Pametna potovanja

Ne maraš temačnih in mrz­lih mesecev doma in bi se rada odpravila na potovan­je? Ne potrebuješ skritih zalog denarja – le nauči se razporediti budžet za potovanja.

30. 10. 2012

Sanje si uresniči z naslednjimi nasveti za potovanja, ki si jih lahko privoščiš tudi ti.

1 Vse v enem

Paketi ponudb po navadi vključujejo polet, prevoz in stroške prenočitve ter včasih hrano in pijačo. Si našla res ugodno ponudbo? Prepričaj se, da veš, kaj vse vključuje, preden jo rezerviraš – ne želiš si grdih presenečenj, kot so drage letališke takse ali bivanja v turističnem predelu s predragimi obroki hrane.

2 Prespi zastonj

Zakaj ne bi spala brezplačno ter na potovanju spoznala več domačinov in njihovega resničnega življenja ter manj turis­tičnih delavcev in v celofan zavitih doživljajev? Prespi v stanovanju kakšnega domačina (odtipkaj www.couchsurfing.org), pazi na hišo, medtem ko je lastnik odsoten (www.mindmyhouse.com), ali zamenjaj svoje stanovanje z njegovim na www.homeforexchange.com.

3 Vsi za enega

Oglej si spletne strani za skupinske nakupe, kjer lahko najdeš počitniške pakete in prenočišča s popusti, a vedno preberi drobni tisk, preden plačaš – ne želiš si namreč ugotoviti, da nekje ne moreš prespati, ker je prosto le en torek v decembru. Spletne strani s ponudbami, ki so ti všeč, redno obiskuj in preverjaj – kmalu boš našla poceni potovanje, o kakršnem sanjariš, saj je ponudb res ogromno.

4 Prevoz

Preveri, katera je najcenejša oblika prevoza v državi, ki jo boš obiskala. Vlaki so pogosto izbira, ki si jo zlahka privoščiš – če si rezerviraš najcenejši polet, ni nujno, da boš prihranila denar, ker so letališča, ki jih uporabljajo poceni letalski prevozniki, po navadi zelo daleč od najbližjega mesta. Cena prevoza od letališča do mesta, v katero potuješ, je lahko višja od cene poleta.

5 Odloči se za pravi trenutek

Če poskusiš rezervirati počitnice nekaj tednov, preden si želiš potovati, boš svojo denarnico lahko popolnoma spraznila. Rezerviraj mesece pred odhodom ali v zadnjem trenutku.

Na spletnih straneh s ponudbami zadnje minute boš našla prenočišče za le del izvirne cene, kar je odlično za spontane počitnice ob koncih tedna, če rezerviraš potovanje veliko vnaprej, pa boš verjetno dobila popust za zgodnjo rezervacijo. Za mednarodna potovanja si lahko rezerviraš počitnice do deset mesecev vnaprej.

6 Bodi prilagodljiva

Če si pripravljena spreminjati datume, lahko prihraniš veliko denarja. Priljubljeni kraji so vedno cenejši zunaj sezone, obenem je takrat v njih manj gneče, potovala pa boš udobneje. Če te vleče v Italijo, boš počitnice v Rimu, Firencah in Milanu lahko preživela dvakrat ceneje kot v največji turistični sezoni.

 

Besedilo: Petra Arula