Otroška imena: TO ime v Sloveniji že desetletja velja za eno najlepših (za fantke in deklice)

Pa ne govorimo o imenih tipa Ana, Maja, Luka in Gašper. Gre za posebno - a res tradicionalno slovensko ime. 😍 Ti je všeč?

Otroška imena: TO ime v Sloveniji že desetletja velja za eno najlepših (za fantke in deklice) (foto: Profimedia) Profimedia
18. 10. 2022

Veliko staršev se v pričakovanju sprašuje, kako poimenovati prihajajočega družinskega člana in na spletu je prav s tem namenom mogoče najti cel kup seznamov takšnih in drugačnih imen.

A če se ti čeznje res ne ljubi prebijati, ti tu razkrivamo čudovito tradicionalno ime, ki že desetletja velja za eno najlepših pri nas.

Govorimo o imenu ...

... Karla in Karlo!

To ime je sicer nekoliko bolj pogosto na Primorskem, v bližini italijanske meje, mladi starši pa opažajo, da je v zadnjem času vse bolj priljubljeno.

No, tega se še kako dobro zaveda tudi priljubljena slovenska glasbenica Tanja Žagar, ki je ime Karlo nadela tudi svojemu sinčku, rojenemu leta 2017.

Nekaj več o imenu:

Kot so o moški in ženski različici tega imena (Karlo in Karla) zapisali na portalu biba leze, sta se imeni začeli pogosteje uporabljati v 80.-ih letih prejšnjega stoletja, trenutno pa je pri nas mogoče našteti 322 moških in 411 žensk s tem imenom.

Osebe, ki ga nosijo, se ponašajo z ljubeznivostjo, saj je tudi ime nastalo iz latinske besede 'carus', ki pomeni 'ljub, mil'. 

Če pričakuješ ali pa imaš doma otročka, ...

... ti vsekakor priporočamo branje knjige Knjiga, za katero si želite, da bi jo prebrali vaši starši (in za katero bodo vaši otroci veseli, da ste jo), avtorice Philippe Perry.

Zakaj?

Ker gre za izredno simpatično napisano knjigo o starševstvu, ki se dotika vseh plasti starševstva.

V njej boš našla veliko uporabnih primerov situacij, v katerih se starši znajdejo, pa ne vedo kako odreagirati. Ta knjiga ti ponuja dobre nasvete, kaj storiti. Avtorica v njej namreč za vsak problem ponudi dobro rešitev ter namig, kako se neprijetnim (ali težkim) situacijam v prihodnje izogniti. 

Ta navdihujoča knjiga ti bo pomagala:

  • spoznati, kako si bila sama vzgojeni in kako to vpliva na tvoj način vzgoje,
  • priznati napake in se naučiti, kako jih popraviti,
  • prekiniti negativne vzorce in navade,
  • sprejeti svoje in otrokove občutke,
  • prepoznati, kaj sporočajo različna vedenja.

Naša novinarka poskusila najbolj opevano jed pekarne Ane Roš in to je njeno ISKRENO mnenje

Fotografije: Mladinska knjiga, osebni arhiv, Aleksandra Saša Prelesnik