratkih, maj­hnih požirkih ali pa alkohol razredči s sadnim sokom, radensko ali energetsko pijačo.
  • Če te bo kateri od prijateljev povabil na novo rundo, se izgovori: “Ne bodi užaljen, ampak zdajle mi ni do tega.” Kakšen teden ali dva se vzdrži alkohola, da boš videla, kako se boš počutila.

3. korak:

Nataša SrokŽarek upanja

Marta Pirnar