Oh, ta poljub!

Poljub ne sme postati le mostiček, ki ga je treba kar se da hitro prečkati, da bi prišli do druge strani – seksa. Uživajte v vsakem dotiku ustnic – v tem je čar poljuba!

26. 8. 2004

Sanjarite o dolgem, srečnem in zdravem življenju? Ne, ne bo vam treba poklicati v naslednjih desetih minutah, da bi dobili našteto in še več. Vsako jutro brez odvečnega tuhtanja poljubite svojega partnerja – in to je to!

Nemški raziskovalci so namreč ugotovili, da tisti, ki dan začnejo z jutranjim poljubom, doživijo na poti v službo manj avtomobilskih nesreč, redkeje zbolijo, živijo približno pet let dlje, moški pa povrh tega zaslužijo od 20 do 30 odstotkov več. Kaj vse dela poljub!

prvega ne pozabiš nikoli

Še posebej, če je bil takooo sladek. Tudi če se vam še danes obrne želodec zaradi koščkov zelene solate med njegovimi zobmi, prvi poljub je pač prvi. Sanjarile smo o tem magičnem dogodku, a smo bile hkrati zaradi njega na trnih; prijateljice z izkušnjo več v žepu smo spraševale, kaj naj delamo z jezikom, kam z rokami, kaj če …

Za naše mlajše Cosmopolitanke – ni razloga, da bi tipček sploh pomislil, da je to vaš prvi poljub. Anjo, 26, je nekoč sošolec razglasil za boginjo poljubljanja. “Bil je moj prvi. Jaz pa sem se samo prepustila in uživala v trenutku,” pravi. In če vaš prvi res ni bil bogve kaj, ste zdaj zagotovo profesionalke. Če se motimo, pričujočih vrstic nikakor ne spreglejte.

rojstvo poljuba

Nick Fisher, avtor knjige Popolni vodnik v svet poljubljanja, navaja nekaj možnih razlag, zakaj smo začeli s to omamno navado, a nekaterim bi se zgolj sladko nasmejale. Romantične dušice bo zagotovo zapeljalo staro verovanje, ki pravi, da se z izmenjavo diha – v tem naj bi se skrival delček naše duše – pri poljubljanju dve duši združita.

V teoriji ovohavanja je celo zrno resnice. Tako naj bi se poljubljanje razvilo iz vohanja obraza druge osebe, kar je bil takrat znak pozdrava. Same veste, da vam lahko vonj moškega popolnoma zmeša glavo ali pa ravno obratno – vas pusti hladne ali celo odbije. Poljubljanje zahteva bližino, takrat pa stopi v akcijo tudi naš nosek, natančneje vomeronazalni organ, ki leži med nosno in ustno votlino.

Ta zazna feromone, kemične snovi, ki jih telo izloča in ki povzročajo občutek (ne)privlačnosti. Zdaj veste, da priljubljena fraza ‘kemija je med nama’ ni kar tako. Točnega datuma in izumitelja poljuba ni. Dejstvo pa je, da se poljub že stoletja podarja v znak pozdrava, naklonjenosti in spoštovanja. Tako so 3000 let pr. n. š. Častilci metali poljube svojemu bogu, pravi Fisher, ki kar 101 stran posveti njegovemu veličanstvu – poljubu.

Kot znamenje ljubezni se je poljub razcvetel kje drugje, kot v Franciji, ko so v šestem stoletju gospodiči dvorili damam in jim po koncu plesa izkazovali naklonjenost z dotikom ustnic. Svoj pohod je poljub nato nadaljeval drugod po Evropi, Rusiji ter kmalu okužil cel planet.

vse poti vodijo do ustnic

Pri eskimskem in malajskem poljubu glavno vlogo igra nos, pri nas pa si poljuba brez ustnic ne moremo predstavljati. Ravno polne, rdeče ustnice simbolizirajo poljub in nič nenavadnega, da se pri njih vse začne in konča. Vsaj naj bi se. Poljub na ustnice je še vedno prvi na lestvici najintimnejših dotikov, čeprav so se stvari obrnile na glavo; popestriti si poletno noč s poljubljanjem vročekrvnega neznanca, do katerega ne čutimo ne pripadnosti ne zaupanja, ampak zgolj meseno poželenje, je danes postalo modno.

Dovoliti nekomu, da se nam tako neznansko približa, da čutimo njegov dih in utrip srca, pa naj bi bilo predvsem znamenje zaupanja ter močne vezi dveh zaljubljenih ljudi. Cosmo namig: ni ga moškega, ki bi z užitkom poljubljal ustnice, namazane s tono svetlikajoče se šminke. Previdno tudi z bleščilom, da ne boste videti, kot da ste pravkar pojedle porcijo mastnih čevapčičev.

poljubi brez meja

Tudi drugih delov telesa ne pustite lačnih – pri poljubljanju ‘od glave do pete’ nikoli ne veste, kdaj boste naletele na mino, ki samo čaka, da eksplodira. Ko pa kraljujete ve, opazujte partnerja, kako z našobljenimi ustnicami drsi po vašem telesu. Pri srečanju vajinih pogledov se lahko zgodi, da ne bosta več dolgo zdržala.

