Osebna karizma nam je vsem dana v dar!

Vprašanje, ali se s karizmo rodimo ali pa se je naučimo, je eno prvih, ki se nam spontano poraja, ko beseda nanese na to domnevno markantno sposobnost stanja in vplivanja osebnosti, ki jih, še posebno v javnem življenju, tako zelo občudujemo (in se jih včasih tudi nekoliko bojimo).

Žar in šarm sta nam naravno dana. (foto: profimedia) profimedia
31. 7. 2014

Čeravno se zdi, da bi karizma spričo manjka številčnosti zgledov v življenju skoraj moral biti nekakšen magičen blagoslov zvezd rojenic, pa Edvard Kadič, predavatelj, coach in svetovalec na področju razvoja osebne karizme ter komunikacijskih veščin za karizmo, trdi, da se v resnici s karizmo rodimo prav vsi.

  • "Verjetno je najbolj karizmatično bitje na svetu prav dojenček. Izraža se na sebi lasten način, ima neverjetno privlačnost ter naravno bere in uporablja govorico telesa. Prav z zrcaljenjem, eno osrednjih veščin načrtne uporabe govorice telesa, se dojenček uči v trenutkih, ko nima še nobenega znanja o pomenih besed in gibov."

Če torej pristanemo na tezo, da nam je osebna karizma položena že v zibko, zakaj se zdi, da je pri večini ljudi, ki jih poznamo, ta lastnost nekako zastrta (ali celo zatrta)?

Na novo uglašeni

Edvard Kadič pravi, da je temu tako zato, ker smo se v življenju, še posebno v času odraščanja, nekatere vidike osebnostnega izražanja naučili zakrivati, da bi nas pomembni drugi - naj si bodo to družina, prijatelji, vrstniki in druge oblike javnosti - sprejeli in da bi torej pripadali. Ker smo zakrivanje, mestoma pa tudi izpostavljanje določenih osebnostnih značilnosti doo perfekcije izvajali v določenih, med seboj podobnih situacijah, je naš um to obnašanje v celoti ali pa deloma uvrstil med t.i. avtomatizirane procese oz. navade. Vse skupaj postane problematično v primeru, ko katera od teh naših privzetih navad zastira žar naše karizme. Na srečo je to kasneje mogoče tudi spremeniti. Okostenele razvade, ki nam v življenju niso v korist, lahko zamenjamo z 'novimi', še najbolje tistimi, ki so naravno uglašene z našo osebno karizmo.

Da bi torej tvoja osebna karizma spet lahko zasijala v svojem polnem žaru, jo boš morala pri sebi le na novo odkriti, jo odprtih rok sprejeti, živeti in negovati.

Knjiga Govorica telesa in osebna karizma, ki jo je podpisal Edvard Kadič, ti je pri tem lahko v zares veliko pomoč. Morda ti res ne bo kar čez noč uspelo postati tako karizmatična, kot so karizmatične Michelle Obama, Hillary Clinton, Meryl Streep, Diane Keaton ali Oprah, tvoj fant pa tudi ne bo že jutri novi Steve Jobs ali George Clooney, zagotovo pa bi ti s sledenjem njihovega zgleda, nekaj dela na sebi in s posvečanjem osebnostni rasti lahko slej ko prej uspelo, da postaneš to, kar v potencialu že si, in to v svoji najboljši izvedbi.

In kaj je skupnega vsem pravim karizmatikom tega sveta? Da v resnici ne gre za nekakšno mistično kvaliteto, ki bi bila dosegljiva zgolj redkim posvečenim, te bo prepričal naš naslednji seznam kvalitet, ki so sestavni del osebne karizme posameznika.

Gradniki osebne karizme

Edvard Kadič je v svoji knjigi o osebni karizmi namenil največ prostora govorici telesa (zato je ta zasluženo našla svoj prostor v naslovu tega priročnika), nato pa se s samostojno zaključenimi poglavji posvetil še elementom, ki nato s skupno sinergijo ustvarijo tiste vrste žar in šarm, ki mu rečemo osebna karizma. Mednje je uvrstil:

  • 1. Samozavest

'Samozavest je prepričanost v svojo stvar. Prepričanost v tisto, kar smo. Ne moremo biti uspešni, še manj pa srečni v življeju, če ne posedujemo razumnega prepričanja v lastne sposobnosti.'

