Odprli prvi Center ponovne uporabe v Sloveniji

Si že imela kdaj težave tipa: kam z rabljeno opremo kot je pohištvo, bela tehnika, elektronska oprema, svetila, otroška in športna oprema, gospodinjski aparati, kolesa in podobno?

11. 8. 2010

Rabljena oprema namreč ni odpadek, zato je toliko bolj pomembno, da lahko vso tovrstno opremo oddaš za nadaljnjo uporabo.

Odprt prvi eko zbirni center

Prvi Center ponovne uporabe (CPU) se nahaja v  zbirnem centru Tuncovec v Rogaški Slatini. S projektom, ki ga vodi Okoljsko raziskovalni zavod iz Slov. Konjic in EKO-TCE d.o.o. iz Celja in  je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada, so tako v Sloveniji vzpostavili delovanje prvega takšnega centra, ki jih v tujini poznajo pod imenom REUSE centri.

Rabljena oprema se najprej usmeri v diagnostiko in nato v proces obdelave.

Ekološki prihranki so znatni

Cene izdelkov na prodajnih policah so simbolične, od 0,50€ za knjige in igrače, 1€ za tipkovnice, 5€ za torbice, 10€ za IT opremo, 20€ za kolesa, 30€ za mize, 50€ za veliko ptičjo hišico pa do 80€ za sedežne garniture.

Center ponovne uporabe ima ekonomske, socialne in okoljske učinke, saj so v centru nastala povsem nova delovna mesta, ki jih doslej še nismo poznali,  manj je odpadkov, izvaja se ponovna uporaba, s čimer se varujejo naravni viri. Nekaj opreme je tudi nove, izdelane z ekološkim pristopom, sicer se delo izvaja tudi po naročilu.

Širitev zelenega zavedanja

Pomemben učinek, ki ga  ima Center ponovne uporabe na širšo javnost,  je v okoljskem osveščanju in širjenju zavedanja, da je planet Zemlja omejen z viri in da preprosto ne smemo vsega, kar ne potrebujemo več, odvreči med odpadke.

V CPU izvajajo tudi različne praktične delavnice, katerih glavni namen je prikazati možnosti ponovne uporabe rabljene opreme in uporabo odpadnih materialov za izdelavo novih izdelkov, bistveno vlogo ima  pri tem dodajanje dodane vrednosti in pridobitev nove funkcije uporabe rabljene opreme, sodelujejo pa tudi z mladimi industrijskimi oblikovalci iz Ljubljane.

Pester nabor eko storitev

Center ponovne uporabe hkrati nudi praktične storitve za gospodinjstva in občane, saj ti lahko popravi, prebarva, restavrira, obnovi, očisti ali sešije raznovrstne izdelke. Prav tako je mogoče v Centru ponovne uporabe naročiti selitvene storitve in storitve praznjenja stanovanj.

Če se ti doma, v kleti ali na podstrešju, nabira prah na uporabnih odvečnih kosih pohištva, bele tehnike, malih gospodinjskih aparatov, igrač, oblačil, posode in različnega materiala, lahko:

  • pokličeš na tel: 031 704 303 ali 03 759 00 50.

Več informacij na spletni strani www.eko-tce.eu.