Vsak del telesa je vulkan, ki izbruhne le ob posebnem poljubu in s posebnim partnerjem. “Odveč mi je bilo, ko se je bivši predolgo ukvarjal z mojimi prsi in me brezuspešno skušal vzburiti s sesanjem bradavičk. Moj zdajšnji pa me s tem izstreli v orbito,” mi je zaupala Katja, 25. Seveda se spreminjamo tudi same.

Vrat slovi kot ena najbolj erogenih con, zato ga nikar ne spreglejte. Nežno poljubljajte in ližite del pod ušesom, vmes mu zašepetajte nekaj sladkega in porednega, nato rahlo posesajte ušesno mečico in znova poiščite njegove poljuba željne ustnice. Pri bolj divji različici prestavite v tretjo – poljubi naj postanejo bolj živahni, zagotovo pa se ne bo branil, če boste nadaljevale v smeri navzdol.

Roka - priznajte, da se ob tej romantični gesti počutite kot princeske; poljub roke naj bi pomenil, da vas moški spoštuje in obožuje. A kaj, ko so moški danes podkovani z vsemi triki in zelo dobro vedo, na kaj mlade dame padamo. Sicer pa poljubljanje konic prstov in zapestja ter počasno drsenje jezika po hrbtni strani roke prebudi marsikateri spolni impulz. Cosmo namig: obliznite hrbtno stran roke, povohajte in ugotovite, kakšen zadah imate. Zadovoljne?

TNZ - tokrat ne bomo govorili o aerobiki, pač pa o trebuhu, nogah in zadnjici, ki se v stiku s strastnimi poljubi vseeno napnejo in vzburljivo zvijajo. Potujte od severa proti jugu, pa malo desno, malo levo – nikoli ne veste, ali ste spregledale prav tisti milimeter kože, ki lahko povzroči potres v spalnici.

Oči – v tem poljubu je nekaj izredno čutnega in zdi se, da je rezerviran le za zaljubljence. Podobno je s poljubom na čelo, ko vam želi povedati: “Moja si in jaz te spoštujem.” Le ponaredkov se pazite!

Rdeča lička – aha, na njih pa ste pozabile? Nikar, ker je sočen cmok na partnerjevo lice otroško očarljiv. Ve pa boste vsakič nagrajene z nasmeškom.

vdahnite življenje poljubu

Če ste se zapletle v mrežo rutine dajanja in prejemanja poljubov, stop! S partnerjem odkrivajta nove načine poljubljanja in ne dovolite, da poljub postane suhoparna obveznost. Na spletni strani www.theromantic.com boste zagotovo dobile idejo; opisanih je kar 365 vrst poljuba – presenetite ga vsak dan v letu.

“Sovražim, ko me ženska poljublja na isti način kot njo poljubljam jaz. Kot bi se ljubil s samim seboj. Malo ustvarjalnosti in domišljije ne bi škodilo,” resno pove nogometaš Dragan. Poljubljanje je umetnost! Le nekaj domišljije in volje, pa boste spet vladarice čudovitega poljubljanja.

čar je raznolikost

Pri ljubljenju partnerju zavežite oči in ga zasujte s poljubi po vsem telesu. Na pot se lahko podaste s pripravljenim načrtom ali pa pustite kompas doma. Počasi odkrivajte še neodkrite vulkančke. Ker ne bo vedel, kakšna vragolija se mu obeta v naslednjem trenutku, bo vaš dragi še bolj razvnet. Saj to še bolj razplamti ogenj v vas, ali ne? Pa srečno pot!

Igra s prstki

Priznam, da se stopim, ko fant nežno boža moje ustnice z mehkimi blazinicami svojih prstov. Ustnice so zelo občutljive in popolnoma nore na čutno božanje. Pri tem poželjivo opazujte partnerja, vaš pogled pa naj se ustavi na njegovih ustnicah. Nežno zaprite oči in z užitkom krožite z glavo. Topil se bo, ko boste z rahlo odprtimi usti vpijale vsak njegov dotik. Začnite provokativno grizljati in nato nežno sesati njegov prst … Verjemite, taki trenutki so absolutno polni erotične energije.

Ledeno poželenje

Že res, da so poljubi vroči, in drugačni niti ne smejo biti. Ogrejejo nas do maksimuma, vsake toliko pa je mrzel tuš več kot dobrodošel. Zato dragega presenetite z ledenim poljubom! Ohladite jeziček s kocko ledu, če pa želite zadevo zasladiti, v ustih stopite borovničev sladoled. Mimogrede, ohladitev je dobrodošla tudi na drugih delih njegovega telesa. Na enem od slovenskih forumov kroži nasvet, a odločitev je vaša! Le toliko: bonbon mentol + njegov ‘eden in edini’.

ukradeni poljub

“Med pričkanjem o pomembnosti pokojninskega zavarovanja sem nepričakovano z rokama objela njegov obraz, pritisnila strasten poljub na njegove ustnice in nadaljevala pogovor, kot da se nič ni zgodilo,” hudomušno pristavi Mateja, 26. In kaj takrat preostane moškemu?! Oborožite ga … s poljubom.

poljubi me …

in povedala ti bom, kakšen ljubimec si. Nekaj podobnega nam sporoča Cher v pesmi It´s in his kiss. Ali res lahko pri prvem poljubu vemo, ali je ‘ta pravi’? Izjava sosede Nike: “Če se tip slabo poljublja, je slab tudi v postelji,” je mogoče nekoliko pretirana. Dejstvo je, da sta pri poljubljanju potrebna dva in ni nujno, da se takoj na začetku ujameta, a vendar prevladuje mnenje, da že pri prvem poljubu vemo, ali nam oseba ustreza ali ne. Le pazite, da iz rok ne izpustite čudovitega moškega.

