NOVI Cosmopolitan o tem, zakaj feminizem nikoli ne bo iz mode!

V decembrski številki Cosmopolitana, ki ga je že moč dobiti na vseh prodajnih mestih v državi, te bodo gotovo zanimale finalistke v izzivu Dekle z naslovnice, lahko boš prebrala vseh 27 razlogov, zakaj obožujemo umetnico Leno Dunham in gotovo ne boš spregledala tudi člankov o tem, kako se odvadiš jamranja. V vsebinsko še razširjeni ediciji pišemo tudi o darilih, ki jih boš ta mesec privoščila sebi in jutranji telovadbi, ki te bo napolnila z novo energijo.

27. 11. 2014

Naj te na tem mestu povabimo le še k branju uvodnika decembrske številke Cosmopolitana.

Priložnostna feministka

Čeprav morda ta naslov kliče po premisleku, stojim za njim – sem priložnostna feministka. S tem želim povedati, da mi feminizem izredno veliko pomeni, vendar z njim nisem obremenjena, predvsem pa, da sem o glavnih poudarkih razmišljala že takrat, ko pravzaprav niti dobro nisem vedela, za kaj gre.

In zdaj, ko se ženske samo­oklicujejo za feministke, sama čutim tako kot prej, podpiram človekove pravice, ki so pogosto poteptane, sem odločno proti določenim razlikam med spoloma, vseeno pa mi opredelitve niso preveč všečne. Ni mi všeč, da bi zdaj, ko ženske druga za drugo dvigujejo roke in zagovarjajo ta pojem, včasih tudi zato, ker je to popularno, sama dobila dodaten žig, da spadam v ta klan. Dovolj mi je, da o tem razmišljam, spodbujam prave vrednote in pomagam na meni dosegljive načine v nas ženskah prebuditi skrb zase, zavedanje, da smo se skozi zgodovino razvile, predvsem pa želim vzbuditi hvaležnost za vse, kar nam pripada.

Seveda pa pozdravljam novodobne borke za ženske pravice, ki so veliko naredile za to, da se je o vrednotah feminizma spet malce več začelo govoriti. Pravice in dolžnosti niso samo­umevna reč, zato je prav, da kdaj o njih temeljito razmislimo. In kaj je lepšega, kot da na decembrske večere nazdravljamo vsem, kar smo v zgodovini dosegle.

Zato nazdravljam skupaj z vami, drage bralke: da imamo volilno pravico, da po svetu hodimo svobodomiselno, da smo lahko novodobne čarovnice in celo vse, kar si želimo, da imamo uspešne kariere, mož­nost, da po družinskem dnevu najdemo čas za prijateljice, da se lahko borimo, kadar se s čim ne strinjamo, in imamo v sodobnem svetu možnost, da smo slišane, se svobodno odločamo o kontracepciji in splavu ter da se hkrati zavedamo, da smo lahko srečne, ker vse ženske na svetu žal še vedno nimajo enakih mož­nosti. Zato najprej začnimo pri sebi. Zavedajmo se pomena biti ženska in tega kako ponosne smo lahko na vse vrline, ki jih premoremo. Verjamem, da če bomo dovolj močno verjele vase in se spodbujale, podpirale in si namesto zavidljivega raje namenile kakšen odobravajoč medsebojni pogled, bomo lahko spremenile veliko malenkosti. Ne nazadnje so malenkosti tiste, ki štejejo. Čin čin!

cosmo

Stilistka: Maja Možic, Ličenje: Tina Lasić za Mua, fotografije: Petra Cvelbar, Severija