Cosmo kolumna: Oh, to učenje!

Pred tabo je morje izpitov, testov in preverjanj, tebe pa je strah, že ko pomisliš na dolgo sedenje. Včasih se je težje naučiti učenja kakor šolske snovi.

10. 2. 2014

Novoletno darilo, ki mi ga je podarila kolegica, je bil seznam datumov prihajajočih izpitov, obdan s fotografijami mojih najljubših igralcev in motivacijskim besedilom. A darilo kljub izvirnosti še vedno ne pomaga povsem. Misli, da bi veliko raje kar pustila faks, kot da bi naslednji mesec preždela za knjigami, se mi pogosto zdijo zelo mikavne, poklic cestne pometalke pa sploh ne tako zelo napačen.

A bodimo resni – kar je treba, je pač treba. In kot že vsa leta do zdaj se bom tudi tokrat morala čim hitreje brcniti v rit in se zakopati v delo.

Če smo povsem iskreni – koliko dijakov in študentov se uči, ponavlja in obnavlja snov že dolgo pred izpiti, testi, preverjanji in spraševanji? Bolj malo, kar je povsem razumljivo. Zakaj bi se učila takrat, ko se še lahko zabavaš, saj boš morala znanje tako ali drugače v času izpitov še enkrat ponoviti.

Spadam med tiste, ki z učenjem vztrajno čakamo do tik pred zdajci, do rdečih klicajev na koledarčku in trenutka, ko se zaradi stresa začnem upravičeno bati za svoje srce in mi skoraj zmanjka nohtov na rokah. In ravnokar sem v tem obdobju.

Zakaj se brisanje prahu in odnašanje smeti prvič v življenju zdita tako zabavni in pomembni opravili? Kako se je lahko druženje s sedemsekundno aplikacijo Vine zavleklo na skoraj dve uri in zakaj sem že petič naredila izlet do hladilnika?

Temu, draga moja, se reče odlašanje. Razsaja predvsem v času izpitnih obdobij, podleže pa mu večina študentov in dijakov. Morda imam recept, kako se mu izogniti, a zgolj branje tega članka ne bo pomagalo. Treba bo zavihati rokave.

Čas je za učenje!

Odmore med učenjem delaj na 20 do 50 minut, ti pa naj ne bodo daljši od učenja. V tem času lahko možgani ustvarijo dolgoročni spomin. Med odmori bodi telesno aktivna. Na urniku naj ne manjka časa za spanje. Če boš prespala noč, se boš naslednji dan lažje učila, pa tudi veliko več si boš zapomnila.

Poišči ustrezen kotiček

Naj ti bo udobno, a ne tako udobno, da boš med učenjem zaspala. Postelja torej odpade. Preden se začneš učiti, pospravi prostor, da se boš zlahka osredotočala le na snov, ki je trenutno na vrsti. Če med učenjem rada poslušaš glasbo, priporočam instrumentalno brez besedila, takšno, ki ti je že znana in ne bo pritegnila preveč tvoje pozornosti.

Blokiraj moteče dejavnike

Če te spletne strani, kot sta Facebook in YouTube, hitro premamijo in ti poberejo preveliko količino časa, si na računalnik ali telefon naloži koristne aplikacije, ki ti bodo pomagale blokirati vse, kar te pri učenju ovira. Svetujem, da preizkusiš SelfControl in LetMeWork.

Očisti misli

Prebrala si nekaj, kar je tvoje misli potegnilo nekam daleč stran od snovi, ki jo imaš pred sabo. Vse misli, ki niso povezane z učenjem, zapiši na papir in jih začasno umakni iz misli. Ko boš končala učenje, se boš lahko ukvarjala z njimi.

Pametni prigrizki

Hrano in pijačo si pripravi že pred učenjem. Ne čakaj, da postaneš lačna in se odpra­viš na lov za hrano. Naj­pomembnejša je voda. Ko se hidracija spusti za dva odstotka, je lahko tvoja koncentracija slabša za kar 20 odstotkov! Poleg že znanih oreščkov in kave priporočam še nekaj hrane za možgane: mastne ribe, jajca, sadje in zelenjavo, kikirikijevo maslo ter limonado.

Pomembne so asociacije

Ko se učiš določeno snov, najprej predelaj najpomembnejše podatke, saj se ti bodo tako bolj usedli v spomin, hkrati pa boš na podlagi teh lažje razumela vso preostalo snov. Če si nečesa ne moreš zapomniti, ustvari asociacije. Zaradi ene, ki sem jo ustvarila pred tremi leti, danes še vedno znam našteti vse horizonte prsti.

Ne bodi piflarka

Tik pred zdajci se je podatke najlažje napiflati, se jih oklepati do izpita in upati, da jih čim več uspeš zadržati v mislih, nato pa na vse pozabiti. Mogoče se včasih to zdi dobra ideja, a se ji poskušaj izogibati. Snov se raje tako nauči, da jo boš razumela. Razloži si jo s svojimi besedami, tako, kot bi jo recimo razlagala mami ali fantu.

Učenje je zabavno

Čeprav v resnici ni, se vsaj prepričaj, da je. Ne z logičnimi dejstvi o pozitivnih straneh učenja in njegovem vplivu na tvojo prihodnost, temveč poskušaj vzljubiti samo pridobivanje znanja in širjenje obzorij. Pretvarjaj se, da je učenje tvoja služba, iz zapiskov naredi umetnost in se veseli dobrih ocen, ki ti jih bo učenje prineslo.

Učenje lahko postane prijetno, vendar moraš najprej premagati začetni odpor. In če ravnokar bereš Cosmo, namesto da bi se učila, ti ukazujem, da ga zapreš in ga do konca prebereš po izpitu, na katerem boš, če boš dovolj zaupala vase, zagotovo blestela. 

Besedilo: Anamarija Lukovac, fotografija: Nick Onken