OMG! Ko boš videla, katero lastnost si v resnici podedovala od staršev, ti bo vse veliko bolj jasno!

Poleg zunanjega videza si od svojih staršev z veliko verjetnostjo podedovala tudi teh 5 lastnosti!

OMG! Ko boš videla, katero lastnost si v resnici podedovala od staršev, ti bo vse veliko bolj jasno! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 7. 2019

Če odmislimo videz, smo od staršev podedovali veliko več (in veliko globje stvari) od krivega nosu, premajhnih prsi, barve oči, štrlečih ušes in drugih bodisi dobrih ali nekoliko slabših lastnosti.

Tukaj je 5 nekoliko nenavadnih stvari, za katere skoraj zagotovo nisi vedela, da so ti jih "podarili" tvoji starši:

#1 Spalne navade

Kot so odkrili leta 2012 v raziskavi o spanju, imamo v genih zapisane tudi insomnijo (nespešnost), hipersomnijo (prekomerna dnevna zaspanost) in paradomnijo (razne motnje spanja, kot je na primer govorjenje).

Zaspanost in nespečnost sta lahko sicer tudi posledici drugih razlogov, kot sta stres in tesnoba, a če imaš težave s spanjem že od nekdaj, je to zelo verjetno zaradi genov.

#2 Strah pred višino

Znanstveniki prav tako genom pripisujejo tudi strah pred višino, za katerega je sicer odgovoren nizek atmosferski pritisk, ki povzroči pomanjkanje kisika v telesu.

#3 Impulzivnost

Čeprav gena za impulzivnost ni, so znanstveniki s pomočjo študije leta 2013 našli genske alele, ki bi lahko bili odgovorni za to lastnost. A vendar lahko v mnogih primerih takšno vedenje pripišemo tudi okolju, saj otrok opazuje vedenje staršev in to ponovi.

#4 Prekomerno potenje

Četudi se ti zdi nenavadno, strokovnjaki pravijo, da naj bi bili geni odgovorni tudi za to, kako močno se potiš (in to ne glede na vreme).

#5 Kihanje ob pogledu v sonce

Kar med 17 in 35 odstotkov ljudi ob pogledu v sonce kihne in kot ugotavlja raziskava iz leta 2010, je ta lastnost podedovana. Za to refleksno kihanje sta odgovorna dva gena, pri čemer se en od njiju nahaja zelo blizu gena, ki je povezan z epileptičnimi napadi, sproženimi s svetlobo.

Pripravila: N. Š.

Gif: Giphy

Preberi še: Če imaš na dlaneh izrisano TO črko, bo tvoja prihodnost zelo lepa (redko kdo jo ima!)

Priporočamo tudi: Tudi ti VEDNO jokaš med rezanjem čebule? Naša novinarka je našla rešitev 😎