Zakaj se tako težko držimo novoletnih zaobljub?

Si RES pripravljena na spremembo?

Zakaj se tako težko držimo novoletnih zaobljub? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 1. 2016

Konec starega leta in začetek novega je čas, ko si izrekla, napisala ali kako drugače izrazila svoje zaobljube. Obljubila si si, da boš nekaj naredila, dosegla. Da boš to naredila zato, ker si želiš spremembe – v službi, v partnerstvu, v svojem življenju.

Kaj so tvoje zaobljube za 2016?

Zaobljube so v redu, saj te motivirajo za akcijo, v tebi vzbudijo optimizem in veselje do življenja. Če je tvoja zaobljuba na primer, da boš v tem letu bolj zdravo živela in tako izboljšala svoje zdravje in kakovost življenja, se že v tistem trenutku kar bolje počutiš, saj si nekaj dobrega naredila zase že s tem, ko si si postavila tak cilj. Potem pa sledi akcija.

Velikokrat pa se nam zgodi, da se po zadnji upihnjeni svečki in ko glasba veselega decembra ugasne, tudi naše zaobljube odnese prvi januarski vetrič.

Zakaj? Ker nam je težko.

Sedeti ob toplem, kaminu, zavit v deko in si predstavljati, kako vijugaš po sveže spluženi progi je čisto preprosto, ko pa si moraš nadeti smučke in se zares spustiti po tej progi (če predpostavljamo, da je to celo tvoj prvi dan na smučkah po končani šoli smučanja), je zgodba malo drugačna: paziti moraš na držo, gledati progo in ostale smučarje na progi, ob pravem trenutku prenesti težo iz leve na desno nogo in premakniti kolena vstran, loviti ravnotežje... – nisi le v mislih na smučkah, ampak ZARES smučaš.

Tako je tudi z našimi zaobljubami – ne se ustaviti le pri dobrih namenih, naredi tudi to, kar si si zastavila za 2016.

Če je to zgornji primer z zdravim življenjem, poišči informacije o zdravi prehrani (na internetu, v knjigi, na predavanju ali seminarju), nato pa doma preglej shrambo in hladilnik in se odloči, kaj boš zamenjala z bolj zdravimi živili.

Obuj superge ali pohodniške čevlje, se udobno obleci in pojdi v naravo. Določi si dneve v tednu, ko boš športno aktivna in se potem tega drži.

Na začetku, ko vnašaš spremembo v svoje življenje, je zelo pomembno, da se držiš urnika, saj te hitro lahko zanese, da te premami vabilo prijateljice ali koga drugega in si rečeš »Saj bom pa jutri nadoknadil/a....«.

Jutri pa je potem spet kaj in pojutrišnjem tudi in že si nazaj v starem toku življenja. Bodi vztrajna in potrpežljiva – le tako boš uspela spremeniti, kar želiš spremeniti.

Ko bodo prišli trenutki, ko bi najraje prenehala, saj kaj ti je pa tega treba, vendarle je bilo prej čisto v redu – pač nisi pazila na to, kaj ješ ali pa si prosti čas preživela s prijatelji na kakšni večerji ali doma pred televizorjem, zdaj pa se potiš in vse mišice te bolijo.

Počutiš se celo slabše kot prej....takšne in drugačne misli pridejo, a ne se jim prepustiti.

Raje si reci, da že veš, zakaj vse to delaš (se trudiš in zdravo kuhaš, se potiš in matraš s pretečenimi kilometri), da moraš samo še malo zdržati, pa bo. In tako vedno, ko pridejo ti trenutki »slabosti«.

Da, najtežje se je spremeniti. Lažje je delati to, kar smo že navajeni in to, kar poznamo.

A verjemi, na tak način ne moreš priti do nečesa novega, na tak način ne moreš napredovati, ne moreš rasti. V letu 2016 ti želim obilo vztrajnosti in potrpežljivosti ter veselja ob rezultatih, ki jih boš dosegla.

Napisala: Tinkara Filač, svetovalka za zdrave odnose
www.zdraviodnosi.si

Preberi še: 7 skrivnosti, ki jih tvojemu fantu ni treba vedeti ali pa spoznaj najboljše jutranje in večerne lepotne rutine.