  • 2. Samodisciplina, strast in osredotočenost

'Samodisciplina je poznana tudi kot moč volje, kot naša notranja moč. to je tisto, kar spodbuja na naši poti, da gremo v izbrano smer in nam tudi pomaga najti pogum, da na tej naši poti tudi ostanemo.'

  • 3. Optimizem, moč in ravnovesje

'Pri optimizmu ne gre zgolj za pozitivno razmiš'ljanje in nekakšno neprestano govorjenje o na pol polnem kozarcu. Pri optimizmu gre za mentalni okvir. Gre za pričakovanje, da se bo, ne glede na vse, na koncu za nas vse dobro izteklo.'

  • 4. Poslanstvo in vizija

'Ko pridemo v stik z našim poslanstvom, se prenehamo boriti z življenjem. Naša hoja skozi življenje postane veliko bolj lahkotna. Prenehamo si dokazovati, da smo nekaj sposobni izpeljati.'

  • 5. Intuicija, kreativnost in empatija

'Dokler ne razvijemo dobrepovezave z občutji ob novo nastali situaciji, porabimo kar precej časa, preden sprejmemo dokončno odločitev. Naše premišljevanje oz. nepripravljenost slišati notranji glas (sprejeti občutja v dani situaciji) je pogosto osrednji razlog, da ne sprejmemo odločitve.'

  • 6. Humor, uporaba zgodb in navdihovanje

'Če nismo navdihnjeni za to, kar počnemo in o čemer govorimo, bomo težko navdihnili druge.'

  • 7. Kompetentnost, integriteta in kredibilnost

'Ljudje nas sprejmejo kot kompetentne takrt, ko ugotovijo, da svoje znanje in sposobnosti uspešno uporabljamo tudi v praksi.'

  • 8. Vpliv, pogum in motivacija

'Karizma in vpliv gresta tesno z roko v roki. Vpliv je sposobnost pripraviti drugega, da stori tisto, kar želimo od njega na takšen način, da on to stori prostovoljno in z veseljem.'

Ljudje, ki že izražajo svojo osebno karizmo, so skratka vsi po vrsti v resnici predvsem samozavestni. Njihova samopodoba je značilno dobra ali kar odlična, so optimistično naravnani, nastopajo suvereno in se nasploh dobro počutijo v svoji koži. Polni so dobrih zgodb, so duhoviti, njihove besede so relevantne in za njimi zato zlahka stojijo. Njihova govorica telesa je odprta, dostopna, in zdi se, da prostor, v katerega stopijo praktično hipno osvojijo. Povezava karizme in govorice telesa je namreč naravna, saj se karizma izraža tudi ali celo povsem preko govorice telesa.

In če se na tem mestu zdi, da gre po dosedanjem opisu sodeč kaj lahko tudi za nekakšne egocentrike ali narcise, naj nenazadnje dodamo še, da so karizmatiki tudi ljudje, ki znajo poslušati. Še več. Ljudi poslušajo s pristnim zanimanjem.

Podarjamo!

Govorica telesa in osebna karizma, Edvard Kadič

Govorica telesa in osebna karizmaDa bi te spodbudili k nekaj malega razmisleka na dano temo, smo te pred dnevi pozvali, da nam odgovoriš na izziv, ki bo tistega z največ sreče pri žrebu razveselil z brezplačnim izvodom knjige Govorica telesa in osebna karizma:

  • Naštej tri znane osebe, katerih osebna karizma je po tvojem mnenju nesporna.

Največ sreče pri žrebu je tokrat imela Simona G. iz Ljubljane, ki je največje karizmatike iskala in zato tudi našla kar med ženskami: Tino Maze, Katarino Čas in Kate Middleton.

V kolikor bi si tudi sicer želela izvedeti več o tej zanimivi temi in se poučiti o tem, kako se karizme naučiti, pa tudi, kako svojo osebno karizmo uporabiti na poslovnem in zasebnem področju, v življenju in ljubezni, ob priliki vzemi v roke prodajno knjižno uspešnico Edvarda Kadiča, se udeleži enega od njegovih številnih seminarjev na dano temo, ki pod njegovim mentorstvom potekajo večkrat letno, in se, v kolikor bi si v svojem življenju želela priti do več moči za večje spremembe v življenju, naj si bo to povsem nova življenjska usmeritev in z njo razcvet vseh svojih skritih in še neizraženih potencialov, pridruži Life Coach akademiji, ki že vabi k vpisu.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri