Odvil se je prvi Slovenski teden nakita / Slovenski teden nakita: si ga obiskala?

Navdušenke nad nakitom so se lahko med drugim podružile z oblikovalci, izvedele, kako se nakit izdeluje in pobližje spoznale nove tehnologije.

Odvil se je prvi Slovenski teden nakita / Slovenski teden nakita: si ga obiskala? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2022

Gre namreč za pilotski projekt, skozi katerega so organizatorji uspešno združili in predstavili izbrane domače oblikovalce sodobnega nakita širši javnosti. Pravijo, da je to šele začetek. Tako obiskovalce kot tudi same oblikovalce preseneča, koliko vrhunskih oblikovalcev deluje v Sloveniji, med katerimi ima vsak svoj edinstven pristop k oblikovanju.

Projekt potekal po celi Sloveniji

Poleg otvoritev razstav, je program zajemal tudi predavanja, demonstracije in delavnice, organizirane v 12 krajih pri nas. Skupaj se je v sedmih dneh odvilo 291 dogodkov (razstav, otvoritev, delavnic, predavanj, demonstracij), na katerih se je predstavilo 37 oblikovalcev, sodelovale pa so štiri izobraževalne ustanove in muzej.

Med dobrimi praksami minulega SIJW organizatorji posebej izpostavljajo sodelovanje oblikovalke z mladimi nadobudnimi oblikovalci, ki so v Izoli s skupnimi močmi okrasili javni prostor z ogrlico velikanko. Presežki so bili tudi predstavljena dela ustvarjalnih dvojcev, interaktivna postavitev razstave, odlične delavnice in zelo dobra obiskanost dogodkov v manjših krajih. V prvem letu SIJW so tako uspešno postavili skupno platformo oblikovalcev sodobnega nakita v Sloveniji in vzpostavili sodelovanje z izobraževalnimi in kulturnimi inštitucijami.

Načrti za prihodnost

Koncept nameravajo nadgraditi v vseh segmentih in SIJW pripraviti kot dober, trajnostno naravnan kulturno izobraževalen turistični produkt. Poleg predstavitev še večjega števila sodobnih oblikovalcev nakita po celotni Sloveniji, bodo organizirali tudi osrednji tekmovalni dogodek, na katerem bodo podeljevali nagrade za predstavljena dela in dosežke v več kategorijah.

V projekt želijo vključiti še več muzejev, knjižnic in galerij ter k njemu povabiti tudi tuje oblikovalce in se povezovati z drugimi tovrstnimi dogodki po Evropi in širše. Že letos so jih namreč z željo po sodelovanju kontaktirali predstavniki dveh podobnih dogodkov, in sicer Romunski teden nakita in Milanski teden nakita. Slednji je eno od udeleženk celo povabil na svoj dogodek, ker so jo opazili prav na Slovenskem tednu nakita 2022!

Po minulem projektu pa oblikovalci ne mirujejo, temveč ustvarjajo dalje. Njihovim oblikovalskim potem in dosežkom ter vsemu dogajanju lahko slediš še naprej na spletni strani, Instagramu in Facebooku SlJW.

Vabimo te, da prebereš še naš pogovor z vodjo projekta in oblikovalko nakita Olgo Košica, govorili pa smo tudi z izkušenima oblikovalkama nakita, Dalijo Sega ter Sando Vidmar.

Nosiš danes kos nakita, morda celo takšnega, ki si ga izdelala sama? Pokaži nam ga na našem Instagramu ter ne zamudi naslednjega Slovenskega tedna nakita!