Pasti spletnih družabnih mrež

Misel, da imaš na spletu 682 prijateljev, je noro zabavna, a nepremišljenost lahko ogrozi tvojo varnost.

28. 8. 2008

Občutek, da socialna omrežja, kot sta Facebook in MySpace, povezujejo ljudi, je vsekakor pravilen. Tam lahko najdeš prijatelje, ki jih nisi srečala že od osnovne šole, kolege, s katerimi si izgubila stik, in znance, ki so se ti vedno zdeli zanimivi, pa si nikoli niste bili zelo blizu.

Vseeno pa na spletu kar mrgoli ljudi, ki nimajo dobrih namenov. Nočemo te prestrašiti, a previdnost ni nikoli odveč in za vsak primer je vendarle dobro, da malce paziš na to, kaj delaš. Zaradi nespametnega dejanja si lahko ob prijateljstvo, ugled, službo, zasebnost in celo ob lastno varnost.

Vsak je lahko tvoj prijatelj

Neznancev z ulice verjetno ne spuščaš kar tako v svoje življenje, kajne? A če prav pomisliš, ravno to počneš v spletnih omrežjih. S tem, da med svoje prijatelje sprejmeš ljudi, ki jih v resnici sploh ne poznaš, in jih seznanjaš s podrobnostmi iz svojega življenja, si lahko nakoplješ hude težave: tvoji podatki se lahko znajdejo na neprimernih mestih, lahko pa se tudi zgodi, da te kdo začne nadlegovati. Zato naj bodo tvoji prijatelji res samo tisti, ki jih poznaš tudi v živo.

Izbereš si enostavno geslo

Če si izbereš nekaj tako preprostega, kot je na primer tvoje ime, priimek, datum rojstva ali ime tvojega ljubljenčka, gesla ne boš nikoli pozabila. Taka izbira pa ima tudi zelo slabo stran: marsikdo, pa če te pozna še tako površno, lahko geslo ugane, nato pa v tvojem imenu komunicira s tvojimi prijatelji.

Lahko je žaljiv in jih prizadene – morda iz čiste zlobe ali maščevanja, tvoji kolegi pa bodo zamerili tebi, čeprav ti ne bo jasno, zakaj. Da ne bi prihajalo do nepotrebnih nesporazumov, si izmisli nenavadno geslo (najboljša je kombinacija velikih in malih črk ter številk), pogosto ga spreminjaj in ga ne razglašaj naokrog.

Objavljaš svoje divje fotke

Ko se prijavljaš za novo službo, bodi prepričana, da bo delodajalec na spletu preveril, ali o tebi lahko najde kakšne informacije. Iskanje ga bo verjetno pripeljalo tudi do Facebooka ali MySpacea in do vseh vsebin, ki jih tam objavljaš. Fotografije z zabave, na kateri si se divje poljubljala z več fanti, nato pa spomin dokončno utopila v alkoholu, na tvojo zaposlitev ne bodo vplivale pozitivno. Prihrani jih za osebno zbirko in se z njimi ne hvali pred vsemi.

Obveščaš, kje si in kam greš

Fino je, če prijateljem zaupaš, v katerem baru te lahko zvečer najdejo, na čigav žur greš in kje se bo dogajal ali da te v soboto in nedeljo ne bo doma, ker greš na vikend. A če to objaviš na spletu, ves svet obvestiš, kje boš in koliko časa bo tvoje stanovanje prazno.

Ti podatki so vabilo za vlomilce pa tudi za tiste, ki jih nikakor ne želiš srečati, ko greš zvečer ven. Premisli, ali bi ti bilo prijetno srečati nekdanjega fanta, ki misli, da imata še neporavnane račune, in bi se želel pred vsemi kregati o tem. Tvoj večer bi bil najbrž uničen.

Izdaš preveč osebnih podatkov

Namesto imena in priimka uporabljaj vzdevek, datum rojstva, domači naslov in druge osebne podatke pa obvezno zadrži zase. Tisti, ki so tvoji pravi prijatelji, te informacije tako ali tako že imajo, za vse druge (in tudi za tvojo varnost) pa je bolje, da jih ne poznajo. Preden se na spletu kamor koli prijaviš, preberi, kakšno je njihovo stališče do varnosti in zasebnosti – v velikem loku se izogibaj tistim družabnim mrežam, ki na to ne dajo kaj dosti.

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri