Odgovori, ki dvigujejo moralo

Naslednji repertoar vprašanj si moraš zastaviti v težkih trenutkih, ko tvoje možgane razžirajo neprijetne misli … Ker to ne vodi nikamor, s preprostimi odgo­vori prečisti skrbi in zadihaj z olajšanjem.

26. 6. 2008

Na zastavljena vprašanja boš dobila odgovore, ki bodo dvignili tvojo moralo na višjo raven, celo tako visoko, da se ti bodo zdeli kristalno jasni in spraševala se boš, kako je mogoče, da se jih nisi domislila sama. Cosmo dodaja še nekaj navodil, ki bodo pozitivno vplivala na dogodke, ki sledijo …

<>

>

Vse mora biti popolno!

Bliža se vajina obletnica in ti natančno načrtuješ vsako minuto, ki jo bosta ta konec tedna preživela v dvoje: na deželi v vajinem priljubljenem apartmaju, čaka vaju pohajkovan­je po naravi, skrbno izbrana večerja za že rezervirano mizo v restavraciji, ker sta praznovala prvi mesec skupnega življenja, nato pa še zdravica s šampanjcem in seksi perilo za nepozaben vrhunec večera …

Vremenska napoved je vzpodbudna, vse kaže, da bodo tvoji načrti uspeli, a tvoj dragi pride iz službe – na smrt bolan! Temperatura ga položi v posteljo, namesto da bi on položil tebe! In razplet? Posmrkani robci zasenčijo vso romantiko, ki si jo tako skrbno načrtovala, ostane ti le dolgočasna knjiga … Tak vikend ne bi mogel biti slabši, si misliš.

 • Večer je uničen, če med jedjo kapljica vina pade na tvojo gala oblekico.
 • Ko ti v restavraciji prinesejo preveč zapečeno meso, zavrneš jed in užaljena odkorakaš iz restavracije.
 • Če tvoj dragi pride domov pol ure pozneje, ker se je zadržal s kolegi, se po hiši še nekaj dni razlega vik in krik.

Zakaj moram imeti vse pod nadzorom?

Da si puliš lase zaradi enega samega vikenda s prehlajenim tipom ali zaradi tistih 30 minut kuhaš mulo …

Imeti dogajanje pod nadzorom je super, a te psihično izčrpa. Dejstvo je, da s tem slabo vplivaš na svojo okolico, še najbolj pa na zdravje – če nekaj ne gre po načrtih, enačiš to z neuspehom in si pod stresom.

Odmisli perfekcionizem in se raje osredotoči na improvizacijo! Fant je zbolel in tvojo pozornost potrebuje bolj kot kadarkoli prej. Tudi crkljanje bolnika v topli postelji zna biti zabavno. V vsaki situaciji lahko najdeš še boljšo rešitev za preživljanje časa – torej ni razloga, da bi bila zaradi porušenih načrtov slabe volje!

Nikoli ne bom taka kot oni …

Iz dna duše zavidaš svojim neobremenjenim sodelavcem, ki se v službi obnašajo povsem sproščeno in spontano. Na službeni zabavi se zlahka zatopijo v pogovor z neznanci, ti pa si tako zategnjena, da še natakarja ne upaš ogovoriti, da bi ti prinesel pijačo. Začeti pogovor z neznanim tipom pa je znanstvena fantastika.

 • Ko si dogovorjena s fantom, ki bi lahko bil tisti ‘pravi’, te zgrabi panika in najraje bi zmenek odpovedala, ker si prepričana, da z njim ne bo šlo.
 • Vsi so s šefom na ‘ti’, tvoj jezik pa je pod vplivom strahu, zato se po vsakem sestanku počutiš kot največja trapa brez idej.
 • Iščeš izgovore in sebe opredeljuješ kot najslabšo kuharico na svetu, le da prijateljev ne povabiš na večerjo.

Česa me je tako strah?

Strah in zaskrbljenost te zavirata pri normalni komunikaciji s soljudmi, dobesedno ti ne pustita dihati. Namesto da tiho čakaš na neuspeh, se potrudi in naredi vse za uspeh!

Prigovarjaj si spodbudne misli, da je strah lahko premagati in da si dovolj močna, da to zmoreš. Tvoja samozavest se bo okrepila postopoma, z vsakim pogumnim dejanjem bo močnejša. Da se boš laže opogumila, se vprašaj, če imaš kakšen razlog za dvom o uspehu.

Poskusi izzvati svojo srečo in presenečena boš nad razpletom dogodkov. Tudi če ne bo potekalo po najboljšem scenariju, je pomembno, da narediš prvi korak – naprej!

Drži se pravila: v službi bodi profesionalna in zbrana, doma ustrežljiva in ljubeča, s prijatelji zgovorna in odprta – pri tem te pa res nič ne more ovirati, kajne? Lahko si očarljiva in srečna, le če si to želiš. Da ti bo še laže, si zastavi realne, a kratkoročne cilje brez tveganj.

S tem moram res nehati!

Obožuješ modo, zato vsak mesec pustiš svojo plačo v trgovinah in vedno znova pozabiš, da imaš doma zbiralnik denarja za hude čase. Starši te opozarjajo, da pokojnine ne boš mog­la plačati s tridesetimi pari čevljev!

Počutiš se krivo, ker se zavedaš, da res ne potrebuješ toliko čevljev, zato del naslednje plače vežeš na banki, da si boš lahko nekoč kupila stanovanje. A vezavo že čez nekaj tednov prekineš, ker se police tvoje najljubše trgovine šibijo pod kosi iz nove kolekcije … Starša se razočarano oglasita, a ti jima zabrusiš, da naravnost uživaš, ko svojo plačo zapraviš za čevlje. Naj se sprijaz­nita, da si poredno dekle, ki neizmerno uživa življenje.

 • Lažeš prijateljicam, da bi rada odpotovala na študij v tujino, čeprav si tega ne želiš – le slišati je zanimivo.
 • Ko v izložbi zagledaš oblekico, preden si jo kupiš, nekaj dni oklevaš, potem pa si puliš lase, ker si jo oblekla samo enkrat.
 • Nikakor se ne moreš odločiti, kdaj (in če sploh) boš predstavila svojega novega fanta mami in očetu.

Kaj si pravzaprav želim?

Ker vprašanje zadeva izključno samo tebe, se moraš opredeliti med svojimi željami in zmožnostmi. Z vestjo, ki te grize zaradi nepremišljenih odločitev, se moraš soočiti, nato pa se zavestno odločiti, da boš spremenila navade in začela misliti tudi na svojo prihodnost.

Tradicionalna pravila – da moraš imeti visoko izobrazbo in stalno službo, da se moraš poročiti in nato imeti otroke – naj te ne obremenjujejo. Si mlada, zato se ne obsojaj za napake, na katerih se učiš živeti! Ne obžaluj odločitev, ampak se iz njih nauči nekaj novega, v prihodnje pa se še bolj potrudi, da boš dosegla cilj.

Če bi … bi bila bolj srečna!

Vsi ti govorijo, da imaš odlično službo, ti pa se pogosto sprašuješ, ali je tvoja izbira poklica sploh prava. V življenju si želiš početi še kaj drugega kot streči v gostilni, predvsem pa bi rada imela čas za prijateljice, kajti zdaj sobotne popoldneve preživljaš v postelji – utrujena od napornega tedna.

Ni čudno, da si zaradi deseturnega delovnika na nogah popolnoma izžeta in preveč utrujena, da bi živela tudi zasebno življenje. Ob takem tempu ni lahko srečati inteligentnega tipčka, ki bi se zaljubil vate, te pričakal pred službo in te pospremil domov na romantično večerjo.

 • Imaš fanta, ki ne podpira tvojega priljubljenega hobija – jahalnega tečaja, v katerega bi se rada vpisala.
 • Želiš si otroka, a zaradi porodniškega dopusta ne bi rada ogrozila svoje kariere.
 • Čeprav ti delo ni najbolj všeč, si srečna, da imaš dobro plačo, a kaj ko tega denarja nimaš s kom deliti.

Kaj bi v življenju rada počela?

Zagotovo te ne bo osrečilo, če se boš osredotočala na slabe plati življenja. Naj te potolaži misel, da do popolne sreče vsakemu človeku manjka tisto ‘nekaj’: partner, sanjska služba, denar, konfekcijska št. 38 … A pojem sreče je relativen! Ker kronično nezadovoljstvo spodbuja pretok negativne energije, onemogoča nastajanje novih idej, slabo vpliva na tvoje zdravje in omejuje pozitiven odnos do tvoje okolice, nehaj nergati …

Če vso energijo usmeriš v razmišljanje o tem, kako si nesrečna, je jasno, da ne moreš videti pozitivnih plati, in zato ne moreš biti zadovoljna. Stvari lahko začneš spreminjati tako, da ne poudarjaš negativnih stvari.

Na primer, namesto: “Da, imam dobro službo, vendar nimam časa za nič drugega,’’ se izrazi takole: “Da, res imam dobro službo!’’ in pika. Naslednja stopnja naj bo organizacija prostega časa. Gotovo boš v svojem planerju našla aktivnosti, ki jih lahko opustiš in pridobiš čas za srečanje s prijatelji, šport ali nov hobi … Nikoli ne opusti želja! Kaj je zate resnično pomembno – kariera ali družabno? Začni živeti za oboje!

V službi ne napredujem

Že pet let si na istem delovnem mestu, tvoje delo postaja rutinsko, o napredovanju pa ne duha ne sluha, zato je razumljivo, da je tvoja motivacija dosegla najnižjo točko.

Možnosti za novo službo niso obetajoče, zato ti ostane le upanje na povišico. A kaj ko v svoj delovni čas ne šteješ vseh ur, ki jih vsakodnevno previsiš na spletu in se izmikaš delu.

Zaradi tega vedno oddajaš svoje projekte v zadnjem trenutku, pa še te z napakami, ki jih moraš pozneje popravljati. Kar pa je najhuje – eno uro pred iztekom delovnega časa že pogleduješ na uro, roka pa je že v pripravljenosti, da bo pograbila torbico za odhod ‘na prostost’.

 • Zdi se ti, da ti nekdo od sodelavcev meče polena pod noge, pa nisi prepričana, kdo.
 • Včasih se zaveš, da strmiš v prazno in tuhtaš o svoji težavah, drugi pa ti govorijo, da si sanjač.
 • Zdi se ti, da sta s fantom obtičala na točki, iz katere se ne znata premakniti naprej in poglobiti vajinega razmerja.

Kaj lahko storim, da se bo to spremenilo?

Najprej opusti misli, da te v službi nihče ne mara. Dejstvo, da nisi napredovala je lahko posledica več dejavnikov: ni nujno, da je krivo vodstvo ali pa tvoj službeni kolega, ki mu je uspelo napredovati, ampak mogoče to, da si s svojim (priznaj, malce lenobnim) delom tega nisi zaslužila. Na vseh področjih življenja se je treba nenehno truditi za to, da bo nekaj boljše, lepše ali globlje.

Analiziraj vsakdanjik in se vprašaj, ali si v zadnjih letih pokazala zagnanost za delo, ali si sploh kdaj zares garala, pokazala zanimanje za nove izzive in težje projekte. Če je tvoj odgovor ne, potem se potrudi in izboljšaj delovne navade.

Preden se podaš v pogajalski boj za boljšo plačo ali zahtevaš napredovanje, si pripravi načrt, s katerim boš z lahkoto prepričala nadrejene, da si sposobna opravljati funkcije z višje stopničke. Če spoznaš, da v službi nikoli ne boš mogla napredovati, te ne bo nihče obsojal, če si boš poiskala novo delo. Morda pa je prišel čas, da greš novim izzivom naproti, ki te bodo oblikovali v odgovorno in zagnano delavko.

Padam samo na nezanesljive tipe!

V vajinem razmerju je bilo vse popolno – ti si bila nora nanj, on nate, vse imetje sta si delila kot stari zakonci, imela sta enake želje, okus … In potem te je nekega dne nenadoma zapustil zaradi druge, s katero se je videval že dobrega pol leta.

Da si prebolela šok, si potrebovala čas, a po tem ljubezenskem udarcu še vedno ne moreš nikomur zaupati. Z vsakim dnem, ki ga preživiš kot sams­ka ženska, se tvoje nezadovoljstvo le še povečuje, postajaš pa še bolj nezaupljiva, saj v srečne ljubezenske zgodbe prepros­to ne verjameš več.

 • Kadar te moški po prvem zmenku ne pokliče v naslednjih 24 urah, pomisliš, da imaš opravka še z enim bedakom.
 • Na prvem zmenku ignoriraš vse njegove poglede, da bi podžgala zanimanje zase.
 • Nikamor se ne odpraviš brez svoje najboljše prijateljice, ker se lahko zatečeš v varno zavetje samo k njej, če pride do težav.

Si zares želim spoznati novega fanta?

Biti samska ni bolezen. Nikar se ne oziraj na mamine besede, ki si želi, da bi imela ob sebi ‘fejst fanta’, kajti tudi s statusom samske osebe si lahko srečna. Pomembno je, da najprej vzpostaviš prijazen odnos do sebe, nato pa še do okolja, ki te obdaja.

Bodi nasmejana in vedno prikupna. Flirtaj! Če se ti približa prijeten tip in te vpraša, koliko je ura, odgovori kulturno in naravno – verjetno si mu všeč, pa je pristopil, morda celo z izgovorom, da te povabi na zmenek.

Prijateljem namig­ni, da lahko na zabavo pripeljejo svoje znance, nato pa naj te nikar ne bo strah sprejeti vabila na večerjo s prijateljevim znancem – če vaju bo skušal sparčkati, je prepričan, da imata nekaj skupnih točk, ki bi vaju utegnile zbližati.

Prijatelji te poznajo in vedo, kaj je dobro zate! Predvsem pa se zavedaj, da ljubezen najraje doleti tistega, ki najmanj pričakuje, in seveda takrat, ko se mu niti sanja ne, da se lahko dotakne srca.

Samo jaz vlagam v najino zvezo

Vedno si ti tista, ki ga pokličeš. Včasih ga moraš dobesedno zaslišati, da izveš, kaj se dogaja v njegovem življenju. Vedno samo ti daješ pred­loge za preživljanje skupnega časa, on pa se na tvoje želje ne odziva ravno eksplozivno.

Ko ga povabiš k sebi, vedno čisto sama poskrbiš, da je stanovanje pospravljeno, perilo oprano in večerja skuhana.

Ko ga obiščeš pri njem doma, ti postreže s pico, pri naročilu pa še pozabi omeniti, da ne maraš gobic. Ko si zaželiš globljega pogovora o vajinem razmerju, te prekine in hitro potolaži, da si samo domišljaš, da v vajinem razmerju nekaj glasno škripa …

 • Šteješ, kolikokrat si ta teden pomila posodo ti in kolikokrat on, nato pa mu še očitaš, da nikoli ne pospravi za seboj.
 • Ti si tista, ki ve, kaj mu je všeč, kaj ga razveseli, kaj mu ugaja … on pa o tebi ne ve nič od naštetega.
 • Večerjo, ki si jo z ljubeznijo priprav­ljala dve uri, zmeče vase v petih minutah in pribije, da je bil krompir slan.

Zakaj vse to prenašam?

Če se tvoj odgovor glasi Zato, da me bo imel rad, delaš največjo napako v življenju. Moški imajo ob sebi raje samostojne ženske, ki znajo uživati življenje, ne da bi se obešale po njih, za poslastico pa so še vrhunske gospodinje.

Si se morda vprašala, da se tudi on trudi po svojih močeh, a si ti tako zatopljena v željo, da bi mu ustregla, da sploh ne opaziš njegove pozornosti. Če se odreče košarkiw s svojimi pajdaši in nedeljsko popoldne preživi s tvojo družino, je zate to samoumevno? Če se ti zdi normalno, da ga pokličeš vsaki dve uri, da bi izvedela, kaj počne v trenutku, ko ti misliš nanj, ti svetujemo, da se umiriš, kajti tvojo ‘pozornost’ si lahko lahko upravičeno razlaga kot nezaupanje, ljubosumje ali obsedenost.

Zaradi ustrežljivosti te ne bo imel raje, ampak mu boš šla le še bolj na živce. Daj mu čas, da se izkaže kot pozoren partner. Če si ni zapomnil tvoje najljubše barve, pa kaj … Verjemi, da točno ve, kakšne barve so tvoje oči, ko se ljubeče zazre vanje.

V razmislek naj ti bo vprašanje: Koliko potrpežljivosti premore tvoj značaj? Odgovor poznaš samo ti! A vedi, da samostojen moški, ki je zaljubljen, ne bo nikoli posvečal prostega časa samo tebi. Tega niti nimaš pravice zahtevati, ker potrebuje stik z drugimi ljudmi, tudi ženskami!

Ljubi ga takšnega, kot je, in ga ne skušaj spreminjati. In tudi če ga ljubiš, se mu ne prilagajaj v vseh željah. Koristen za vajin odnos bo pogovor, v katerem bo spoznal tvoje želje in potrebe, pa tudi strahove.Če kljub trudu ne najdeta skupnega jezika, pa vama ne preostane drugega, kot da se razideta in si poiščeta nov izvir ljubezni.

Metka Pravst

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri