Pametni telefoni, razvada nove generacije

Pametni telefoni so postali odvisnost današnjega časa. So morda tako škodljivi, kot so bile cigarete za naše stare starše?

Cigarete so bile včasih statusni simbol... (foto: Chris Clinton, profimeia.si) Chris Clinton, profimeia.si
14. 9. 2012

V trenutku, ko Sanja, 24, vstopi v lokal, njen telefon zazvoni. Maja, s katero sta zmenjeni, sporoča, da zamuja, ampak Sanja se s tem sploh ne obremenjuje.

Usede se za prosto mizo, pokliče fanta, preveri, kaj se dogaja na Facebooku, pošlje dva komentarja in eno elektronsko sporočilo. Ker ji je dolgčas, naredi fotografijo, jo objavi in že se vsujejo komentarji in všečki, ki ji dvignejo samozavest.

Pa se preselimo 50 let nazaj v leto 1962 in si predstavljajmo, da v istem lokalu sedi Sanjina babica. Prižge si cigareto in si med čakanjem krajša čas z gledanjem v prazno.

V tistih časih je bilo kajenje statusni simbol, neškodljiva navada, ki je bila tako modna, kot so danes prenosni telefoni.

Kadili so prav vsi, zvezdniki, politiki in zdravniki – vsi so postali zasvojeni s tobakom in preden so se lahko zavedali škod­ljivih posledic, je puhanje dima postal del vsakdanjega življenja milijonov ljudi.

In danes? Smo zamenjali cigarete s pametnimi telefoni, ker nam je preprosto dolgčas? Smo zasvojeni z družabnim mreženjem prav tako, kot so bili naši stari starši zasvojeni z nikotinom?

Rak današnjega časa

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je elektromagnetno sevanje, ki ga povzročajo telefoni, označila kot možnost za nas­tanek rakotvornih oblik. Nevrospecialisti opozarjajo na škodljive lastnosti in spo­z­nan­je WHO označujejo kot pomembno dejstvo, ki se ga moramo vsi dobro zavedati.

Kot pravijo, se je v zadnjem času na njihovem seznamu znašlo ogromno dokazov, ki potrjujejo povezavo med tumorjem na možganih in sevanjem mobilnih telefonov. V Sloveniji je po zadnjih podatkih registriranih uporabnikov mobilne telefonije kar 2.168.500, kar pomeni, da je številka več kot ena na vsakega prebivalca. Tako odstotek elektromagnetnega sevanje še zdaleč ni zanemarljiv.

Vedno več ljudi se sprašuje, koliko telefoni resnično vplivajo na naše zdravje, kaj je industrija naredila, da bi škodljivost vsaj malce omejila, in kako se sploh lahko zavarujemo.

Ravno o tem je znana ameriška epidemiologinja Devra Davis napisala knjigo, v kateri pravi, da je zaskrbljenost sicer na mestu, da pa so za razvoj raka na možganih zaradi sevanja potrebna desetletja, zato je pomembno, da smo zaradi tega odgovorni že danes, saj nikoli ne vemo, kdaj nas lahko preseneti.

Previdnost ni odveč

Ali to pomeni, da se moramo znebiti mobilnih telefonov? Boštjan Okorn, vodja testiranja pri Zvezi potrošnikov Slovenije, pravi, da trenutno še ni znanstvenih dokazov, ki bi potrdili škodljivost uporabe mobilnih telefonov.

"Kar seveda ne pomeni, da sevanje ni škodljivo. Glede na to, da so telefoni med napravami, ki sevajo, edini, ki jih uporabljamo neposredno ob telesu (celo ob glavi), je pomembno, da smo previdni. Vseeno pa novejši telefoni, še zlasti, če so priključni v omrežje UMTS, sevajo manj, prav tako pa jih vse pogosteje uporabljamo tudi za druge namene – pregledovanje elektronske pošte, brskanje po internetu – kjer telefon držimo nekoliko stran od sebe, " dodaja Okorn.

Podobno meni tudi avstralski raziskovalec Bernard Stewart, ki pravi, da se intenzivnost sevanja zmanjšuje z napredovanjem tehnologije, tako da so pametni telefoni bistveno manj škodljivi kot starejše verzije.

Kaj zdaj?

Poleg sevanja so psihologi zaskrbljeni tudi zaradi količine časa, ki ga predvsem mladostniki porabijo ob svojem mobilnem prijatelju.

Urban, 16, pravi, da je, odkar uporablja pametni telefon, v nenehnem stiku s prijatelji na Facebooku, kar pomeni, da dogajanje tam nenehno preverja zjutraj, v šoli, med odmorom, na dopustu, pred spanjem, skratka nonstop. O tem, da telefon uporablja prepogosto, še ni razmiš­ljal, pravi pa, da je mama vesela, ker manj časa preživi za računalnikom.

Boštjan Okorn pravi, da so bili pri razis­kovanju neprijetno presenečeni, ko so izvedeli, da naj bi kar 95 odstotkov 12-letnikov v Sloveniji uporabljalo mobilni telefon. "Zdi se nam, da je pri teh letih upravičena uporaba mobilnika le v izjemnih primerih, ne pa, da ga nenehno nosijo pri sebi. Lahko sicer govorimo o zasvojenosti, a tu se zdi, da gre bolj za izkoriščanje dobrot, ki jih prinaša sodobna tehnologija."

Čeprav pri WHO opozarjajo na škodljivost mobilnikov in sevanja za naše zdravje, pa to še ne pomeni, da se ga moraš čez noč znebiti – veliko bolj verjetno je, da raka ali katerokoli drugo težjo bolezen dobiš zaradi pretiranega sončenja ali kajenja.

Si še vedno zaskrbljena? Nehaj se obremenjevati in raje poskrbi, da boš več časa preživela v družbi prijateljic in malce manj v družbi zvestega prijatelja v torbici – tako boš poskrbela za pristne socialne stike in se hkrati izognila nepotrebnemu sevanju.

Priredila: Manca Čampa

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri