Novoletne žurke po svetu

Na zadnji večer starega in prvi dan novega leta se svet obda v pisane barve veselja in sreče, skrbi so pozabljene in vse bije v pričakovanju novega ter dobrega. V tem vzdušju na različnih koncih sveta oživi množnica prazničnih običajev.

Novoletne žurke po svetu (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 11. 2011

Novo leto je vsaj enkrat v življenju lepo preživeti na tujem, da od bliže spoznaš navade, ki pripadajo drugim kulturam. Če pa ostajaš doma, svet lahko povabiš k sebi ter tako popestriš zabavo s pridihom nenavadnega in eksotičnega dogajanja.

Grozdje sreče

Dvanajst grozdnih jagod, ki jih ob polnoči ob vsakem udarcu na zvon pojejo Španci in prebivalci nekaterih predelov Portugalske, ponazarja želje za srečo v vsakem mesecu novega leta. V Peruju pa dvanajstim jagodam dodajo še trinajsto, da bi vse dobre misli bolj zagotovo držale.

Pika, pika, pikica

Na Filipinih je na novoletni večer vse v znamenju pik, ki ponazarjajo kovance. Seveda si vsi želijo, da bi jih bilo v izobilju, zato so zapoved pikasta oblačila in namizni prti, okroglih oblik pa je celo hrana. To je ena izmed navad, ki jih z lahkoto preseliš tudi na svojo novoletno zabavo. Organizirajo jo v pikastem slogu!

Črepinje prijateljstva in skok v novo leto

Na Danskem ob novem letu razbijajo keramiko – prijateljem ob vhodna vrata zmečejo odslužene krožnike, ki se hrupno razletijo na tisočero koščkov. Kogar zjutraj pričaka velik kup črepinj, je lahko prepričan, da ima res veliko dobrih prijateljev. Poleg tega pa tik pred dvanajsto stopijo na stol, da lahko dobesedno skočijo v novo leto.

Rumeno ali rdeče

V marsikateri državi Latinske Amerike si ljudje na silvestrovo oblečejo posebno spodnje perilo – verjamejo namreč, da rdeča barva pod vrhnjimi oblačili v prihajajočem letu prinaša ljubezen, rumena pa bogastvo. To navado upoštevajo tudi trgovci, ki svojo ponudbo za ta namen še dodatno okrepijo. Katero barvo boš za najdaljšo noč v letu izbrala ti?

Svinjina na krožniku

Ponekod na Hrvaškem verjamejo, da se mora na jedilniku znajti vsaj malo svinjine – svinja je namreč žival, ki rije in rije ter se vedno uspešno izkoplje iz najhujšega blata (to si želimo prav vsi, ali ne?). Ko jo poješ na novoletni dan, prevzameš njen optimizem, da se bodo vse neprjetne situacije, s katerimi te bo preizkušalo novo leto, že nekako rešile. Marsikje po svetu pa vedo, da srečo prinašajo tudi glineni pujski.

Spuščanje krogle

V Združenih državah Amerike praznovanja ob novem letu – podobno kot v Evropi – spremljajo vesele zasebne zabave, v vseh večjih mestih pa potekajo hudi masovni žuri. Med najbolj znanimi in priljubljenimi prizorišči je Times Square v New Yorku, v središču pozornosti pa je že več kot stoletje velikanska bleščeča krogla, ki se spušča med odštevanjem v zadnji minuti starega leta in točno ob polnoči doseže tablo, ki zažari ter oznani začetek novega leta.

Kovinske miniature

Ob novem letu marsikdo rad napoveduje prihodnost. Eden od načinov je tudi z raztaljeno kovino (do tekočega agregat­nega stanja jo segrevajo nad svečo), ki ob stiku z ledeno vodo ustvari različne oblike. Krog na primer pomeni prstan oziroma poroko, čoln pa potovanje. Ta običaj izvajajo pri naših severnih sosedih, v Nemčiji in na Finskem, nekoč pa naj bi živel tudi pri nas.

Ognjene lutke

Po državicah Srednje in Južne Amerike ob polnoči, ko se konča staro leto, meščani in vaščani družno sežigajo lutke iz papirja, slame in lesa v podobi politikov ter drugih oseb, znanih iz medijskega sveta. V ognjeni zabavi vsaka družina sodeluje s svojo lutko, mnogo pa jih v ogenj vrže tudi seznam vseh slabih stvari, ki so se jim pripetile. S tem simbolično uničijo vso slabo energijo, ki je vladala v letu, ki se poslavlja, in pripravijo prostor za novo, boljšo, ki jo prinaša januar.

Prvi obiskovalec

Novo leto se pozna po tistem, ki prvi pride na obisk, so prepričani na Škotskem. Najboljši obet obljublja visok, postaven in temnolas moški, ki prinaša tudi tradicionalna darila, kot so kos premoga, kruh, sol, zimzelena rastlina ali srebrnik. (Na uredništvu pa še dodajamo, da smo na katerikoli dan v letu vesele moškega obiskovalca – čim bolj simpatičnega seveda.)

Kovanec v kruhu

Prvega januarja si v grških družinah privoščijo kruh, ki se imenuje vasilopita in v svoji notranjosti skriva kovanec. Gospodinje ga postrežejo za zajtrk in cel hlebec razdelijo med člane družine. Komur zažvenketa med zobmi, bo vse leto živel v obilju in zadovoljstvu. Recept v nešteto različicah poišči na spletu, upaš pa lahko, da ti zaradi ‘srečnega kovanca’ ne bo treba k zobozdravniku.

V znamenju rdeče

Kitajci vstop v novo leto praznujejo po luninem koledarju na drugi mlaj po zimskem solsticiju, ko je dan najkrajši (po našem koledarju nekje med 22. januarjem in 19. februarjem – če potrebuješ razlog za še eno praznovanje, lahko izkoristiš kar to). Ker verjamejo, da jim rdeča prinaša srečo, so v znamenju te barve njihova oblačila, darila, lampijončki in drugo okrasje. Poleg tega na prvi dan novega leta ne uporabljajo nožev ali škarij in si ne umivajo las, da sreče ne bi odrezali oziroma odplaknili.

Pisana parada

Glasba, ples in barviti kostumi bolj spominjajo na pustno dogajanje, pa vendarle gre za praznovanje, ki ga ob novem letu organizirajo v Južnoafriški Republiki. Da je vse skupaj bolj odštekano, vesel­jačenje podaljšajo kar do 2. januarja. Si predstavljaš novoletno žurko v maskah pri nas? Sliši se noro in zabavno.

Slovenske navade

Čeprav danes večina Slovencev prisega na pokanje petard in nalivanje z alkoholom (kar je, mimogrede, popolnoma ‘out’), imamo kar nekaj zanimivih tradicionalnih novoletnih običajev, ki jih lahko malce prirediš in se ob njih fino zabavaš.

  • Fant, ki je bil radoveden, s katerim dekletom se bo poročil, je zvečer pod blazino skril tri listke z imeni možnih nevest. Na listku, ki ga je izvlekel zjutraj, je pisalo ime bodoče neveste.
    Namig: preveri, ali deluje tudi pri puncah.
  • Hiša je morala biti na prvi dan čista in pospravljena, da bo taka ostala vse leto.
    Namig: preizkusi, ali to še vedno drži ... zveni namreč silno praktično.
  • Ob novem letu so oživeli simboli sreče, zadovoljstva in izobilja: prašiček, štiriperesna deteljica, dimnikar in podkev, ki so jo obrnili navzgor, da sreča ni padla ven.
    Namig: ker še vedno prinašajo srečo, jih podari svojim najbližjim.


Še danes pravijo, da se po prvem dnevu pozna vse leto. Zato bodi srečna in dobre volje, počni pa vse tisto, kar ti je v veselje in te bo razveseljevalo še naslednjih 364 dni!

Vir: Slovenske šege ob božiču in novem letu, Mladinska knjiga 2005.

Besedilo: Manca Kraševec, fotografije: Shutterstock

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri