Očarljiva Anglija

Anglija je zadnja leta (prav zaradi gospodarske recesije) izredno privlačna za turiste. Če poceni počitnice, polne zgodovine in pregovorne angleške očarljivosti, mikajo tudi tebe, čim prej izkoristi priložnost.

25. 7. 2011

Vrednost funta je padla – cene hotelskih sob v Londonu in okolici, ki so bile nekoč pregrešno drage, so trenutno primerne za vsak žep. Cena kave in drugih napitkov se je prepolovila, v restavracijah pa ponujajo že menije za 12 funtov.

In ker lahko z ljubljanskega letališča v London poletiš z nizkocenovnim prevoznikom Easy Jet, je tvoje potovanje še toliko cenejše. Da bi te še dodatno prepričali, ti ponujamo nekaj privlačnih turističnih namigov, ki bi jih poleg Londona skoraj morala videti.

1. Romantični Windsor

Mestece, 40 km oddaljeno od Londona, odlikuje pregovorna angleška podeželska očarljivost in ena največjih kraljevih znamenitosti, windsorski grad, ki velja za največji naseljeni grad na svetu. Windsor je namreč eden od domov angleške kraljice Elizabete II., ki priznava, da je to njena najljubša rezidenca.

Malo zgodovine: Zametke gradu je leta 1066 postavil Viljem Osvajalec, pozneje pa je z menjavo monarhov grad postopno dobival svojo podobo. Henrik VIII. je dokončal Kapelo sv. Jurija, ki velja za enega največjih biserov arhitekture poznega srednjega veka. V 17. stoletju je Karel II. s svojim arhitekti grajsko podobo razvil do vrhunca.

Kaj ponuja: Po zaslugi Karla II. so v gradu razkošne sobane, imenovane State Apartments, ki jih poleg pohištva neprecenljive vrednosti krasijo tudi mojstrovine slikarjev, kot so Rubens, Canaletto, Rembrandt in Leonardo da Vinci. Odpravi se tudi v več kot deset kilometrov raztezajoči grajski park s prečudovitim pogledom na južno krilo gradu.

Poceni do tja: Spet se zanesi na avtobuse National Express in vozovnico kupi prek njihove spletne strani (opcija Windsor).

2. Pravljični Leeds Castle

Grad Leeds Castle, ki je v angleški pokrajini Kent nedaleč od Londona, je zgrajen na dveh rečnih otokih in velja za najlepši grad v Angliji.

Malo zgodovine: Njegovi začetki segajo v leto 1119, ko ga je dal zgraditi fevdalni plemič, v 13. stoletju pa je postal kraljeva palača, v kateri sta živela kralj Edvard I. in Eleonora Kastiljska. V 16. stoletju je v njem veliko časa preživel Henrik VIII., preden je bila okronana za kraljico Anglije, pa je tam nekaj časa živela tudi Elizabeta I. Njegova zadnja lastnica je bila ameriška aristokratin ja
Lady Baillie, ki je grad kupila leta 1926 in ga prenovila, tako da je lahko v razkošnih sobanah gostila tedanjo evropsko in ameriško smetano.

Kaj ponuja: Poleg razkošne notranjosti je grad znan po pravljični sprehajalni okolici. Prostrane grajske trate s srednjeveškim pridihom so polne razkošnih vrtov in udomačenih eksotičnih ptic, ki so prava paša za oči. Odpraviš se lahko tudi v čisto pravi labirint, ki je za grajskimi vrtovi.

Poceni do tja: Vožnja z vlakom je v Angliji do trikrat dražja kot z avtobusom, zato raje potuj z avtobusi. Vozovnico iz Londona do Leeds Castla kupi in si jo natisni doma na računalniku prek spletne strani nationalexpress.co.uk. Izberi možnost nakupa vozovnice skupaj z vstopnico za ogled gradu (opcija admission included).

3. Srednjeveški Canterbury

Od Londona do očarljivega zgodovinskega mesteca na jugovzhodu Anglije te ločita dve uri vožnje, mesto pa je znano predvsem po mogočni srednjeveški katedrali, ki je sedež anglikanske cerkve. Canterburyjski škof je posledično poglavar angleških vernikov, Canterbury pa
zibelka anglikanske vere.

Malo zgodovine: Potem ko se je leta 1170 v katedrali zgodil slavni umor canterburyjskega nadškofa Thomasa Becketta, je ta kraj postal eno od osrednjih romarskih središč. In ko je v 14. stoletju Geoffrey Chaucer napisal Canterburyjske zgodbe ter v njih na humoren in žgečkljiv način opisal prigode skupine romarjev, je s tem poskrbel za še dodatno slavo tega mesta.

Kaj ponuja: Canterbury je mesto prestižnih univerz, zato se vanj steka ogromno število študentov z vsega sveta. Zaradi svoje geografske lokacije je znan tudi kot turistično in nakupovalno središče. Sprehod po tlakovanih ulicah, polnih zgodovine ter ljubkih trgovin in restavracij, je za turiste pravi balzam za dušo.

Poceni do tja: Če se v Anglijo odpravljaš z avtom, potem se mu ne moreš izogniti, saj je le pol ure stran od dovrskega pristanišča, ki je najkrajša povezava s Francijo oziroma celinsko Evropo. Če pa se tja odpravljaš iz Londona, ti spet priporočamo nakup avtobusne vozovnice prek spleta.

4. Mistični Stonehenge

Ena najbolj slavnih mističnih svetovnih znamenitosti leži le dobri dve uri iz Londona.

Malo zgodovine: Stonehenge je nastal v obdobju, ko tamkajšnja ljudstva niso poznala pisanega jezika, zato so njegov izvor, funkcija in pomen popolna neznanka. Že stoletja poskušajo znanstveniki odgovoriti na vprašanje, kako so se tone težki kamni, postavljeni v popolnih koncentričnih krogih, sploh znašli tam.

Kaj ponuja: Današnja podoba Stonehengea je le vzorec tistega, kar je kot veličastna megalitska skulptura nekoč bila. Človeška roka je skozi stoletja uničevala kamne, ki jih je uporabljala za praktične namene, veliko škode pa so naredili tudi arheologi in navadni obiskovalci. Danes si obiskovalci lahko kamne ogledujejo le z nekajmetrske razdalje.

Poceni do tja: Ker neposredne avtobusne povezave ni, se tja odpravi z eno izmed agencij, ki organizira turistične izlete. Poldnevni izlet pri Anderson Tours stane 35 funtov, če pa bi si kamne želela pogledati tudi od blizu, te bo takšen privilegij stal 75 funtov.

V Anglijo z avtom

Če se boš v Anglijo odpravila z avtom, upoštevaj nekaj napotkov.

  • Pri AMZS lahko naročiš podroben načrt potovanja skupaj s cenami bencina, cestninami in prometnimi pravili. Za člane AMZS je usluga zastonj, sicer pa potovalne načrte lahko najdeš tudi na tujih spletnih straneh, kot npr. klikni tukaj.
  • Če ne boš vozila svojega avtomobila, moraš pri AMZS pridobiti mednarodno dovoljenje, ki ti omogoča vožnjo tujega avtomobila. Člani AMZS dobijo pri tem poseben popust.
  • Vožnja traja približno 16 do 19 ur, odvisno od prometa, od tebe in sopotnikov pa je odvisno, ali si boste privoščili prenočitev – najverjetneje v Nemčiji ali Belgiji.
  • Ne pozabi, da Angleži vozijo po levi, poleg tega pa se boš morala navaditi tudi na krožna križišča, s katerimi se boš srečala ob skoraj vsakem zavoju. Angleški prometni sistem namreč ne pozna tradicionalnih križišč s semaforji.

Kaj pa hotel?

Spletna stran, prek katere lahko rezerviraš sobo, je www.venere.com. Na njej boš našla ponudbe hotelov tako v Londonu kot drugje v Angliji.

Marta Pirnar Tittle

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri