Nova smrtna žrtev modne industrije

Prejšnji teden je za posledicami anoreksije umrla Hila Elmalich, izraelska manekenka. Tehtala je dobrih 27 kilogramov.

19. 11. 2007

Hila, ki je bila v zadnjih nekaj letih več v bolnišnici kot doma, se je onesvetila doma in prejšnjo sredo v bolnišnici umrla zaradi odpovedi srca.

Ob njeni smrtni postelji

Izraelski modni fotograf in modni agent Adi Barkan, ki je bil v privatnem življenju Hilin prijatelj, je vsa ta leti preživel ure in ure ob njeni bolniški postelji, z njim pa je bila – še posebno v zadnjih mesecih – tudi filmska ekipa, ki je posnela njeno grozljivo hiranje.

Goreč nasprotnik

Prav spremljanje njenega trpljenja je uspešnega modnega fotografa prelevilo v gorečega nasprotnika smrtonosnih trendov v modni industriji. V zadnjih treh letih je sprožil že nekaj odmevnih kampanj zoper modno industrijo, ki propagira bolestno suhost, sam pa dosledno zavrača, da bi delal z modeli, katerih indeks telesne mase ne preseže meje: 19.

Še ni dovolj besed?

“V Izraelu so manekenke v zadnjih desetih letih vse bolj suhe. Ko sem sam začel delati v modni industriji, so dekleta nosila konfekcijsko številko 38, danes pa nosijo številko 32 ali največ 34.”

In Adi je zaradi vsega, čemur je bil v zadnjih nekaj letih priča, močno jezen in prizadet: “Vsi samo govorijo o problemu, nihče pa nič ne stori!”