Imaš pogosto težave tam spodaj? 7 nasvetov, kako se jih rešiš (za VEDNO)

To neprijetno in bolečo težavo lahko odpraviš s temi preprostimi, a zelo pomembnimi triki.

Imaš pogosto težave tam spodaj? 7 nasvetov, kako se jih rešiš (za VEDNO) (foto: Profimedia) Profimedia
10. 11. 2018

Skoraj vsaka ženska se vsaj enkrat v življenju sreča z neprijetnimi vnetji nožnice.

Mnogim se težave vlečejo nekaj mesecev ali celo nekaj let in normalno življenje jim je tako precej oteženo. Če imaš tam spodaj pekoč ali boleč občutek, rdečico in te pri spolnem odnosu s tira spravi nenadna bolečina, obvezno obišči svojega ginekologa ali ginekologinjo.

Da pa se vnetje več ne bo ponovilo, ubogaj naslednje nasvete:

1. Bombažno perilo

Že res, da so tangice in čipke neverjetno seksi, a takšno perilo si omisli predvsem za posebne priložnosti. Dobre stare klasične bombažne hlačke so tvoj najboljši zaveznik pri varovanju nožnice, saj so najbolj zračne.

Sintetika žal ne prepušča zraka in v njih, čeprav se morda ne zavedaš, nastane vlažno okolje, ki je za razrast glivic ali bakterij idealno.

2. Ne uporabljaj mehčalca in perilo likaj

Pri spodnjem perilu in brisačah se tega močno drži. Mehčalci namreč vsebujejo veliko kemikalij, ki nikakor niso dobre za tako občutljiv del ženskega telesa.

Če želiš, da bo tvoje perilo mehko, uporabi raje sodo bikarbono. Nekaj žličk primešaj pralnemu prahu, namesto mehčalca pa dodaj malo alkoholnega kisa, ki je odličen razkuževalec.

Ne skrbi, perilo ti ne bo smrdelo po kislem, saj kis izhlapi.

Za piko na i oprano perilo in brisače tudi zlikaj, saj z vročo paro odstraniš ostanke bakterij, hkrati pa poskrbiš za še dodatno mehčanje.

3. Stran z vsemi intimnimi mili

Kljub temu, da kozmetična industrija na veliko potencira uporabo intimnih mil in pri tem omenja tudi društvo ginekologov, so le-ta izjemno slaba za tvojo vaginalno floro. Če vprašaš svojega ginekologa, ti bo takoj odsvetoval njihovo uporabo in pojasnil, da reklamam pač ne verjeti.

Nožnica se čisti sama, zato tega niti ne potrebuješ.

4. Po seksu obvezno lulaj

Zlato pravilo vsake spolno aktivne ženske bi moralo biti lulanje po čisto vsakem spolnem odnosu. Ženske imamo namreč krajšo pot med vagino in sečnim mehurjem, kjer se nahaja ogromno bakterij.

Po seksu popij vsaj 3 dcl vode in nato hitro na stranišče. Tako mehur kot nožnica ti bosta hvaležna.

5. Nosi krilo

Naj se sliši še tako smešno, a hlače so tesne in s tem ponovno vlažimo naše najbolj občutljive predele.

6. Naredi kuro s probiotiki

Probiotiki niso samo za vzdrževanje črevesne flore, ampak se dobijo tudi takšni, ki skrbijo za vaginalno. Obstajajo probiotike v obliki kapsul, ki jih spiješ z nekaj vode in takšni, ki si jih nekaj dni zapored vstaviš v nožnico.

Lahko prakticiraš tudi oboje skupaj.

Probiotiki v obliki kapsul se priporočajo tudi tistim, ki redno jemljejo kontracepcijo, saj so tudi tabletke pogosto vzrok za nožnična vnetja. Farmacevti najraje priporočajo Lactogyn probiotične kapsule, dobiš jih v vsaki lekarni. Svečke oziroma probiotike, ki se vstavijo v samo nožnico, pa ti lahko predpiše tudi tvoj ginekolog.

7. Multi-Gyn gel imej vedno pri roki

Gel, ki za razliko od precej agresivnega Canestena, bazira na naravnih sestavinah, ima več funkcij. Je lahko preventiva kot tudi pomoč v že kriznem stanju.

Omili srbečico, rdečico in vzpostavlja normalo vaginalno floro.

Tudi blokira razraščanje mikroorganizmov, zato je lahko tvoja prva izbira pri začetnih simptomih porušenega stanja v nožnici. Če je nožnica vneta, te bo ob nanosu rahlo peklo, a ne skrbi. Prisoten je tudi takojšni občutek olajšanja. Dobiš ga v vsaki lekarni in primeren je za redno uporabo, saj ni agresiven.

Tako enostavno poskrbiš, da bo tvoja nožnica zdrava in boš tako lahko najboljša verzija sebe.

Pripravila: N. S.

Fotografije: Profimedia, Unsplash

Preberi še: Tako v hipu ugotoviš, kaj ti želi sporočiti s svojo govorico telesa (glede na njegov astro znak)

Priporočamo tudi: 10 stvari, za katere si tvoj partner želi, da bi jih REDKEJE počela