Osveži svoja prijateljstva

So te življenjske odločitve oddaljile od tvojih najboljših prijateljic? Čas je, da poiščeš nove, in mi smo ti pripravili plonk listek za to.

Osveži svoja prijateljstva (foto: profimedia) profimedia
14. 1. 2014

Preselila si se v drugo mesto zaradi kariernih ambicij ali svojega sanjskega moškega ... Edino, kar manjka pustolovskemu začetku novega poglavja, je tvoja klapa.

Dvajseta in trideseta leta so čas velikih sprememb v življenju – selitve, nova delovna mesta, začetki romantičnih zvez ali celo družin. Glede na raziskavo Nizozemske organizacije za znanstvena raziskovanja vsakih sedem let izgubimo približno polovico naših prijateljev. Auč!

Če se družabni krog okoli tebe krči, naredi tako, kot bi po razhodu s partnerjem. Odvrzi trenirko, pojdi v svet in spoznaj nekaj novih deklet, ki jih boš v trenutku vzljubila. Ja, spoznavanje novih prijateljev v vlogi popolnoma odrasle ženske je lahko zastrašujoče, saj nisi več v šoli, obkrožena z gručo potencialnih prijateljic. Kljub temu obstaja velika verjetnost, da jih boš kmalu našla, le okoli sebe se boš morala ozreti. Rachel za tvojo Moniko je nekje blizu, le poiskati jo moraš.

Punca iz fitnesa

Je kul punca, ki se ob tebi poti na sobnem kolesu. Ampak kako lahko preklopiš iz izmučenih nasmeškov na pijačo (zeleni zmešanček, seveda) po telovadbi?

Uspelo ji je

Po nekaj neuspelih poskusih na novem orodju se je Ines, 24, obrnila k Barbari in vprašala: "Se ti morda sanja, kako se tole uporablja?" Ko sta se punci naslednjič srečali v telovadnici, sta si izmenjali telefonski številki in se strinjali, da bi se morali enkrat družiti tudi zunaj fitnesa. "Obe sva takoj začutili prijateljsko povezavo," povesta.

Kako pristopiti

Pokaži svojo ranljivost. Lažje se je povezati z drugimi, če jim daš vedeti, da nisi popolna.

Tvoja sorodna duša

Srečujeta se na istih mestih, ker imata podobna zanimanja. Čaka te le en velik korak naprej, da prestopita na višjo raven odnosa.

Uspelo ji je

Maja, 25, se je preselila v tujino in se pogumno včlanila v klub v okviru knjižnice. Zdela se ji je zanimiva priložnost za spoznavanje novih prijateljev. Sprva so se punce pogovarjale o knjigah in branju, nato pa so se pogovori prevesili v kramljanje med prijateljicami. Še danes se odlično razumejo.

Kako pristopiti

Izkoristi skupna zanimanja. Če obe ljubita Quentina Tarantina, je to odlična priložnost za filmski maraton njegovih uspešnic pri tebi doma.

Prijateljica prijateljice

Če ti bodočo najboljšo prijateljico predstavi vajin skupni prijatelj, je to velika prednost, saj jo očitno odobrava oseba, ki jo imaš rada in ji zaupaš.

Uspelo ji je

Petra, 28, je večino svoje družbe spoznala prek skupnih prijateljev, ki so bili tako prijazni, da so jo povabili na rojstnodnevne zabave in druženja. "Spoznali sva se prek prijateljev, zdaj pa sva družba zase. Odlično se ujameva," pravi Petra.

Kako pristopiti

Sprejmi več ljudi hkrati, a se izogibaj kakršnikoli drami.

Simpatična sodelavka

Na delovnem mestu se vidita vsak dan. Imata skupne karierne cilje in po pravici povedano potrebujeta nekoga, s komer bosta debatirali o zadnji epizodi vajine najljubše serije.

Uspelo ji je

Sara, 27, je bila nova uslužbenka pravnega podjetja v Ljubljani, ko se je prvič srečala s sodelavko Alenko. "Obe sva bili samski, delili pa sva tudi ljubezen do dobre hrane," pravi Sara. Občasno sta skupaj hodili na kosila in se tako zelo povezali, tako da do večerje s partnerjema ni bilo več daleč.

Kako pristopiti

Preskok med dnevnim druženjem in sobotnim nočnim izhodom se sliši precej drastično. Začnita z neposlovnim druženjem med tednom in naenkrat povabilo na kavo med vikendom ne bo več tako čudno.

Punca najboljšega prijatelja tvojega fanta

Na skupnih zmenkih se razumeta odlično. Kako torej prestopita s takšnega druženja na pogovore na štiri oči?

Uspelo ji je

Marina, 31, je bila nova v mestu, ko je spoznala Katjo. Njuna fanta sta bila odlična prijatelja, ki sta v prostem času rada skupaj športala. Ta čas sta dekleti porabili, da sta se bolje spoznali. Ugotovili sta, da imata podoben smisel za humor. Čeprav sta se pozneje Marina in njen fant razšla, sta si punci ostali blizu.

Kako pristopiti

Naj ti jo pomaga uloviti tvoj moški. Spodbudi ga, da se med skupnim druženjem več posveča prijatelju, da boš ti imela dober izgovor, da spoznaš bodočo BFF.

Tri strupene prijateljice, ki se jih moraš znebiti

Prav tako pomembno kot je ustvarjanje novih prijateljstev, je končanje starih, ki te ovirajo. Poslovi se od treh tipov prijateljic:

Zlobnica

Punce, kot je Regina George iz filma Zlobna dekleta, ne potrebuješ ob sebi. Če ne maraš osebe, kakršna postaneš, ko si z njo, to ni zdravo prijateljstvo.

Obvezna prijateljica

Sta stari prijateljici, ki se družita, ker mislita, da se morata, ne ker se želita. Prijateljstvo ni še eno izmed opravil na tvojem seznamu.

Egoistka

Nenehno joka zaradi svojih težav, ti pa jo le vztrajno poslušaš in ne prideš do besede. Zavedaj se, da dobro prijateljstvo temelji na tem, da tudi ti dobiš kaj v zameno.

Kako torej prerežeš vezi?

Počasi se oddaljuj. Kliči in piši manj pogosto kot prej. Če vztraja pri tem, da se dobita, ji napiši sporočilo, v katerem ji pojasni, da si vesela, da sta bili prijateljici, a da se tvoje življenje pomika v drugo smer. Če ti bo zamerila, ne sočustvuj preveč in se drži svoje odločitve.

Pripravila: Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri