Od Valentina do Matija, ki že led razbija

Sveti Valentin (14. februar) je najboljši svetnik za zaljubljence, za vse, ki se imajo radi.

29. 1. 2011

Za njim se februarja zvrsti še kar nekaj svetnikov, po katerih v Sloveniji goduje na tisoče Julij, Alešev, Leonov, Petrov in Matij.

Veš, kdaj imaš svoj god?

Včasih ni bilo v navadi, da bi ljudje praznovali rojstne dneve, praznovali so le godove, in še to bolj skromno. Otrokom je mati navadno za god skuhala njihovo najljubšo jed. Za darilo so dobili nekaj jabolk, pomarančo in rožiče. Odraslim je soseska pod oknom priredila larmo ali ofreht − glasen ropot z lonci, kuhalnicami, pokrovkami in kravjimi zvonci. Pripeljali so še vaškega harmonikarja. Bila je navada, da je godovnik povabil v hišo voščilce in jih pogostil z vinom in s kruhom.

Na podeželju so godove praznovali tako, da so jedli sezonske domače jedi. Imenitnejša so bila godovanja v mestih, danes pa je teh razlik vedno manj.

Meščani so pripravili za god svečano kosilo ali večerjo z boljšim posodjem in priborom ter z najboljšimi jedmi iz svoje meščanske kuhinje. Napekli so potice, pletene štruce in piškote, tudi torta ni smela manjkati. Postregli so z bogatimi narezki, s pečenimi račkami, z gosmi in s purani ter z ocvrtimi kopuni in na boljše načinec pripravljeno divjačino.

Po starem kmečkem koledarju

... prinese sv. Valentin ključe do korenin, včasih so mu rekli, da je prvi pomladin.

Legende in bogato ljudsko izročilo so pripomogli, da je valentinovo postalo veliki dan zaljubljencev, predvsem po drugi svetovni vojni v Franciji, Belgiji, Angliji in Ameriki ter v zadnjih desetletjih tudi pri nas.

Podariti za valentinovo šopek ali vsaj rdečo vrtnico je postala moda tudi že pri Slovencih, predvsem v mestih.

Dobre cvetličarne priporočajo:

  • rumene tulipane za žalostne,
  • pomladno cvetje za prekipevajoče ljubimce,
  • hijacinte in snežne kepe za razžaljene,
  • orhideje za razvajene,
  • kdor pa bo podaril rdeče vrtnice, si zasluži strasten poljub.

Rožice in sladkarije ti podarja tvoj Valentin! Tako v zadnjih letih tudi pri nas, predvsem tisti boječi ljubimci, sporočajo svoje skrite srčne želje.

Voščilnice so postale za valentinovo priljubljene v 18. stoletju, ko se je uveljavil poštni sistem. Navada, da so jih pošiljali podpisane samo z besedama 'tvoj Valentin' ali celo nepodpisane, pa se je uveljavila šele v 20. stoletju.

Praznik, kot je valentinovo, zahteva tudi posebno, izbrano, lepo pripravljeno hrano in pravo ozračje za kosilo ali večerjo v dvoje. Kako pripravimo ljubezenske prigrizke, kako presenetimo svoje ljubljene z izbrano hrano, posebnimi sadeži, nevsakdanjo zelenjavo, začimbami in predvsem sladicami, izbranimi afrodiziaki, ki naj bi prebudili v nas in naših partnerjih ali partnericah življenjsko slo in ljubezensko moč? Šampanjec sprosti zavore, koromač, beluši in zelena krepijo moško moč, žafran vzbuja čutila, tartufi, jastog in ostrige erotizirajo valentinovo kuho.

Napisal in slikovno opremil dr. Boris Kuhar