Objavljamo in nagrajujemo recenzije filma Project X

Deset uporabnikov spletnega Cosma in portala Playboy smo z dvojnimi vstopnicami poslali na premiero filma Projekt X (Project X), ki ga je v slovenske kinematografe pripeljal Blitz Film, in jih po ogledu filma naprosili , da nam pošljejo recenzije videnega.

9. 5. 2012

Pa rezultat našega filmskega izziva Project X?

Prejeli smo sedem recenzij, ki jih v nadaljevanju objavljamo in (najboljši dve recenziji) tudi nagrajujemo:

Iztok Majhenič - dobi nagrado spletnega Cosma, ki podarja promocijsko kapico in ženski top filma Projekt X (ki ga bo bolj kot Iztok verjetno vesela njegova punca)!

Mitja Haller - dobi nagrado Playboya, ki podarja promocijski fotoaparat za enkratno uporabo in promocijsko majico filma Project-X!

Project X - ta trenutek že v kinu!

Preberi si koliko zvezdic so filmu Projekt X (Project X) namenili Cosmo in Playboy uporabniki ...

Iztok Majhenič je o filmu zapisal:

Film Project X nam predstavi zgodbo treh najstnikov, ki želijo le eno, »fejst žurko« z »fejst bejbami« in »fejst folkom« z »fejst alkohola«. Seveda je logično, da zadeve uidejo izpod nadzora, pa se naj človek še toliko trudi in planira. S filmskega stališča se gre v bistvu za dokaj enostavno, navadno, skoraj življenjsko zgodbo. Saj je obče znano, da se takšne stvari zgodijo, in dogajajo. Tudi končni zaplet, ko vse uide izpod nadzora, je enostavno razumljiv, pa četudi glavni igralci na to niso mogli veliko vplivati.

S tehničnega stališča je film dober izdelek, saj se ne gre za enostaven posnetek neke zabave, ampak tehnično dodelano in izpeljano stvar, kjer imaš občasno celo občutek, da zadevo spremljaš celo v živo, ali pa si vsaj to zaželiš. Še posebno, ker eden izmed igralcev stalno snema in spremlja s kamero prijatelje, ter ostalo dogajanje.

Zvok in glasba sta kvalitetna, glasba seveda prilagojena mladim.

Pod črto, film, ki bo mladim všeč, ker se bodo v njem prepoznali, in predstavlja uporniško in moderno »generacijo X«. Film, ki bo starejšim všeč, saj jih zanima, kaj se dogaja, ko otrok nimajo pod nadzorom, in jih pustijo same doma.

Film, ki kljub svoji preprostosti da nauk; z eno nočjo si lahko uničiš življenje. Kot pravi glavni igralec – Vsaj za eno noč sem hotel biti kul. Da me bejbe opazijo. Pa je vse ušlo izpod nadzora.

In zadnje opozorilo – ne delajte tega doma, če vam je dom in življenje milo.

Skratka, če si želite preživeti prijetno, sproščeno, stresa osvobojenih uro in pol, potem jih seveda lahko doživite z ogledom filma. In zagotovo se boste spomnili svoje najbolj nore zabave, pa četudi je le en procent tistega, kar boste videli v filmu. Mladost je pač norost, in temu se tudi film ne izogne. In ne pozabimo, le enkrat smo mladi.

Lonja Tavčar o filmu Project X:

Moram priznati, da sprva nisem bila prepričana, da me film lahko navduši. Jaz nisem ravno človek za divje zabave, ampak po sprva klasičnem uvodu, sem se navdušila za film. Zanimivo je bilo, da je bil celoten film prikazan kot posnetek mladega snemalca, ki je bil tudi vključen v dogajanje. Zgodba je bila tipično ameriška, ampak vseeno zabavna. Res je spominjalo na najstniško različico filma Prekrokana noč. Proti koncu "zabave" so z norostmi že pretiravili, bilo je kot, da se je zgodila čisto vsaka stvar, ki se lahko. Na koncu pa me je zmotil odziv staršev (čeprav to za samo zgodbo ni pomembno). Zdeli so se mi veliko preveč mirni.v Ampak to je tudi bistvo filma. V eni noči, ko lahko odklopiš, se lahko zgodi karkoli. Posledice pa bodo dobre na eni strani in slabe na drugi strani.

Recenzija filma, ki nam jo je poslala Teja Rot:

Trojica povprečnih anonimnežev iz Pasadene je skovala pot do slave. Sedemnajstletni Thomas (Thomas Mann), Costa (Oliver Cooper) in JB (Jonathan Daniel Brown) si za uresničitev sanj klišejsko izberejo rojstnodnevno zabavo, marketinške aktivnosti pa uspešno izpeljejo prek socialnega omrežja.

Mlademu Londončanu Nimi Nourizadehu v režiserskem prvencu Projekt X uspe dokumentirati triumf uporništva brez razloga, zrastlega v preizobilju. Bojišče za priljubljenost in ugled za vsako ceno vodi preizkušen koktejl hrupa, seksa, alkohola in drog, ki zlahka prestopi živo mejo Thomasovih staršev.

Razuzdanih razsežnosti pa ne obvladata niti zagreta dvanajstletna varnostnika. Legendarni pohod do nebes pelje skozi pekel, huronsko pot pa ujame tudi kamera. Epski eksperiment razvajenih mladcev ne upošteva poslednic vulkanske noči. In jutro se zbudi z ognjem v strehi. Dobesedno.

O filmu zapisala Tanja Kornet:

Film prikaže zabaven začetek, kako si ne ravno priljubljeni najstniki zamislijo, da postanejo bolj zaželeni med svojimi vrstniki, no če so pa to punce je pa starost popolnoma nepomembna. Namreč samo sanjarjenje s katero punco, bi se mečkali ni ravno od koristi, sploh pa v času, ko hormone nekontrolirano razganja. No saj jim ni za zameriti, so v času odraščanja, ko je treba storiti nekaj, da si te ljudje zapomnijo. Iz nič slabega sluteče rojstnodnevne zabave se na dvorišču oziroma kar po celi soseski (saj na dvorišču ni bilo dovolj prostora za vse željne zabave) razvije huda zabava, katere niti razbesneli sosed niti policija ne more ustaviti. No pa vendar se kmalu pokaže tudi temna plat, ko se škoda začne kopičiti, raznorazne substance preprečijo razmišljanje o posledicah in tako ne samo da pogori hiša, očetov avto pristane v bazenu, pogori tudi nekaj sosedovih dreves. Zabava postane vroč material tudi za novinarje, ki se kmalu znajdejo na prizorišču in tako si utegnejo neposredne posnetke iz prizorišča ogledati tudi starši slavljenca. Nastane pa tudi nekaj pozivitnega kljub katastrofi: oče je presenečen, da je sin sposoben česa takega (pa čeprav sam tega ni imel v misih) in VSI na šoli in naokoli točno vedo kdo so.

Meta Vašl je bila takole navdušena:

Film je bil super - dejansko ga imaš lahko za nadometilo večera zunaj - in še škode ni nobene, ne v obliki boleče glave, ne v obliki razbite hiše - občutek pa imaš, kot da si doživel super zabavo!!

Ogled bi vsekakor priporočala, še bolje - iz ogleda lahko naredimo zabavo (da nas spomni, zakaj je dobro včasih najeti hišo za žur).

Nadvse profesionalno pa se je izziva recenzije lotil Mitja Haller:

Project: X (USA, 2012)

Žanr: komedija

Zasedba: še ne uveljavljena

Klapa treh Ameriških srednejšolcev se želi povzpeti na vrh popularnosti z rojstnodnevno zabavo. Potrebno je samo nekaj odličnega marketinga, dotik nekaj ključnih interesnih točk najstnikov in veliko napihnjenih obljub.

Potem pa tisto veliko pričakovanje kdo pa bi prišel oz. če sploh bo kdo prišel, na njihovo napihnjeno zabavo. Nek darker v klapi snema celoten film na takšen "BlairWitchProject" način, ki gledalca še bolj prepričuje v pristnost zgodbe in te postavlja nekako v center dogajanja, kot da se film dogaja okoli tebe.

Potem se atomska eksplozija in hormonsko nabita žurka z vso silo treščita, pri glavnemu junaku doma seveda. Vse polno žurerjev in potem dodajte še polno mero letečih

Intimissimi nederčkov, nekaj simboličnih palčkov(?), potem "Genialcev", ki so prišli preizkusiti vse tiste Top Ten Pranks iz Youtub-a in nenazadnje vse zgube iz šole in izmečki celotnega mesta.

Zgodba nas tipično pelje skozi dogajanje, vendar zelo peša pri razkrivanju kakršnih koli simbolik in dogajanja v ozadju.

Pa saj vednar tega pri najstiški komediji ne pričakujemo, važno je, da je dobra žurka in žurka je epska.

★★★★☆☆☆☆☆☆ 4/10

Recezija: Mitja H.