Obrzdaj svoj zaščitniški nagon

Zate je to nekaj najbolj naravnega: ko se tvoj dragi slabo počuti, bi naredila vse, da bi mu bilo vsaj malo lažje. Na prvi pogled vse lepo in prav, a raziskave kažejo, da fante tvoja pretirana skrb prizadene bolj kot tisto, zaradi česar niso ravno v življenjski formi.

Ne obnašaj se kot njegova mama, ker ne potrebuje dveh! (foto: Chris Clinton) Chris Clinton
20. 9. 2010

Dejstvo: danes ni najboljše volje in tudi včeraj ni bil dosti bolj nasmejan. Ima finančne težave, sprl se je s starši, ukradli so mu avto in podobno. Seveda si mu ponudila pomoč, zasula si ga z nekaj dobronamerni nasveti, trepljaš ga po hrbtu in mu še večkrat kot običajno poveš, da ga ljubiš. Prepričana si, da mu bo tvoja nesebična podpora pomagala iz najhujšega, potem pa se zgodi nepričakovan obrat: nate strese vso svojo jezo in ti zabrusi, da se brigaj zase.

Če bi bila bolj modra in dovolj močna, bi ga v takšnih trenutkih pustila čisto pri miru, ti pa se odločiš, da boš še naprej drezala vanj … dokler se ne zgodi, da se ti ne oglasi več na telefon. Zdaj si užaljena in kuješ maščevanja vseh vrst. Ne gre ti v račun, da se tako obnaša, ko je medsebojna podpora vendar temelj vsakega ljubezenskega odnosa. Pa je to, kar mu daješ, zares podpora ali le vmešavanje v njegovo življenje in podcenjevanje njegovih sposobnosti?

Slaba novica

Če si pretirano skrbna in mu nadvse rada pomagaš, zdaj zate prihaja slaba novica. Vmešavanje v partnerja lahko precej pokvari razmerje, poruši ravnotežje med moškim in žensko ter nima nobene zveze z odraslim obnašanjem in niti ne z zrelo ljubeznijo. Tvoj fant ni tvoj otrok in ti nisi njegova mama, tvoj zaščitniški nagon pa mu gre dosti bolj na živce od celulita na tvojih stegnih – no, tega pravzaprav niti opazi ne. Še več, premalo podpore bo na razmerje vplivalo bolj blagodejno od preveč skrbi.

Paradoks? Ne. Tvoja pretirana podpora ga namreč dela šibkega in mu daje občutek, da je nesposoben. Zaveda se, da nisi ti tista, ki bi morala pomagati njemu, ampak ravno obratno. Normalen moški si seveda ne želi, da bi se ženska zanj kakorkoli žrtvovala, mu pomagala finančno ali na kakšen drug način. Primer: njegovo podjetje je v težavah in bo zato moralo odpustiti tajnico. Ti imaš svojo kariero, a mu vseeno ponudiš pomoč. če te ima zares rad in te spoštuje, ne bo nikoli sprejel, da se zaradi njega odrekaš svoji identiteti in svojim sanjam.

Vate se je zaljubil zato, ker veš, kaj bi rada v življenju, in ne zato, ker bi se zaradi njega bila pripravljena odreči svojim ciljem. Poznam prijateljico, ki jo je fant zaradi njenega pretiranega sočustvovanja zapustil. Poznam pa tudi drugo, ki je fantu pustila, da se dotakne dna, in mu je s svojim zgledom dala moč, da se je hitro pobral. Prva je samska, druga poročena.

Boljši načini

Zdaj že veš, da ga preveč ljubezni lahko spravi na rob pameti, zato previdno. Zavedaj se, da si nista tako podobna, kot si morda predstavljaš, in da tisto, kar bi si ti želela, da bi on storil zate, ni niti približno tisto, kar potrebuje on.

Moški radi sami urejajo stvari, medtem ko se ženske, ko jim ne gre najbolje, povežejo in staknejo glave. Tako so pač vzgojeni in tak zapis nosijo v genih od pradavnine dalje. V sebi čutijo, da so oni tisti, ki bi nas morali zaščititi in poskrbeti za nas. Tudi nas je narava opremila z zaščitniškim nagonom, ki bi ga morale usmeriti v otroke, in ne vanj. Tu smo zadeve malo pomešale. Malo zato, ker so se moški razvadili in so nam prepustili večino dela in dolžnosti, malo pa zato, ker smo se me napihnile in kar naenkrat mislimo, da moramo biti za vse same.

A moški v osnovi noče biti z žensko, ki o njem nima najboljšega mnenja. Kadar se vmešavaš v njegovo reševanje težav, v resnici misliš, da jih ni sposoben rešiti sam, to pa je zanj zelo slabo sporočilo. Ne, on bi bil rad z žensko, ki ga spoštuje in mu zaupa.

Prava mera

In kako boš ugotovila, kaj je prava mera? Pusti mu toliko časa in prostora, da ti bo sam pokazal, koliko stvari je pripravljen deliti s tabo. Morda bo to veliko manj, kot bi si želela, a če ga ljubiš, ga boš sprejela takšnega, kot je. Ko bo prostovoljno podelil s tabo svoje skrbi, se vzdrži dajanja nasvetov.

Dovolj bo, da ga pozorno poslušaš, povprašaš po občutkih in mu zagotoviš, da verjameš, da se je več kot sposoben izkopati iz težav. Recimo, da je pričakoval napredovanje v službi, pa so ga tudi tokrat spregledali. Tvoja tolažba in izraz obžalovanja na obrazu ga bosta kvečjemu spravila v paniko. Vedel bo, da te je močno razočaral, pritisk, da se ne bi to ponovilo še enkrat, pa bo postal nevzdržen.

Bolj kot tolažba mu bo pomagalo, če iz muhe ne boš delala slona – navsezadnje to, da te spregledajo pri napredovanju, ni ravno življenjskega pomena, sploh pa nikoli ne vemo, zakaj je nekaj dobro za nas … oziroma tega ne moremo vedeti v trenutku, ko se zgodi.

Reci mu, da si prepričana, da ga nekje čaka nekaj zanj bolj primernega, in tu končaj pogovor, dokler te sam ne prosi za več. Takrat ga spomni na nekaj situacij, v katerih se je v preteklosti dobro znašel. To mu bo povečalo samozavest, kar je pravzaprav edini način podpore, ki jo potrebuje od svoje ženske. Pa še nekaj je: kadar se zelo sekiraš zaradi njega, ima on nenadoma namesto ene težave dve, tvoja skrb pa še poveča njegov nemir.

Tako škodiš tudi sama sebi

Ko se preveč čustveno vmešaš v njegovo slabo voljo, ki ni nič drugega kot negativna energija, jo nevede in nehote posrkaš vase. Potem se pa čudiš, kako si kar naenkrat živčna, zakaj te zvija v trebuhu in nimaš prave energije za delo. Trikrat vdihni, preden mu boš v takšnih trenutkih hotela priti preblizu. Dosti bolje za oba bo, če se za nekaj časa malo oddaljiš.

Če živita skupaj, napete trenutke izkoristi za tek po parku ali kavo s prijateljico – veliko možnosti je, da se bo v tem času že pomiril, če si se mu odločila viseti za vratom, pa najbrž ne bosta rešila ničesar, nasprotno.

Kadar nudiš več podpore, kot je lahko pričakuješ, tvegaš še užaljenost. Tako bo na seznamu stvari, ki ga odganjajo od tebe, še ena. So tudi trenutki, ko nekdo daje več od drugega, a konec koncev mora obveljati neko ravnovesje.

Nevidna podpora

Obstaja pa način podpore, s katerim ne boš nikoli zgrešila. Imenuje se nevidna podpora, to pa zato, ker je tisti, ki jo potrebuje, sploh ne opazi, čuti pa vse njene pozitivne posledice. V praksi to pomeni, da jeznoriteža poskušaš čim bolj sprostiti: ne drezaš vanj, a mu skuhaš njegovo najljubšo jed, ne moraliziraš, ampak mu zmasiraš hrbet, nisi pokroviteljska, ampak mehka in nagajiva. Tako nanj preneseš mir in pozitivno energijo.

Ali še preprosteje: v napetih trenutkih postaneš še bolj ženstvena, da bi se on lahko počutil bolj možato, to pa mu daje moč. Kadar prevzameš njegovo vlogo, torej vlogo lovca in zaščitnika, ga preženeš stran od sebe. Bolj ko si vztrajna, bolj se bo zapiral vase. Zato včasih, ko ti ne pusti do sebe, popusti in se ukvarjaj sama s sabo.

Mirno počakaj, da bo v sebi spet začutil moč. Nič ni narobe, če se za nekaj časa celo zares umakneš, ne kličeš in mu ne pišeš. In videla boš, kako bo tvoj telefon ponorel, takoj ko se bo Romeo spet pobral. Sprejmi, da so v vsakem razmerju vzponi in padci, in ne iz enega ne iz drugega ne delaj drame. Ostani kul, pa bo vse v redu …

Manca Kraševec