Odgovorno v posvojitev zavrženih živali

Iskanje novega doma za vsako zavrženo žival je ena od pomembnejših dejavnosti Društva za zaščito živali Ljubljana.

Odgovorno v posvojitev zavrženih živali (foto: shutterstock) shutterstock
14. 2. 2011

Po tem, ko je žival veterinarsko pregledana, oskrbljena, testirana in sterilizirana oziroma kastrirana, si prostovoljci društva prizadevajo kar najbolje poskrbeti tudi za njeno socializacijo.

Ko je žival pripravljena za odhod v nov dom, pa se zgodba šele dobro prične. Najti je treba namreč odgovorne skrbnike, kar ni najlažja naloga.

Odločitev, ki terja srce in razmislek

Marsikdo se namreč ne zaveda, da je posvojitev živali pravzaprav odločitev za novega družinskega člana. Prav zato ima društvo določenih nekaj kriterijev, s katerimi seznani vse (potencialne) posvojitelje in s katerimi se morajo slednji tudi strinjati, če želijo prek Društva posvojiti katero od živali.

Da bi se prepričalo, če je za posvojeno žival poskrbljeno v skladu z določili posvojitvene pogodbe, društvo opravlja preverjanja posvojenih živali. V letu 2010 je tako šest članic društva pod drobnogled vzelo 44 pogodb o posvojitvi živali prek DZZŽ LJ (od tega 2 psa in 42 mačk) in se odpravilo na preverjanja po vsej Sloveniji.

V približno tretjini primerov so hudo kršena določila posvojitvene pogodbe Izkazalo se je, da je za 30 od 44 posvojenčkov poskrbljeno zelo dobro ali pa vsaj zadovoljivo. V osmih od teh primerov so namreč izpolnjeni osnovni pogoji bivanja, a je mačkam omogočen zunanji izhod kljub določilu v posvojitveni pogodbi, da se mačka oddaja kot izključno notranja žival. Prav tako ena mačka kljub določilom iz pogodbe še ni bila sterilizirana, za kar je bilo poskrbljeno po preverjanju.

Neodgovorno ravnanje posvojiteljev, ki so kršili določila posvojitvene pogodbe, je bilo žal usodno za kar sedem mačk, ki so bile zastrupljene, raztrgane ali se preprosto 'niso več vrnile'.

V šestih primerih so bili posvojitelji nedosegljivi, neodzivni oziroma so se brez obvestila preselili na društvu neznano lokacijo, v enem primeru pa je bilo treba za dobrobit živali celo posebej ukrepati.

„Čeprav nas veseli, da je v 30 primerih za nekdanje društvene varovance zelo dobro ali pa vsaj zadovoljivo poskrbljeno, nas zelo žalosti dejstvo, da je kar 14 posvojiteljev tako brezbrižnih, da namenoma kršijo določila pogodbe o posvojitvi. Ravno zaradi tega v našem društvu ne nameravamo omiliti kriterijev za posvojitev živali, saj je naš cilj najti skrbne, predvsem pa odgovorne posvojitelje in tako bo tudi v prihodnje,“ poudarja Maja Kos iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Take in drugačne usode posvojencev

Nekatere živali zaradi neodgovornih posvojiteljev dom menjajo celo večkrat, kar je zelo stresno in ima lahko nepopravljive posledice. A prostovoljci v društvu žal poznajo tudi takšne zgodbe.

Muca Neža oziroma Lualeni se je tako nazadnje vrnila k svojim mačjim kolegom in skrbnikom, ki je ne bodo pustili na cedilu.

Kaj pa Donna in Muc – bosta res mogla že čisto pozabiti, kaj pomeni imeti čisto svoj ljubeč in topel dom?