Mogoče obstaja logična razlaga – moška trema. Po neki raziskavi večina ljudi obožuje seksi, divje in zabavne poljube, le nekaj manj pa jih uživa v romantičnih, mehkih in sladkih poljubih. Pravil pravzaprav ni. Tudi tu gre za prilagajanje in iskanje najboljšega za oba, zato brez strahu povejte ali še bolje pokažite, kaj vam ugaja in kaj ne. Resne besedne inštrukcije pri poljubljanju lahko spodkopljejo vsako poželenje, zato reagirajte na poljube z menjavo tempa, vzdihljaji, mrmljanjem, s pogledi …

“Komaj sem čakala dotik njegovih ustnic, a so me njegove jezične akrobacije prestrašile. Nežno sem ga ugriznila za spodnjo ustnico, rahlo pihnila v njegova usta in zašepetala, da se nama nikamor ne mudi,” pravi Renata, 28.

gledati ali ne gledati?

Na začetku poljubljajoče kariere se mnogi sprašujejo, ali je bolje mižati ali pa imeti odprte oči. “Nekoč sem slišala, da si za tipa, ki te poljublja z odprtimi očmi, zgolj vmesna postaja. Zato sem ves čas kukala,” se spominja ena od mojih znank. Mežikanje ne bo zmedlo le njega, ampak tudi ve ne boste 100-odstotno pri stvari. In kdo pravi, da se z vami le poigrava, če kdaj pa kdaj odpre svoje lepe očke?!

Mogoče vas enostavno hoče še bolj čutiti, saj so poljubi z odprtimi očmi polni posebnega čustvenega naboja. Takrat se zazrite v njegove oči, se mu ljubeče nasmehnite in se z ustnicami dotaknite njegovih trepalnic. Hrepeneče poglejte njegove ustnice in zahtevajte še. preštejte do tri … preden vaš jezik zapleše lambado z jezikom zagorelega Dalmatinca, s katerim flirtate že cel večer.

Med vročim pozibavanjem na plesišču spretno poišče vaše ustnice in zašepeta: “Samo jedna pusa”. En poljubček in nič več. Znano? Na žalost tudi nedolžen poljub ni več stoodstotno varen. Nevarnost se skriva pod imenom mononukleoza. Gre za virusno obolenje, ki se prenaša s slino, torej tudi s poljubom, okuženi pa prenaš a virus še leto in pol po okužbi.

Epsteinarrov virus je glavni osumljeni, zaradi katerega bomo dobro premislile, ali poljubiti privlačnega neznanca in tako tvegati slabost, utrujenost, vročino, vneto grlo in še marsikaj, kar nam lahko zagreni življenje v naslednjih nekaj tednih.

hecno, da …

 • v trenutku, ko prvič pride do stika ustnic dveh oseb, dvakrat več ljudi nagne glavo v desno stran. Vir: www.aaunique.com
 • so prvi poljub na velikem platnu občudovali celih 30 sekund v filmu Poljub (1896).
 • je 185 sekund trajajoči poljub v filmu You’re in the Army Now iz leta 1941 najdaljš i poljub v zgodovini filma.
 • je znanstveni pojem za poljubljanje filematologija.
 • se povprečna oseba v svojem življenju poljublja približno 20.160 minut.
 • je najdaljši poljub na svetu trajal 30 ur, 59 minut in 27 sekund.

Zaploskaje mu!

Magija poljuba ni rezervirana samo za bajke, poljub dela čudeže tudi v resničnem življenju. In kaj vse zmore opevani poljub?

 • poljubi zmanjšujejo stres in osrečujejo (spomnite se metuljčkov v trebuhu)
 • ko pa smo srečne, se počutimo odlično v svoji koži in postanemo bolj samozavestne
 • srce začne pospešeno tiktakati, krvni pritisk se poveča, dvigne se nivo adrenalina v krvi
 • minuta intenzivnega poljubljanja izniči 26 kalorij
 • poljubljanje oblikuje in utrjuje obrazne mišice
 • po neki raziskavi s poljubom izmenjamo 9 mg vode, 0,18 g organskih snovi, 0,71 mg maščobe, 0,45 mg soli in okoli 250 bakterij (ne ustrašite se – 95 odstotkov je neškodljivih)
 • poljubljanje zviša nivo sline v ustih, ki pomaga čistiti ustno votlino, posledično pa se zmanjšuje zobni karies.

Lana Milanovič