Očistimo Slovenija 2012 se bliža vrhuncu!

Projekt Očistimo Slovenijo se bliža vrhuncu, v zadnjem tednu pa bo dogajanje še posebej živahno.

21. 3. 2012

Vabljena si, da se nam pridružiš!

Napovednik Očistimo Slovenijo 2012:

 • znana so že vsa zbirna mesta za prostovoljce. Takrat bodo vsi prostovoljci, ki so se na akcijo prijavili, dobili obvestilo o svojem zbirnem mestu skupaj z navodili in kontakti na podani elektronski naslov. Zbirna mesta bodo dostopna na geopedia.si. Zbirna mesta bodo napisana tudi na plakatih po oglasnih površinah v vseh sodeujočih občinah.
 • v torek, 20. marca, je v Slovenijo prišla delegacija 17 prostovoljcev iz 8 držav udeleženk projekta World Cleanup iz Nizozemske, Hrvaške, BiH, Francije, Finske, Latvije, Kosova in Avstrije, ki so tudi del globalne akcije. V sredo bodo na Ekokaravani, v četrtek se bodo udeležili novinarske konference, peljali jih bodo na ogled Ljubljane, v petek gredo na Bled, vmes pa se bodo ustavili na Dinosu, da si ogledajo predelovalni obrat. Sprejel jih bo predsednik RS Danilo Türk, in sicer 23. marca ob 11. uri.
 • v sredo, 21. marca, bo v Galeriji in na dvorišču Gospodarskega razstavišča od 13. do 18. ure potekal zadnji postanek Ekokaravane. Tokrat je Ekokaravana ustvarjalsko okrepljena z ekipami Pici Bici, MakeDo in Zavoda Voluntariat. Program je posebej zanimiv za otroke in mladino.
 • v sredo, 21. marca, bo v Preddverju dvorane A na Gospodarskem razstavišču od 18. do 20. ure potekala zaključna prireditev Ekokomikov, na kateri bosta podeljeni glavni nagradi za najboljši prispeli video in ugibanje ogljičnega odtisa. Voditelj prireditve bo Vid Valič, pričakujemo pa tudi nastope znanih komikov: Tine Gorenjak, Lucije Ćirović, Ane Marije Mitić, Tina Vodopivca, predstavnikov ŠILA - šolske improlige, Dušana Tomič, Mladena Pahovića in Jerneja Celca. Za glasbeno popestritev bodo poskrbeli 6 Pack Čukur, Slon in Sadež in Beatbox – AIR.
 • v sredo, 21. marca od 10.30 do 11.30, bo v Kopru zadnja smetarska zaseda nagradne igre Ne smetim dobim, ki jo izvajamo v sodelovanju z Valom 202 (RTV SLovenija) in Janezom Hočevarjem - Rifletom. Na enem izmed tamkajšnjih ekoloških otokov bomo zopet nagradili naključnega ločevalca odpadkov z zložljivim kolesom Bigfish in znova dokazali, da je ločevanje ne samo nujno potrebno, ampak tudi zabavno. Javljali se bomo v živo na Valu 202.
 • v četrtek, 22. marca bo od 10. do 12. ure, na Ljubljanskem obrtno-podjetniški sejmu na Gospodarskem razstavišču (velika sejna dvorana, preddverje dvorane A, pritličje) z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije organiziramo seminar z diskusijo, ki nosi naslov »Odpadek je zaslužek in ne breme«.
 • v četrtek, 22. marca ob 10. uri, bo na Gospodarskem razstavišču v Galeriji potekala novinarska konferenca projekta Očistimo Slovenijo 2012, na kateri bomo podali glavne logistične informacije in navodila prostovoljcem pred akcijo, napovedali potek akcije. Pričakujemo, da se nam bosta kot govorca pridružila tudi Alojz Sladič kot predstavnik Policije in predstavnik generalnega pokrovitelja Zavarovalnice Tilia. Na konferenci bodo prisotni tudi predstavniki partnerskih organizacij in predstavniki tuje delegacije.
 • v petek, 23. marca, je dan, ko bo projekt Očistimo Slovenije izvajala večina prijavljenih šol in vrtcev v Sloveniji. Izvajale ga bodo kot klasično čistilno akcijo ali pa bodo na ta dan za otroke, učence in dijake organizirale ozaveščevalne delavnice na temo odpadkov
 • v petek, 23. marca, je napovedan obisk tuje delagacije prostovoljcev projekta World Cleanup 2012 pri Danilu Türku.
 • v petek, 23. marca in v soboto, 24. marca, potekata dva fotografska natečaja, na katera skupaj z National Geographic vabimo mlajše in malo starejše prostovoljce, da ujamejo najboljše utrinke z akcije Očistimo Slovenijo 2012.
 • v soboto, 24. marca od 9. ure naprej, v 207 slovenskih občinah poteka akcija Očistimo Slovenijo 2012. Vodstvo projekta bo imelo štab v press centru, ki bo na Gospodarskem razstavišču v dvorani Urška
 • v soboto, 24. marca ob 17. uri, bo na Gospodarskem razstavišču v dvorani Urška, potekala novinarska konferenca, kjer bomo razglasili prve uradne rezultate z dneva akcije Očistimo Slovenijo 2012.